Meggyilkolt természetvédőről neveztek el egy 2022-ben felfedezett fafajt
sa

Meggyilkolt természetvédőről neveztek el egy 2022-ben felfedezett fafajt

könyvek hírek mellé gombák kew_gardens_királyi_botanikus_kert

A Királyi Botanikus Kert szakemberei minden évben közzéteszik, szerintük melyek a legérdekesebbek az akkor felfedezett növény- és gombafajok közül. A National Geographic ezt a tíz fajt mutatta be 2022-ből. Könyvek hírek mellé.

A Kew Gardens Királyi Botanikus Kert év végi összesítésében tíz új fajt találunk, köztük a világ leghatalmasabb, Bolíviában élő óriás tündérrózsáját, aminél a virág levéltutaja 3,3 méteres átmérőt is elér.

-

Egy másik szereplő a listán a Carpotroche caceresiae fafaj, amit Berta Cáceres Flores (1871-2016) hondurasi természetvédőről nevezték el, akit egy vízerőmű építése elleni tiltakozás során öltek meg, 123 másik természetvédővel együtt.

Szintén szomorú történet a Saxicolella denisea nevű orchideáé, mert azt már csak kipusztulása után fedezték fel Guineában. A növény egy vízerőmű építésével felduzzasztott folyó egyik vízesésénél élt, és sorsa felhívja a figyelmet arra, hogy bár a fosszilis energia csökkentése, illetve kiváltása sürgető feladatunk, azt a természetvédelemmel egyeztetve kell véghezvinni.

A listára két új gombafaj is felkerült, ami két szempontból is érdekes. Az egyik, hogy bár iskolában tanuljuk, nem árt újra meg újra tudatosítani, hogy a gombák nem növények, hanem egy önálló csoport, azaz rendszertani ország. A másik, hogy a gombák egyre inkább az érdeklődés fókuszába kerülnek, részben mivel a klímaváltozásnak is nagy nyertesei lehetnek. 

-

A Key Gardens listáján szereplő egyik faj egy gerebenbomba, amit II. Erzsébet után neveztek el a királynő gerebenjének, azaz Hydnum reginae-nek, és ami az Egyesült Királyság egyetlen bükkerdejében él csak.

A másik egy tinóruféle, a Cyanoboletus mediterraneensis, amit Izrael északi részén és Szardínián lehet csak megtalálni. A gomba különlegessége, hogy sérülés vagy nyomás hatására kéken színeződik el.

A Királyi Botanikus Kert teljes listáját itt találod, a gombákról pedig Merlin Sheldrake frissen kiadott kötetét ajánljuk, hiszen Az élet szövedéke arról szól, hogyan hatnak a világra és ránk is a gombák.

Merlin Sheldrake
Az élet szövedéke - Miként építik fel világunkat és hatnak ránk a gombák
Ford. Sóskuthy György, Park, 2022, 413 oldal
-

A gomba szó hallatán általában az ehető, kalapos gombákra gondolunk. Ám ezek valójában csak termőtestek, mint az almafán az almák. A gombák többsége számunkra láthatatlanul éli az életét, és szinte minden alapvető életfolyamatban nélkülözhetetlen szerepet játszik. Kulcsot jelentenek bolygónk megismeréséhez és annak megértéséhez, hogyan gondolkozunk, érzünk és viselkedünk.

Merlin Sheldrake izgalmas, új nézőpontot kínál: a gombák szemszögéből mutatja be a világot. Olvashatunk élesztőgombákról, pszichedelikus szerekről, a föld alatt kilométereken át húzódó "erdőhálókról", melyek összekapcsolják a növényeket, sőt rovarokat manipuláló gombákról is. A gombák az anyagcsere mesterei, a talaj formálói. Sheldrake meggyőzően mutatja be, hogyan alakítják át ezek a rendkívüli lények az élet működéséről alkotott elképzeléseinket.

SEPSI LÁSZLÓ
Termőtestek
Jelenkor, 2021, 621 oldal
-

Szintén ajánljuk Sepsi László Termőtestek című regényét is, amiben egy fiktív északi város alvilága forog a drogként is használt gombák körül, míg végül kiderül, mi mozgatja valójában a szálakat. A kötet a hét könyve volt nálunk, itt beleolvashatsz, recenziónkat itt találod:

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le
A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sűrű és nyomasztó világba vezet Sepsi László legújabb regénye (itt beleolvashatsz), amiben a horror, a weird és a gengszterregény elemei izgalmas szimbiózisba fonódva mesélnek egy rothadásnak induló városról. A Termőtestekben a drogpiacért vívott harc leszámolásai közepette felmutat egy olyan valóságot, aminek semmi köze az antropocentrikus elképzeléseinkhez a világról, az ellenfelekről vagy a szabad akaratról. Ez a hét könyve.

Tovább olvasok