2023 volt a Föld eddigi legmelegebb éve
ko

2023 volt a Föld eddigi legmelegebb éve

klímaválság klímaváltozás könyvek hírek mellé 2023 octavia_e._butler

A 2023-as volt az eddigi legmelegebb év, amikor a Föld felszíni hőmérsékletének emelkedése majdnem átlépte a kritikus 1,5 Celsius-fokos küszöböt  közölték kedden az EU klímafigyelői. Az éghajlatváltozás felerősítette a hőhullámokat, a szárazságot és erdőtüzeket okozott az egész bolygón, és a globális hőmérőt 1,48 fokkal az iparosodás előtti referenciaérték fölé emelte – jelentette a Kopernikusz Program éghajlatváltozás-figyelője.

2023-ban Kanadában hatalmas erdőtüzek, Afrikában vagy a Közel-Keleten szélsőséges aszályok, Európában, az Egyesült Államokban valamint Kínában példátlan nyári hőhullámok, és Ausztráliában és Dél-Amerikában is rekord meleg volt tapasztalható. A helyzet egyre súlyosabbá válik, amíg meg nem válunk a fosszilis tüzelőanyagoktól  mondta Ed Hawkins, a Readingi Egyetem klímaváltozással foglalkozó professzora.

Nemzedékeken át fogjuk szenvedni mai tétlenségünk következményeit.

A Kopernikusz eredményeit egy hónappal azután publikálták, hogy a dubai COP28-on megszületett a klímamegállapodás, amely a fosszilis tüzelőanyagokról való fokozatos átállást követeli, amely az éghajlat felmelegedésének fő oka. Nagy szükségünk van a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának gyors csökkentésére, és a nettó nulla szint elérésére, hogy megőrizzük azt az élhető klímát, amelytől mindannyian függünk”‒ mondta John Marsham, a Leedsi Egyetem légkörtudományi professzora. 

Megbízható időjárási adataink nagyjából 1850-től vannak, de régebbi, többek között fák gyűrűiből és üledékből származó adatok azt mutatják, hogy a 2023-as hőmérséklet meghaladja az elmúlt 100 000 év bármely időszakát. 

Az elmúlt néhány hónapban megfigyelt szélsőségek drámai tanúságtételt adnak arról, milyen messze vagyunk most attól az éghajlattól, amelyben civilizációnk fejlődött

 összegezte Carlo Buontempo, a Kopernikusz igazgatója.  

Octavia E. Butler disztópiái egy klímakatasztrófa utáni lehetséges jövőről mesélnek, a hír mellé ezek közül ajánlunk kettőt:

octavia e. butler
A magvető példázata
Ford. Huszár András, Agave, 2021, 348 oldal
Octavia E. Butler: A magvető példázata könyv

2024-et írunk: a klímaváltozás elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében.

Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Miközben apja a helyes úton próbálja tartani a gyülekezetét, Lauren hiperempátiával küzd - egy ritka betegséggel, melynek során rendkívül érzékennyé válik mások fizikai fájdalmával szemben.

Egy nap fosztogatók törnek be a közösségbe, és bekövetkezik, amitől mindenki tartott: otthonukat hátrahagyva menekülniük kell a farkastörvények uralta senkiföldjén. Lauren a túlélőkkel együtt északra tart és idővel a vezetőjükké válik; ráadásul az út során megfogalmazódik benne egy új hitvilág alapja, ami az egész emberiség számára a túlélést jelentheti.

Octavia E. Butler 1993-as és mára klasszikussá vált disztópiája évről évre egyre aktuálisabbá válik. A magvető példázata számtalan írót inspirált és a műfaj egyik legfontosabb modern műveként tartják számon - hatását jól illusztrálja, hogy 2020-ban, huszonhét évvel a megjelenése után New York Times Bestseller lett.

A magvető példázata 2021-ben év végi listánk 24. helyén végzett. 

octavia e. butler
A talentumok példázata
Ford. Huszár András, Farkas Veronika, Agave, 2023, 448 oldal
Octavia E. Butler: A talentumok példázata könyv

A magvető példázata Nebula-díjas folytatásában tovább követhetjük Lauren Olamina történetét a 2030-as évek társadalmi és gazdasági válsággal küszködő Kaliforniájában. Lauren, aki meg van győződve arról, hogy az emberiség problémáinak megoldását a csillagok gyarmatosítása jelenti, a híveivel együtt azon dolgozik, hogy megtegye az ehhez szükséges előkészületeket. De a társadalmi összeomlás és a fanatikusok feltörése következtében a teljes közössége rabszolgasorba kerül, és a lányát is elrabolják. Laurennek fel kell vennie a harcot az ellenfeleivel, hogy megteremthesse az új világrendet.

Octavia E. Butler Földmag-duológiájának befejező kötete szédületes látomás és egyben komoly figyelmeztetés a jövőnkre nézve. Az 1998-ban megjelent regény a klímaváltozás valóra vált jóslata mellett kitüntetett figyelmet kapott az USA-ban nemrég, ugyanis a történetben mellékszereplőként megjelenő amerikai elnök az „Ismét naggyá tenni Amerikát”-szlogennel népszerűsíti magát, amit aztán később Donald Trump is használt az elnökválasztási kampányához.

A talentumok példázata tavaly a hét könyve volt nálunk:

A hangzatos ígéreteknek a középosztály és az analfabéta tömeg is bedől, ha fél
A hangzatos ígéreteknek a középosztály és az analfabéta tömeg is bedől, ha fél

Octavia E. Butler modern klasszikusa, az eredetileg 1998-ban megjelent Földmag-duológiájának második kötete látomásos erejű történet a 2030-as évekről. A magvető példázata Nebula-díjas folytatásában, A talentumok példázatában az ismét „naggyá váló” Amerikát egy gyűlöletet szító, demagóg, fundamentalista keresztény elnök vezeti (itt beleolvashatsz). A regény ijesztően ismerős disztópia a klíma- és menekültválságról, a környezeti katasztrófákról és egy széteső társadalomról, faji-, nemi-, valamint osztálybeli megkülönböztetésről és a periférián élők rabszolgasorba taszításáról. Ebben a világban jön létre egy karizmatikus fekete asszony által vezetett mozgalom, mely az emberiség túlélése érdekében a csillagok gyarmatosításáról álmodik, miközben fennmaradása záloga a kis közösség összetartó és teremtő ereje. A Xenogenezis-trilógia magyar kiadásával az Agave Kiadó már megkezdte a Butler-életmű magyar nyelvű feldolgozását, a sor most A talentumok példázatával folytatódik, amely ezúttal a hét könyve.

Tovább olvasok

Forrás: France24