Rekordgyorsan olvadnak az ausztriai gleccserek
sa

Rekordgyorsan olvadnak az ausztriai gleccserek

zöld gleccser ausztria olvadás klímaválozás alpok könyvek hírek mellé

Tavaly Ausztria gleccserei mintegy 29 méterrel lettek rövidebbek, ez volt legnagyobb csökkenés a 19. század vége óta. 2021-ben a jégfolyamok 11 méternyit zsugorodtak, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

A kevés friss hó, a hosszú és meleg olvadási időszak és a szaharai homok felgyülemlése azonban rohamos hanyatlást idézett elő az Osztrák Hegymászó Szövetség (ÖAV) által közzétett adatok szerint.

Ausztria legnagyobb gleccsere, a Karintia tartományban található Pasterze 14,7 millió köbméter jeget veszített tavaly az alsó szakaszán. 

Az ÖAV előrejelzése szerint az éghajlatváltozás 2075-re megfoszthatja a jégtől az Osztrák Alpokat.

Ingrid Hayek, az ÖAV alelnöke szerint az olvadó jég nem csupán a tengervíz szintjének emelkedését, árvizeket és földcsuszamlásokat okozhat, de a természetes hegyi vízkészletek hiánya egyes térségekben még aszályt is előidézhet.

A gleccserek olvadásának folyamatáról Andri Snaer Magnason írt egyszerre komolyan és viccesen, tudományos megalapozottsággal az Időről és vízről című könyében, ami 2021-ban 9. lett az év könyve listánkon

ANDRI SNÆR MAGNASON
Időről és vízről
Ford. Patat Bence, Gondolat, 2021, 302 oldal
-

Mi köze a gleccserkutatók nászútjának egy mitikus tehénhez, a Dalai Lámához és a globális felmelegedéshez? Hogyan beszélhetünk a világ legégetőbb problémájáról, ha a nyelvünk képtelen megragadni a léptékeit? Az Időről és vízről poétikus és vállaltan kísérleti munka, hogy az irodalom és a történetmondás eszközeivel tegye feldolgozhatóbbá az adatok mögötti valóságot (itt beleolvashatsz). A könyv szabadon csapong, és inspirálóan szövi össze a szerző különleges családi anekdotáit - amikben megfér egymás mellett J. R. R. Tolkien és a krokodilkutató nagybácsi is - az aktuális tudományos eredményekkel. Interjúnkat a szerzővel itt találod:

Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?
Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?
Tovább olvasok