Megtalálták az első dinoszauruszokat, amiket közvetlenül az aszteroida ölt meg
sa

Megtalálták az első dinoszauruszokat, amiket közvetlenül az aszteroida ölt meg

dinoszauruszok sir_david_attenborough zöld kihalás

A BBC fenti fotóján látható egyik legértékesebb lelet, a dinoszauruszláb nemcsak azért különleges, mert épen megmaradt a bőre, hanem azért is, mert a kutatók szerint a tanisi lelőhelyen feltárt fosszíliák olyan állatoktól származnak, amiket közvetlenül a gigantikus aszteroida becsapódása ölt meg és temetett el. (Tehát nem a becsapódás olyan következményei miatt pusztultak el, mint a szökőár vagy a kéntartalmú aeroszolok miatt összeomló tápláléklánc és így az éhenpusztulás.) 

A 66 millió évvel ezelőtti napon a dinoszauruszok uralma véget ért a Földön, és következett az emlősök felemelkedése. Ám a kutatók még a becsapódást megelőző évezredekből is nagyon kevés leletet találtak eddig, így ha minden kétséget kizárhatóan bebizonyosodik, hogy a tanisi leletek valóban a kataklizma áldozatainak maradványai, az elképesztő tudományos szenzáció.

Az eddigi eredmények ismertetésében Sir David Attenborough is részt vesz. A BBC április 15-én sugározza azt a műsorát, amit a természettudós környezetvédő narrál, és amit három évig forgattak Tanisben a dinoszauruszok utolsó napjáról.

A dinoszauruszkutatás legfrisebb eredményeiről magyarul is olvashatsz A dinoszauruszok tündöklése és bukása című könyvben, ami tavaly jelent meg a Park kiadónál, és nemcsak remek tudományos mű, de izgalmasan ismeretterjesztő is.

Steve Brusatte
A dinoszauruszok tündöklése és bukása - Egy letűnt világ újraírt története
Ford. Főzy István, Vasvári Tamás, Park, 2021, 336 oldal
-

A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte, szakterületének kiemelkedő egyénisége ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el a dinoszuruszok meglepő és új megvilágításba helyezett történetét. Föleleveníti a dinoszauruszok fejlődésének csúcspontjait, amikor sok száz fajuk létezett, majd megjelentek a mai madarak ősei, a szárnyakat viselő, tollas dinoszauruszok. Aztán amikor egy óriási meteorit csapódott be a Földbe, és majdnem az összes dinoszauruszt elpusztította - bekövetkezett a földtörténet egyik legnagyobb szabású tömeges kihalása. Brusatte beszámol néhány rendkívüli felfedezésről is, amelyet kollégáival együtt tett, például az ősi, ember nagyságú tyrannoszauriákról és a tollas raptorokról. Ezek alapjaiban változtatták meg a dinoszauruszokról való tudásunkat.