A remény könyveit ajánljuk a Föld napja alkalmából
sa

A remény könyveit ajánljuk a Föld napja alkalmából

föld_napja zöld könyvek hírek mellé

Az Egyesült Államokból 1970-ben indult társadalmi kezdeményezést az ENSZ 2009-ben nemzetközi nappá nyilvánította, Magyarországon 1990 óta rendezik meg, írta az MTI. Ezen a napon programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében, több mint egymilliárd embert megmozgatva. A környezetvédők arra is felhívják a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás, az ember miatt a természetben bekövetkezett változások, a biológiai sokféleséget romboló tényezők (erdőirtás, a földhasználat megváltoztatása, a vadon élő állatok növekvő illegális kereskedelme) hozzájárulnak a fertőző betegségek állatokról állatokra vagy emberekre való átviteléhez.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

DAVID ATTENBOROUGH
Egy élet a bolygónkon
Ford: Makovecz Benjamin, Park, 2022, 300 oldal
-

A 95 éves természetfilmes-környezetvédő valahol egyfajta szimbólumává vált a természetszeretetnek - éppen csütörtökön adtunk hírt arról, hogy az ENSZ a Föld bajnokának választotta, mert filmjeinek köszönhetően „milliók szerettek bele a bolygóba”, és emiatt van „esélyünk, hogy megállítsuk az éghajlat és a biológiai sokféleség összeomlását”. A 2020-as Egy élet a bolygónkon című dokumentumfilmhez (ITT írtunk róla) egy azonos című könyv is tartozik, amiben Attenborough az élővilág sokféleségének csökkenésére figyelmeztet, valamint arra kér, hogy tegyünk ennek helyreállításáért, mert szerinte enélkül nem tudunk kilábalni az általunk okozott krízisből.


Andri Snær Magnason: Időről és vízről

ANDRI SNÆR MAGNASON
Időről és vízről
Ford. Patat Bence, Gondolat, 2021, 302 oldal
-

Az izlandi író, Andri Snær Magnason nagyszülei 1956-ban a nászútjukat a Vatnajökullön, Izland legnagyobb egybefüggő jégmezején töltötték. Hamarosan a gleccser, ahol táboroztak, már csak fotókon lesz látható, a leszármazottaik pedig az égbe mutatnak majd, hogy ott állt a sátor. Izland gleccserei ugyanis riasztó ütemben olvadnak, pusztulásuk a világméretű felmelegedési folyamatok része. Magnason könyvében egyszerre jó humorral és líraian, nemzetközi kutatási eredményekre támaszkodva mutatja be a klímaváltozás okait és hatásait, élvezetes könyvvé összegyúrva mitológiát és tudományt, útibeszámolót, beszélgetéseket (például a dalai lámával) és családi történeteket. Magnasonnal készült interjúnkat itt olvashatod. A könyvet a 2021-es év könyve listánkon 9. helyre soroltuk, itt bele is olvashatsz.

Jane Goodall: A remény könyve 

JANE GOODALL, DOUG ABRAMS
A remény könyve
Ford.: N. Kiss Zsuzsa, Central Könyvek, 2022, 256 oldal
-

A májusban érkező kötetben az etológus-környezetvédő nemcsak életéről és munkásságáról mesél, hanem arról is szó esik, hogy mi a teendőnk az éghajlatváltozással kapcsolatban. Sőt, az alcím szerint egyenesen túlélési útmutatót kapunk a veszélyeztetett bolygónkhoz.

 

Ha gyerekeknek keresel környezetvédelmi könyveket, számukra is tudunk mit ajánlani:

Balázsy Panna: Földindulás

Balázsy Panna
Földindulás
Manó Könyvek, 2022, 144 oldal
-

Balázsy Panna könyve egészen friss megjelenésű. A négyrészes sorozat első részében Polli, a szeplős vadóc, Manyi, a rakottszoknyás mangaimádó, Döme, a deszkás és Benedek, az elegáns úr, megalapítják az ÖkoBandát. Igazi városi gyerekek ők, akik szívükön viselik a környezet védelmét. Elhatározzák, hogy közelebb akarnak kerülni a természethez, ezért két hétig egy kis családi gazdaságban segítenek. Megtanulnak kertészkedni, ültetni, állatokat etetni, lelassulni, harmóniában élni és énekelni a tábortűznél. "Pont olyan, mintha velünk történne" - a fergeteges sikerű Szandra könyvek szerzője, Balázsy Panna, ilyen és hasonló visszajelzéseket kapott lelkes olvasóitól. A 12 Szandra kötet után új, környezetvédelmi sorozattal jelentkezik, és a tőle megszokott kedves mesélő hangon beszél nagyon fontos témákról. A kalandokat Kőszeghy Csilla remek illusztrációi színesítik. Az első részben egy csomag ajándék virágmag található!

Amikor a kukák világgá mentek - Mai mesék a zöld jövőért

Amikor a kukák világgá mentek - Mai mesék a zöld jövőért
Móra, 2020, 122 oldal
-

Ebben a meseantológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást.

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Gévai Csilla
Nagyon zöld könyv
Pozsonyi Pagony, 2011, 80 oldal
-

Az illusztrátor, kulturális antropológus, pedagógus Gévai Csilla könyvét Berg Judit ajánlotta a kicsiknek: “"Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzív ház – ilyen és ezek­hez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Bátran állíthatom, hogy ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyere­kek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében!"

Ha pedig olyan regényeket olvasnál szívesen, amikben fontos szereplők az erdők, ezeket a fantasyket ajánljuk:

Itt a tavasz: ezekkel az erdei fantasykkel hangolódj a lombfakadásra!
Itt a tavasz: ezekkel az erdei fantasykkel hangolódj a lombfakadásra!

Az erdő hív minket. Ott van a történeteinkben, a dalainkban ősidőktől fogva: egyszerre lélegzetelállító és misztikus, baljós és veszélyes. Aki egyszer belép a fák közé, más emberként bukkan fel a rengetegből. 

Március 20-án vasárnap a napéjegyenlőséggel hivatalosan is beköszöntött a tavasz. A kertek és az erdők alja már virágzik, de a fák még kivárnak, mielőtt zöldbe borulnak. A lombfakadásra várakozva olyan fantasyket ajánlunk, amikben az erdő fontos tényező, akár egyenesen az egyik meghatározó szereplője, helyszíne a történetnek.

(A fenti képen: Mud Maid Cornwallban.)

Tovább olvasok