Fagyott mamutbébit találtak Kanadában
fk

Fagyott mamutbébit találtak Kanadában

mamut könyvajánló kihalt állatok könyvek hírek mellé mamutbébi

Jó állapotban fennmaradt, mumifikálódott mamutbébit találtak aranyásók Kanada északnyugati részén - adta hírül helyi idő szerint pénteken Yukon terület kormánya és a tr'ondëk hwëch'in őslakos népcsoport. Könyvek hírek mellé.

A fiatal gyapjas mamutot a permafroszt vidékén, a Klondike-aranymezőkön fedezték fel múlt kedden. Állítólag ez a legteljesebb állapotban fennmaradt mamutmúmia egész Észak-Amerikában. Az őslakosok a „Nagy állatbébi” (Nun cho ga) nevet adták a nőstény kismamutnak, amely az illetékes hatóság és a Calgary Egyetem geológusai szerint alighanem a jégkorszakban élhetett és fagyhatott bele a több mint 30 ezer éves permafrosztba.

A gyapjas mamutok több százezer évvel ezelőtt népesítették be Eurázsiát és Észak-Amerikát. A faj 13 ezer éve halt ki a szárazföldön, és pár ezer évvel később azokon az északi-sarkvidéki szigeteken is, ahol még előfordult. Az illetékes hatóság paleontológusa, Grant Zazula „hihetetlen felfedezésnek” nevezte Nun cho ga megtalálását, különös tekintettel arra, hogy a mamutbébinek fennmaradt a szőre és a bőre is.

Lábujjainak apró körmein megállapítható továbbá, hogy azok még nem teljesen keményedtek meg. A 140 centiméteres Nun cho ga egyhónapos lehetett, amikor elpusztult. Ez a második eset a világon, hogy a gyapjas mamut egy kifejletlen példányára bukkantak. 1948-ban egy alaszkai aranybányában találták meg egy mamutborjú maradványait, az a lelet az Effie nevet kapta.

A témáról a következő könyveket ajánljuk:

Marcus Rosenlund: Az időjárás és a történelem

MARCUS ROSENLUND
Az időjárás és a történelem
Ford.: Patat Bence, Cser, 2021, 288 oldal
Marcus Rosenlund: Az időjárás és a történelem

Marcus Rosenlund könyve, a popkulturális utalásokban gazdag Az időjárás és a történelem számos példán keresztül mutatja meg, hogy Földünk időjárása egy olyan mátrix, amelyben egy-egy komponens megváltozása birodalmak, civilizációk és kultúrák felemelkedését vagy hanyatlását okozhatja. (Olvass bele ITT!) A könyvnek ez a legfontosabb tétele: ami a Föld egyik pontján példátlan és felfoghatatlan tragédia, a másikon egy új kezdet lehetősége. A könyben Roselund foglalkozik például azzal is, hogyan tűnt el Észak-Európa Atlantisza, a Dogger-föld. "Bár gyerekként még nem tudtam, az előző jégkorszak Európa-térképén valóban létezett Atlantisz, igazi ország, valódi folyókkal és dombokkal. Amely ország a tenger emelkedésével eltűnt. Nagy kiterjedésű ország volt a jelenlegi Északi-tenger közepén, ahol a jégkorszaki emberek mamutra, rénszarvasra és más vadakra vadásztak" - írta erről.  Kritikánkat a kötetről ITT találod. 

Az évszázadok során csaták menetét, birodalmak sorsát dönthette el az időjárás
Az évszázadok során csaták menetét, birodalmak sorsát dönthette el az időjárás

Évek óta nem tapasztalt erővel kitört az Etna, Amszterdam csatornáin pedig pár napja koriztak az emberek – csak két példa az elmúlt napok híreiből, amik önmagukban is érdekesek lennének, de az időjárással összefüggésben még izgalmasabbak. A vulkánkitörések ugyanis minden korban borzasztóan nagy hatással voltak az időjárás alakulására, a szokatlan időjárási jelenségek pedig az évszázadok folyamán nem mindig a szórakozást szolgálták (bár a németalföldi festészetben ez egy vissza-visszatérő téma, az egyik nagy klasszikus például Hendrick Avercamp téli képe), hanem komoly történelemformáló erejük is volt: így történhetett, hogy térben sokszor távoli események vagy jelenségek is nagyban meghatározhatták egy-egy csata vagy hódítás kimenetelét. Marcus Rosenlund könyve, a popkulturális utalásokban gazdag Az időjárás és a történelem számos példán keresztül mutatja meg, hogy Földünk időjárása egy olyan mátrix, amelyben egy-egy komponens megváltozása birodalmak, civilizációk és kultúrák felemelkedését vagy hanyatlását okozhatja. (Olvass bele ITT!)

Tovább olvasok

Radek Malý: Kihalt állatok atlasza

RADEK MALÝ
Kihalt állatok atlasza
Ford.: Mirtse Áron, ill.: Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský, Móra, 2021, 88 oldal
-

"És még ma is élnek, ha meg nem haltak" - a tündérmesék jól ismert befejezését a könyvben szereplő 41 élőlény közül egyikről sem lehet elmondani pozitív kicsengéssel. A mamut, a dodó, a neandervölgyi ember: mind kihaltak. Tovább élnek azonban Radek Malý leírásaiban, Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský egész oldalas, színes illusztrációin. A fajokról, alfajokról készült pompás, részletes ábrázolások és leírások arra hívják fel a figyelmünket, hogy az életnek milyen sok formája eltűnt már a Földről. Megelevenednek előttünk a kék bolygó örökre elveszett élőlényei, és talán tudatosodik bennünk az is, hogy a még meglevők sorsa a mi kezünkben van, a környezet változása mellett az állatfajok kihalása sem hagyhat bennünket hidegen. Olvass bele!

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki
És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. "És még ma is élnek, ha meg nem haltak" - a tündérmesék jól ismert befejezését az e könyvben szereplő 41 élőlény közül egyikről sem lehet elmondani pozitív kicsengéssel. A mamut, a dodó, a neandervölgyi ember: mind kihaltak. Tovább élnek azonban Radek Malý leírásaiban, Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský egész oldalas, színes illusztrációin. Olvass bele!

Tovább olvasok

David Walliams: Mamut a múltból

DAVID WALLIAMS
Mamut a múltból
Ford.: Vereckei Andrea, Kolibri, 2020, 480 oldal
-

David Walliams jelenleg az egyik legkeresettebb gyerekkönyvszerző Nagy-Britanniában, amúgy pedig komikusként, színészként és tévés műsorvezetőként ismert. A Mamut a múltból című könyve egy tízéves kislány és egy tízezer éves mamut barátságát meséli el, akik kalandjaik során Londonból egészen az Északi-sarkig jutnak. Amikor Elisa, a viktoriánus korabeli London utcáin élő árva először hall a jégszörnyről - vagyis az Északi-sarkon talált gyapjas mamutról -, azonnal kíváncsi lesz, és mindent tudni akar róla. Egy véletlen folytán aztán szemtől szemben találja magát a behemót teremtménnyel, és innentől kezdve nincs megállás, egy életre szóló kaland kezdődik. ITT bele tudsz olvasni.

Walliams új könyvében feltámaszt egy tízezer éves mamutot
Walliams új könyvében feltámaszt egy tízezer éves mamutot

David Walliams egyike Nagy-Britannia legsikeresebb és legmegosztóbb gyerekkönyvíróinak. Magyarul most egy olyan könyve jelent meg, amely egy tízéves kislány és egy tízezer éves mamut történetét meséli el.

Tovább olvasok

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás