Általános cikkek 2009 magvető lángh júlia

Lángh Júlia: Bennem rekedt egy mesélő

.:wendy:. | 2009. október 06. |

Lángh Júlia új, a Magvetőnél megjelent Párizs fű alatt című kötetében az 1977 és 1984 közötti párizsi éveiről mesél, arról, milyen volt többek közt egy kommunában minden tekintetben megélni a szabadságot. - Lángh Júliával a könyvbemutató után beszélgettünk.

A könyvedben boldogan mesélsz arról, hogy milyen felszabadultan és szívből tudnak tüntetni a franciák és hogy ez vajon miért nem sikerült soha a magyaroknak. Mostanra sem javult a helyzet gondolom. Miért nem megy ez nekünk?

Hát értem én a magyar társadalom lelkének mély rétegeit? Nem igen tudok erről a kérdésről beszélni közhelyek nélkül: például, hogy itt valami csúful elromlott. Egyébként dühös vagyok, hogy a tüntetés örömét is elvették tőlem. Mert mostanában már a tüntetéseket - kivéve azt a néhány szerény antirasszista tüntetést, ahol mindig ugyanaz a száz ember látható - kisajátította a durva, primitív, bunkó szélsőjobboldali banda, ezek nem tüntetések. De az is lehet, hogy a tüntetések ideje már lejárt. A hetvenes években és a nyolcvanas évek elején Franciaországban olyan szép és méltóságteljes tüntetések voltak, nosztalgiával gondolok ezekre és írok ezekről, amikor meg lehetett mozgatni fél millió embert, hogy kimenjen az utcára. A biciklis felvonulás ilyen lehetne például, teljes rokonszenvem a biciklistáké, vidéken én is azzal járok. Budapest nagyon jó város, csak valahogy élhetőbbé kéne tenni, például bicikliutakkal, a mentalitás megváltoztatásával.

A másik ilyen felfedezésed az volt, hogy a párizsiak már a hetvenes években is személyes ügyükként kezelték a város közügyeit. Ez szerintem kezd kialakulni nálunk is.

Ezzel egyetértek. Azt hiszem, ahogy fizikailag, úgy mentalitásban, a gondolatokban, filozófiában is keletebbre vagyunk másfél ezer kilométerrel, lassabban jönnek, de jönnek ezek a dolgok. Örülök annak, hogy az emberek magánbeszélgetésekben foglalkoznak azzal, hogy milyen egy épület, hogy mit kellene csinálni, egyre inkább sajátjuknak érzik a várost. A hetvenes években számomra ez fantasztikus újdonságként hatott.

Más újdonságokkal is találkoztál, a könyved címe is utal rá, a könnyű drogok használata majdhogynem teljesen szabadon működött akkoriban.

Igen, hatalmas élmény volt. Ez ügyben én már sokszor letettem a garast, én is feljelentettem magam a rendőrségen anno a Kendermag egyesület kezdeményezésekor, megmutattam, hogy itt vagyok, nem hülyültem el, nem vagyok függő. Meggyőződésem, hogy legalizálni kellene a könnyű drogokat, amelyeknél az alkohol és a dohányzás például sokkal károsabb.

TOVÁBB >> 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.