Budapesten forgatják a Beckett életéről szóló filmet

Tavaly ősszel már beszámoltunk róla, hogy Dance First címmel életrajzi filmet készítenek Samuel Beckettről. A rendezést James Marsh vállalta, a főszerepben Gabriel Byrne lesz. A friss hírek szerint a film forgatása már elkezdődött és jó pár jelenetet Budapesten vesznek fel.

fk | 2022. június 21. |

James Marsh nevét sokan a Stephen Hawkingról készült életrajzi film révén ismerhetik (A mindenség elmélete), a díjnyertes rendező most egy újabb izgalmas projektbe vágott bele, Samuel Beckettről készít filmet, a forgatás egy része pedig Budapesten zajlik.

Az életrajznak Dance First lesz a címe egy Beckett-idézet nyomán („Talán először táncoljon, és aztán gondolkodjon.”). A film Beckett életútját mutatja majd be, aki nagyon sokrétű életet élt: egyszerre volt párizsi bonviván, második világháborús ellenálló, Nobel-díjas drámaíró és férj. Olyan ember volt, aki minden siker és elismerés ellenére  tisztában volt a gyengeségeivel. Amikor 1969-ben neki ítélték az irodalmi Nobelt, zavarba jött, legszívesebben megszabadult volna tőle. A film eköré a fordulópont köré fog szerveződni, Beckett belső dilemmáit járja majd körbe.

Megjelenik Beckett 80 évvel ezelőtt elutasított elbeszélése
Megjelenik Beckett 80 évvel ezelőtt elutasított elbeszélése
Tovább olvasok

A rendező korábban azt nyilatkozta, a Dance First egy fantáziadús, játékos, olykor megrendítő film lesz Beckett életéről. A történetben szerepet játszik majd az író alteregója is, akivel belső vitákat folytat. Marsh szerint nem kell majd Beckett-szakértőnek lenni ahhoz, hogy élvezzük a filmet, a történet a kulcsfontosságú kapcsolataira fog fókuszálni és bemutat majd néhány megdöbbentőbb részletet is az életéről.

Beckettet Gabriel Byrne játssza, de a főbb szerepekben látható lesz Sandrine Bonnaire és a Trónok harcából, valamint A sötét lovagból ismert Aidan Gillen is. A forgatókönyvét a BAFTA-díjas Neil Forsyth írta, és a filmben pedig viszontláthatjuk majd Budapest egyes tereit, például a  Gerlóczy és a Vitkovics Mihály utca sarkát, a Vígszínház lépcsőjét vagy épp a Dohány utcát és a New York Kávéházat.

Forrás: FidelioVariety

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Életrajzi film készül Samuel Beckettről, Gabriel Byrne lesz a főszereplő

Dance First címmel életrajzi filmet terveznek Samuel Beckettről. A rendezést James Marsh vállalta, a főszerepben Gabriel Byrne lesz – adta hírül a Variety.

...
Hírek

Megjelenik Beckett 80 évvel ezelőtt elutasított elbeszélése

...
Hírek

Hallgass bele Beckett felolvasásába! (videó)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Kipróbáltál már több diétát is, de belekerültél a jojóhatás ördögi körébe, vagy egyszerűen csak nem hozták a kívánt eredményeket? Olyan könyveket ajánlunk májusra, amik segítenek tudatosan felépíteni az egészséges értrendedet és életmódodat.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!

Kilencedik alkalommal osztotta ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést, a független szakmai zsűri döntése alapján. Mutatjuk a 2023-as év legjobb gyerekkönyveit.

...
Gyerekirodalom

Gyerekkönyv a világ legizgalmasabb ételeiről – Olvass bele!

Ebben a gyerekkönyvben körbeutazhatod a Földet Marokkótól Hongkongon át Romániáig, hogy megtudd, hol mi terem, mit hogyan készítenek el és mik a különböző népek jellegzetes ételei. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

65 éves az Asterix képregénysorozat

Kedvenc gall hőseink idén 65 éve kalandoznak világszerte. René Goscinny és Albert Uderzo képregénysorozata olyan tempóval hódította meg a világot, amilyenről a rómaiak álmodni sem mertek. 

Hírek
...
Nagy

Zoltán Gábor, Kemény Lili és Láng Zsolt is új regénnyel jön a Tavaszi Margóra

...
Zöld

4 regény és Sir David Attenborough: ezt ajánlja olvasni egy jövőkutató

...
Nagy

O. Horváth Sári: The Grand Finale [A mi utcánk]

...
Alkotótárs

Marton Krisztián: A legszebb barátságok igazi túlélők [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Érdekelnek Jókai Mór sétapálcái vagy Tandori Dezső játékmedvéi? Akkor itt a helyed!

...
Hírek

Lassan megvakul, ezért döntést hozott hatalmas könyvtáráról

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Nem maradt fogorvos mindörökké

...
Hírek

Margaret Atwood interjúban beszélt cenzúráról, Trumpról és irodalmi viszályokról

...
Zöld

Clara autizmussal él, de ezt nőként megtudnia pokoljárás volt. Olvass bele a könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az embernek kötelező boldognak lenni [Géczi János 70]

Géczi János életében fontos a párbeszéd. Öröm volt tehát a május 4-én hetvenéves költő, író, képzőművésszel interjút készíteni. Véges betűkészletből építkező, rendhagyó ábécésorolás következik.

...
Nagy

Monumentális, melegszívű, szellemes – így emlékeztek híres írók Paul Austerre

A nagy amerikai író, Paul Auster halála az egész irodalmi világot megrendítette. Mások mellett IanMcEwan, Joyce Carol Oates és Richard Powers is megemlékezett róla, de magyar fordítóját is megkérdeztük arról, hogyan látta őt. 

...
Nagy

„Még mindig őrült vagyok, talán őrültebb mint valaha” – Paul Auster, az író, aki rábízta magát a véletlenre

Paul Auster életművének a teremtés, a megszállottság, az írás és az élet a legfontosabb motívumai. Összegyűjtöttük az április 30-án, 77 éves korában elhunyt szerző pályájának legfontosabb állomásait.

...
Kritika

Öröklődő traumákról és elveszett gyerekekről szól Susanne Abel sikerkönyve

Mit jelent, ha egy anyát elszakítják a gyerekétől? Hogy élhetünk teljes életet, ha nem ismerjük a családunk történetét? Ezeket a kérdéseket járja körül az El a kezekkel Gretától!, egy magával sodró regény, ami elsők között beszél a háború utáni „Barna Babák” tragédiájáról. 

...
Nagy

Jövő héten magyarérettségi – mi változik és mi várható?

A mostani végzősök azok, akik a középiskolát a Covid-járvány közepén, online oktatásban kezdték, most pedig az elsők, akiktől már az új NAT követelményeit kérik számon. Megnéztük, mire készülhetnek.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha jobban meg akarod ismerni a roma irodalom gazdagságát!

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írókat és kutatókat kértünk meg, hogy ajánljanak olvasnivalókat a roma irodalomból. Cikkünkben most összegyűjtöttük ezeket.