ld

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

erdőtűz klímaváltozás zöld fák erdő

Világszerte majdnem megkétszereződött a legégett fák mennyisége az elmúlt húsz év alatt – ennek nem meglepő módon a magasabb hőmérsékletet és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás az egyik fő oka. A fák és erdők a klímaváltozás elleni küzdelem jelképévé is váltak. Könyvek hírek mellé. 

A leégett fákról szóló jelentést a Global Forest Watch, a világ erdőit figyelő internetes portál tette közzé az MTI tudósítása szerint. Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást. 2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában:

Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda.

„Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt" – mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője. A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők. Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt.

Szerte a világon 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el.

„Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból" – mondta James McCarthy.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az erdők és a fák kulcsfontosságú szereplők a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. Nem véletlen, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem egyik szimbóluma a faültetés lett. A fák felé tudományos és spirituális figyelem is fordul, az utóbbi években egyre több könyv jelenik meg, amely nem csupán az élővilág óriási jelentőségét, de a fák közötti kommunikációt és intelligenciájukat is vizsgálja. 

 

A fák titkos nyelve - A növényi intelligencia meghökkentő bizonyítékai


Stefano Mancuso és Alessandra Viola
A fák titkos nyelve - A növényi intelligencia meghökkentő bizonyítékai
Ford.: Rabi Éva, Kossuth, 2016, 160 oldal
-

Vajon a növények intelligensek? A népszerű, szakmailag elismert szerzőpáros izgalmas és szokatlan utazásra hívja az olvasót: a növények lebilincselően izgalmas és évszázadokig ismeretlen világába tekinthetünk be. A kötet megcáfolja a sztereotípiákat, bebizonyítja, hogy a növények csodálatra méltóan intelligens élőlények: az embernél jóval több érzékszervvel rendelkeznek, alszanak, egyéniségük van, kommunikálnak egymással és az állatokkal, stratégiákat alkalmaznak a túlélésük érdekében, társadalmi életet élnek. Képesek döntéseket hozni, tanulni, emlékezni, sőt még a gravitációval is számolnak! Az arisztotelészi dogmák alapján a növényi intelligenciát évszázadok óta tagadják, de mára cáfolhatatlan tudományos kísérletek sora igazolja az ellenkezőjét. És végül: jó, ha észben tartjuk, hogy a növények nagyszerűen meglennének az ember nélkül, mi azonban nélkülük nagyon rövid időn belül elpusztulnánk!

 

Suzanne Simard: A bölcs erdő titkai - Az anyafa felfedezése

Suzanne Simard
A bölcs erdő titkai
Ford.: Molnár Csaba, Open Books, 2021, 374 oldal
-

Suzanne Simard felfedezése a fák egymással és más élőlényekkel ápolt kapcsolatáról megváltoztatja a természetről és a növényvilágról alkotott korábbi elképzeléseinket - ugyanis ráébreszt minket arra, hogy az erdő olyan társas élőlények összessége, amelyek föld alatti hálózatokon keresztül együttműködnek egymással, és valódi lakóközösséget alkotnak. Rejtett összeköttetésük segítségével a fák érzékelik egymást, felismerik szomszédjaikat, tanulnak a másiktól, alakítják viselkedésüket, emlékeznek a múltbeli eseményekre, és döntéseikkel befolyásolják saját jövőjüket. Értesítik egymást egészségi állapotukról és sebezhetőségükről, együtt védekeznek a támadások ellen, és alkalmanként versengenek a többiekkel. Olyan közösségi életet alakítanak ki, amely számos vonását tekintve a miénkhez hasonló. E bámulatos rendszer középpontjában állnak az anyafák, akik rejtélyes erejükkel összekapcsolják és éltetik az őket körülvevő társaikat.

Suzanne Simard gondolatai a természet varázslatos világába kalauzolnak el bennünket, ahol feltárulnak előttünk az erdő titkai. Ez ihlette többek közt James Cameront is az Avatarban ábrázolt lélekfa megalkotásakor.

A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással
A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással

Suzanne Simard hálózatok komplex rendszereként tekint az erdőre: kísérleteivel bebizonyította, hogy a fák a föld alatti hálózataikon kommunikálnak egymással, ez a fajta együttműködés pedig ellenállóbbá teszi az egész erdőt.

Tovább olvasok

Borítókép: Joanne Francis/Unsplash