Karikó Katalint a híres amerikai feltalálók csarnokának tagjává avatták
sa

Karikó Katalint a híres amerikai feltalálók csarnokának tagjává avatták

zöld karikó_katalin áttörések híres_amerikai_feltalálók_csarnoka

Az amerikai fővárosban tartott gálaesten a friss Nobel-díjas magyar tudós mellett kutatótársa, Drew Weismann is megkapta az amerikai innovációs és szabadalmi szakma egyik legnagyobb presztízsű elismerését, a hírességek csarnokának (National Inventors Hall of Fame) tagságát igazoló érmet. Rajtuk kívül még mintegy 10 tudós és feltaláló részesült az elismerésben. Könyvek hírek mellé.

Az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus, a Pennsylvaniai Egyetem és a Szegedi Egyetem professzora a díjátadó után az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy nem a díjak jelentenek motivációt a számára a kutatás folytatásához, hanem 

"az a tudat, hogy emberek szenvednek, és megoldást kell rá találni".

Megjegyezte azt is, hogy az a "fontos, hogy embereken tudunk segíteni". Hozzátette, hogy amikor egy-egy díjról elolvassa, hogy ki kapta meg korábban, akkor mindig meglepődik, hogy ő is közéjük tartozik.

Karikó Katalin meghatónak nevezte, hogy találkozhatott azokkal az emberekkel, akiknek a találmányait a mindennapokban is használja az egész világ, és akikkel most egy testületbe került. Aztán arról is beszélt, hogy mostantól nemcsak olimpiai és világbajnok lánya tagja a sportoló hírességek csarnokának, hanem ő is a tudósok hasonló körébe tartozik.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!
Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!
Tovább olvasok

A híres amerikai feltalálók csarnokát 1973-ban hozták létre az Egyesült Államok szabadalmi testületével együttműködésben. Az elmúlt 50 évben mintegy 610 tudós, újító, feltaláló vált tagjává az Egyesült Államokból és a világból. Az első feltaláló, akit 1973-ban a kitüntetéssel díjaztak, már jóval halála után, Thomas Edison volt.

KARIKÓ KATALIN
Áttörések - Életem és a tudomány
Ford. Fenyvesi Anna, Helikon, 2023, 304 oldal
-

Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi könyve október közepén jelent meg, a kötetet Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében mutatták be (itt beleolvashatsz). A biokémikussal Horvát János újságíró beszélgetett, és a jó hangulatú szűk egy órában szóba került Columbo és Zorán, a Karikó-probléma, a tanárok és család hatásai, valamint életvezetési tanácsok is. Beszámolónkat az eseményről itt olvashatod:

Karikó Katalin: Arra kell odafigyelni, aki hisz benned
Karikó Katalin: Arra kell odafigyelni, aki hisz benned
Tovább olvasok