Megmutatjuk a Margó-díj jelöltjeit (1. rész)

Megmutatjuk a Margó-díj jelöltjeit (1. rész)

.konyvesblog. | 2016. augusztus 17. |

13419283_1285026828192576_6603280427511877053_n.jpg

Október 16-án, az őszi Margó fesztiválon derül majd ki, hogy ki nyeri a legjobb első prózakötetnek járó Margó Irodalmi Díjat. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. Idén 21 elsőkönyvet neveztek, amelyek között találni klónozós sci-fit, kamaszkrimit, közösségi finanszírozással létrejött debütálást, fiktív íróéletrajzot és még egy József Attila-díjas költő által írt tárcakötetet is. Ismerjetek meg tíz könyvet a mezőnyből. 

Acsai Roland: Szívhajítók

Acsai Roland: Szívhajlítók

Holnap, 2016, 84 oldal, 2100 HUF

 

Számos verseskötet után egy lányról és egy szamurájról mesél első kisregényében Acsai Roland.  „Sokszor születtek újjá, sok életet leéltek, sok alakban. Ez az ő történetük.” Eldobható szívek és hullócsillagok a cseresznyefa-virágzásról a Holdig.

Árszintye Erika: Nyár a szemeidben

Árszintye Erika: Nyár a szemeidben

Publio 2016, 300 HUF

 

Romantikus történet egy fiatal lányról, akinek nemcsak a neve különleges, de egy egészen fura betegségben is szenved, melynek szövődménye egy szerelmi háromszögben teljesedik ki.

Császár Róbert: Császármorzsák

Császár Róbert: Császármorzsák

Publio, 2016, 360 HUF

 

Egy családi élet mindennapjai hét szövegben, szórakoztatóan, cseppet sem gunyorosan, szerzői kiadásban.

Gál Soma: Sármesék

Gál Soma: Sármesék

FISZ, 2016, 103 oldal, 1800 HUF

 

Húsboltok tömény vöröse, Sopronit nyakaló Bohumil Hrabal, időgép az olajszagú fészerben, kocsmaromantika és szárazföldi matrózok. Gál Soma debütáló novelláskötete a kis magyar capriccio, egyenesen Zala megyéből.

Hegedűs Mihály: Kanyarodik az élet

Hegedűs Mihály: Kanyarodik az élet

Publio, 2016, 600 HUF

 

A Gelle család kalandjai a nagy Ámerikában az 1800-as években, Kisnémedi első találkozása az angol vécével és Draper úr, aki az első fényképfelvételt készítette a Holdról. Hegedűs Mihály családregénye párhuzamos történet a Mississippi, Kosd és a világtörténelem között.

Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből

Kántor Péter: Egy kötélténcos feljegyzéseiből

Magvető, 2016, 86 oldal, 2490 HUF

 

Első prózakötetében a Nádler István képei közé kifeszített kötélen egyensúlyoz Kántor Péter. Tárcáiban görög mitológiai alakok keverednek befejezetlen történetekkel, a kötél pedig néha egészen Sanghajig, a Szaharáig, a vasárnapi ebédig, vagy Saint-Exupéry, Krasznahorkai és Mándy Iván életművéig ér.

Klinkovics Márta Xénia: Mélyebbre, magasabbra

xenia.jpg

A gondosan felépített felnőtt élet egy pillanat alatt hullik darabokra, mert a szerelem az örök kérdés mindenki számára. A főszereplő ötvenes nő szembesül azzal, hogy párkapcsolata kiüresedett, de mi a jobb, maradni az ingerszegény biztonságban, vagy kockáztatni a lehetséges szerelemért?

Makai Máté: Koriolán dala

Makai Máté: Koriolán dala

FISZ, 20146, 162 oldal, 1800 HUF

 

Makai Máté novellái kilépnek a komfortzónából. A századik találatára készülő bérgyilkos, a beatnemzedék leghíresebb regényeire felprogramozott agyak, a dél-kínai tenger ezüstpatkánya, atlétikai edzőtábor, paranoia és az egyetlen biztos dolog.

Menyhért Anna: Egy szabad nő – Erdős Renée regényes élete

Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete

General Press Kiadó, 2016, 228 oldal, 2490 HUF

 

A regényes életrajz az elmúlt években mintha kikopott volna a kortárs irodalomból, ám Menyhért Anna kötete nem csak emiatt figyelemre méltó, hiszen egy olyan nőt tett meg könyve hősének, aki a maga korában igazi bestseller-díva volt, mára azonban szinte teljesen elfelejtették a nevét.

Korábban ITT írtunk a könyvről.

 Mészáros Dorka: Én vagy senki

Mészáros Dorka: Én vagy senki

Tilos az Á Könyvek, 2016, 287 oldal, 2990 HUF

 

Nincs is annál nagyobb közösségteremtő erő, mint amikor különböző családi és szociális hátterű embereknek kell megtalálniuk egyet - történetesen éppen azt, amelyik őket akarja eltenni láb alól. Ifjúsági krimiből még mindig kevés van itthon, ám Mészáros Dorka már első regényével letette a névjegyét.

Cikkünk a regényről>>