Általános cikkek könyvhét 2009 magvető d:book

"Volt egyszer egy kommunista"

KálmánG | 2009. június 03. |

Körkép 90

Magvető kiadó 1990, Szerk.: Hegedős Mária 502 oldal, Bolti ár:88.-, Könyvhéten: 44.-

Egy gyors múltidézés így Könyvhét előtt: a minap hazalátogattam és olvasnivalót kerestem estére. A könyvespolcon matatva véletlenül egy hátracsúszott kötet került a kezembe, mégpedig egy 1990-es évjáratú Körkép, a 89-es év legjobb prózáinak válogatása a Magvető kiadótól. A kiadványt rendszeresen a könyvhétre időzítik már emberemlékezet óta, így sosrszerű történésnek tekintem, hogy éppen most került elő.

Még jobb lett volna, ha egy 89-es példányt találok, mert az jobban rímelt volna 2009-re, de így sem rossz, egy híján húsz évvel ezelőtti a válogatás. Van ebben így is minden ami kell: Nádas meg Csurka egy lapon, remek novellák és Garaczi Laci, aki a fényképén úgy néz ki, mintha Harry Pottert keresztezték volna Ollókezű Edwarddal (A képet lásd lentebb, rákattintva nagyobb méretben is megtekinthető!)

A cím nem véletlen. Na hogy kezdődik a hivatalos rendszerváltás utáni első prózaválogatás? "Volt egyszer egy kommunista." - így. Ez Bächer Iván (sorban első) novellájának legelső mondata, bár kissé megtévesztő módon. Mérhetetlen szabadság árad ebből a mondatból, főleg ha az ember a megsárgult, könyvtárszagú papírlapokra, meg a visszafogott-szomorú borítódizájnra néz. De Bächer novellája hamar kizökkenti az olvasót. Főhőse, a nagybetűs Kommunista nem valami szatirikus-groteszk alak, inkább tragikus figura, akibe mindenki beletörli a lábát, és akire egyszeriben rászabadul negyvenévnyi harag. És Bächer eléri, de el ám, hogy az ember megsajnálja a nagybetűs Kommunistát. Jó lenne tudni, hogy 1990-ben milyen hatással lehetett a szöveg az olvasókra, mert innen a boldogabb jövőből (már amennyire az) nekem már könnyű pofázni.

A válogatásban 26 író szerepel, köztük persze Esterházy, Tandori, de ez gondolom nem okozott túl nagy meglepetést. Itt van még Kukorelly, Márton László, Mándy és Garaczi Laci is két rövid írással, köztük az izgalmasabb talán a Szmrty, vagy amit akartok című, mely egy lendületes szöveg és a halál témáját járja körbe (a szmrty egyébként szlovákul /és talán más szláv nyelveken is/ azt jelenti, hogy halál. Erről a nehezen kiejthető, mássalhangzó-torlódott szóról Závada is megemlékezik a Jadviga párnájában: "a halálban semmi nem marad, még magánhangzók sem"). Garaczi ekkor már harmincnégy volt, de a mellékelt képen húsznak tűnik és bármelyik pillanatban kviddicsezni kezdhet.

A kötetet Hegedős Mária válogatta és szerkesztette. Érdekesek az utolsó oldalakon található könyvajánlók. A JAK-füzetek sorozatban megjelent Médium-Art antológia ajánlója például, melyben Fráter Zoltán és Petőcz András szerkesztők "a kortárs magyar kísérleti költészet teljességének reprezentatív bemutatására törekednek". Vagy a 88-89-es Rivalda drámaantológia ajánlója és tartalomjegyzéke, melyen együtt szerepel Nádas, Eörsi és Csurka.

Ebből a köteből a legújabb, szintén a Könyvhétre kifutó 2009-es Körképben egyébként Esterházy Péter és Pályi András vannak csak újra jelen. Mellettük többek között Benedek Szabolcs, Csányi, Csaplár, Péterfy, Ficsku, Krasznahorkai. Ha előkerülne a 89-es példány, majd arról is megemlékezünk, vagy ha valakinek esetleg megvan, tegye meg kommentben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.