Ennek a tíz kötetnek van esélye a Margó-díjra

Ennek a tíz kötetnek van esélye a Margó-díjra

.konyvesblog. | 2016. szeptember 09. |

fb_margodij.jpg

Már csak bő egy hónapot kell aludni az őszi Margóig, ahol kiderül, ki kapja az idei Margó-díjat, és ki veheti át a Fővárostól a Budapest, a fiatal tehetségekért program, 150 ezer forinttal járó különdíjat. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. Idén 21 könyvet jelöltek a legjobb első prózakötetnek járó díjra, mutatjuk, hogy melyik az a tíz könyv, ami esélyt kapott a végső győzelemre. 

A végső győztest egy négytagú zsűri választja majd ki. A zsűri tagjai: Gaborják Ádám (JAK), Gács Anna (Szépírók Társasága), Szabó Zsuzsa (Balassi Intézet / Publishing Hungary) és Valuska László (Margó). Díjátadó október 16-án 19 órától a Teslában.

  • 2016-ban 7 különböző kiadó könyvei kerültek rövidlistára. 
  • A Margó-díjért négy nő és hat férfi versenyez.
  • A legfiatalabb jelölt a listán 1992-ben, a legidősebb 1949-ben született.
  • A jelölt szerzők között találni József Attila-díjas költőt, a jelölt könyvek közé pedig két ifjúsági regény és két sci-fi is bekerült. 

A longlistet ITT és ITT találjátok. 

Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből

Kántor Péter: Egy kötélténcos feljegyzéseiből

Magvető, 2016, 86 oldal, 2490 HUF

 

Első prózakötetében a Nádler István képei közé kifeszített kötélen egyensúlyoz Kántor Péter. Tárcáiban görög mitológiai alakok keverednek befejezetlen történetekkel, a kötél pedig néha egészen Sanghajig, a Szaharáig, a vasárnapi ebédig, vagy Saint-Exupéry, Krasznahorkai és Mándy Iván életművéig ér.

Makai Máté: Koriolán dala

Makai Máté: Koriolán dala

FISZ, 20146, 162 oldal, 1800 HUF

 

Makai Máté novellái kilépnek a komfortzónából. A századik találatára készülő bérgyilkos, a beatnemzedék leghíresebb regényeire felprogramozott agyak, a dél-kínai tenger ezüstpatkánya, atlétikai edzőtábor, paranoia és az egyetlen biztos dolog.

Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete

Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete

General Press Kiadó, 2016, 228 oldal, 2490 HUF

 

A regényes életrajz az elmúlt években mintha kikopott volna a kortárs irodalomból, ám Menyhért Anna kötete nem csak emiatt figyelemre méltó, hiszen egy olyan nőt tett meg könyve hősének, aki a maga korában igazi bestseller-díva volt, mára azonban szinte teljesen elfelejtették a nevét.

Korábban ITT írtunk a könyvről. 

Mészáros Dorka: Én vagy senki

Mészáros Dorka: Én vagy senki

Tilos az Á Könyvek, 2016, 287 oldal, 2990 HUF

 

Nincs is annál nagyobb közösségteremtő erő, mint amikor különböző családi és szociális hátterű embereknek kell megtalálniuk egyet - történetesen éppen azt, amelyik őket akarja eltenni láb alól. Ifjúsági krimiből még mindig kevés van itthon, ám Mészáros Dorka már első regényével letette a névjegyét.

Cikkünk a regényről>>

Michael Walden: Eshtar

Michael Walden: Eshtar - Első könyv

Metropolis Média, 2016, 491 oldal, 3990 HUF

 

Epikus, kalandos történet egy nőről, akit leginkább Jennifer Lawrence kelthetne éltre. Különböző idősíkok, a Földet leigázni akaró Féreg a fantasy-scifi crossoverben.

Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

Magvető, 2016, 272 oldal, 2990 HUF

 

A habókos Bizdó Józsika alaposan dokumentálja egy meg nem nevezett magyar falu hétköznapjait, kockás füzetbe körmölt feljegyzéseiből pedig kirajzolódik, milyen volt a 20. század második felében a periférián.

A könyvről korábban ITT írtunk.

Molnár T. Eszter: Stand - up! Egy majdnem normális család

Molnár T. Eszter: Stand-up! - Egy majdnem normális család 1.

Tilos az Á, 2016, 245 oldal, 2990 HUF

 

Vicces, szeretni való ifjúsági könyv egy kesze-kusza családról, és persze Virágról, akinek naplójából a kamaszhétköznapokon, -örömökön és -bánatokon túl súlyos traumák egész sora sejlik fel.

Kritikánk a könyvről ITT olvasható.

Morsányi Bernadett: A sehányéves kisfiú és más (unalmas) történetek

Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek

Kalligram, 2015, 328 oldal, 2800 HUF

 

Egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmasan elmesélt hétköznapjai valahol az életrajzi regény és a novellaciklus között félúton. Bada Dada, Derrick és egy macska, akit majdnem Wittgensteinnek hívnak.

Ronil Caine: Lilian

Ronil Caine: Lilian

Metropolis Média, 2016, 320 oldal, 2990 HUF

 

Bár a borító azt sugallja, hogy a Lilian egy nagyvárosi chick-lit, de valójában egy olyan sci-fi, melyben az emberi klónok elmondhatatlan örömet okoznak egyeseknek, míg a projekt félre nem siklik.

Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak

Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak

L'Harmattan, 2016, 236 oldal, 1990 HUF

 

A katonaévek nyers és ondószagú világa, egy első gyóntatására készülő pap és egy visszeres lábú liftes néni elevenednek meg Schreiner Dénes novelláiban. Hétköznapi groteszk, naturáliák és a görög mitológia.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.