Ennek a tíz kötetnek van esélye a Margó-díjra

Ennek a tíz kötetnek van esélye a Margó-díjra

.konyvesblog. | 2016. szeptember 09. |

fb_margodij.jpg

Már csak bő egy hónapot kell aludni az őszi Margóig, ahol kiderül, ki kapja az idei Margó-díjat, és ki veheti át a Fővárostól a Budapest, a fiatal tehetségekért program, 150 ezer forinttal járó különdíjat. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. Idén 21 könyvet jelöltek a legjobb első prózakötetnek járó díjra, mutatjuk, hogy melyik az a tíz könyv, ami esélyt kapott a végső győzelemre. 

A végső győztest egy négytagú zsűri választja majd ki. A zsűri tagjai: Gaborják Ádám (JAK), Gács Anna (Szépírók Társasága), Szabó Zsuzsa (Balassi Intézet / Publishing Hungary) és Valuska László (Margó). Díjátadó október 16-án 19 órától a Teslában.

  • 2016-ban 7 különböző kiadó könyvei kerültek rövidlistára. 
  • A Margó-díjért négy nő és hat férfi versenyez.
  • A legfiatalabb jelölt a listán 1992-ben, a legidősebb 1949-ben született.
  • A jelölt szerzők között találni József Attila-díjas költőt, a jelölt könyvek közé pedig két ifjúsági regény és két sci-fi is bekerült. 

A longlistet ITT és ITT találjátok. 

Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből

Kántor Péter: Egy kötélténcos feljegyzéseiből

Magvető, 2016, 86 oldal, 2490 HUF

 

Első prózakötetében a Nádler István képei közé kifeszített kötélen egyensúlyoz Kántor Péter. Tárcáiban görög mitológiai alakok keverednek befejezetlen történetekkel, a kötél pedig néha egészen Sanghajig, a Szaharáig, a vasárnapi ebédig, vagy Saint-Exupéry, Krasznahorkai és Mándy Iván életművéig ér.

Makai Máté: Koriolán dala

Makai Máté: Koriolán dala

FISZ, 20146, 162 oldal, 1800 HUF

 

Makai Máté novellái kilépnek a komfortzónából. A századik találatára készülő bérgyilkos, a beatnemzedék leghíresebb regényeire felprogramozott agyak, a dél-kínai tenger ezüstpatkánya, atlétikai edzőtábor, paranoia és az egyetlen biztos dolog.

Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete

Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete

General Press Kiadó, 2016, 228 oldal, 2490 HUF

 

A regényes életrajz az elmúlt években mintha kikopott volna a kortárs irodalomból, ám Menyhért Anna kötete nem csak emiatt figyelemre méltó, hiszen egy olyan nőt tett meg könyve hősének, aki a maga korában igazi bestseller-díva volt, mára azonban szinte teljesen elfelejtették a nevét.

Korábban ITT írtunk a könyvről. 

Mészáros Dorka: Én vagy senki

Mészáros Dorka: Én vagy senki

Tilos az Á Könyvek, 2016, 287 oldal, 2990 HUF

 

Nincs is annál nagyobb közösségteremtő erő, mint amikor különböző családi és szociális hátterű embereknek kell megtalálniuk egyet - történetesen éppen azt, amelyik őket akarja eltenni láb alól. Ifjúsági krimiből még mindig kevés van itthon, ám Mészáros Dorka már első regényével letette a névjegyét.

Cikkünk a regényről>>

Michael Walden: Eshtar

Michael Walden: Eshtar - Első könyv

Metropolis Média, 2016, 491 oldal, 3990 HUF

 

Epikus, kalandos történet egy nőről, akit leginkább Jennifer Lawrence kelthetne éltre. Különböző idősíkok, a Földet leigázni akaró Féreg a fantasy-scifi crossoverben.

Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

Magvető, 2016, 272 oldal, 2990 HUF

 

A habókos Bizdó Józsika alaposan dokumentálja egy meg nem nevezett magyar falu hétköznapjait, kockás füzetbe körmölt feljegyzéseiből pedig kirajzolódik, milyen volt a 20. század második felében a periférián.

A könyvről korábban ITT írtunk.

Molnár T. Eszter: Stand - up! Egy majdnem normális család

Molnár T. Eszter: Stand-up! - Egy majdnem normális család 1.

Tilos az Á, 2016, 245 oldal, 2990 HUF

 

Vicces, szeretni való ifjúsági könyv egy kesze-kusza családról, és persze Virágról, akinek naplójából a kamaszhétköznapokon, -örömökön és -bánatokon túl súlyos traumák egész sora sejlik fel.

Kritikánk a könyvről ITT olvasható.

Morsányi Bernadett: A sehányéves kisfiú és más (unalmas) történetek

Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek

Kalligram, 2015, 328 oldal, 2800 HUF

 

Egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmasan elmesélt hétköznapjai valahol az életrajzi regény és a novellaciklus között félúton. Bada Dada, Derrick és egy macska, akit majdnem Wittgensteinnek hívnak.

Ronil Caine: Lilian

Ronil Caine: Lilian

Metropolis Média, 2016, 320 oldal, 2990 HUF

 

Bár a borító azt sugallja, hogy a Lilian egy nagyvárosi chick-lit, de valójában egy olyan sci-fi, melyben az emberi klónok elmondhatatlan örömet okoznak egyeseknek, míg a projekt félre nem siklik.

Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak

Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak

L'Harmattan, 2016, 236 oldal, 1990 HUF

 

A katonaévek nyers és ondószagú világa, egy első gyóntatására készülő pap és egy visszeres lábú liftes néni elevenednek meg Schreiner Dénes novelláiban. Hétköznapi groteszk, naturáliák és a görög mitológia.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.