Könyvesblokk: Regények, amikben a szerelem és a történelem összefonódik

.konyvesblog. | 2018. augusztus 13. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1.jpg

Bár már az augusztusból is csak pár hét van hátra, a nyári tematikus könyvesblokk-sorozatunk egyelőre még nem ér véget. krimis, focis,  romantikus,  self-help, utazós és fantasy könyvek után most olyan izgalmas regényeket gyűjtöttünk össze, amikben fontos szerepet kap a történelem és a szerelem. Van köztük második világháborús sztori, igaz történet, francia história, és keleti mese is. 

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság 

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Fordította: Szántó Judit, Park Kiadó, 2018, 372 oldal, 2950HUF

 

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság a második világháború eseményeit dolgozza fel angol szemszögből, de vannak benne utalások a feminizmus fejlődésével kapcsolatban is. Főhőse a Londonban élő író, Julie Ashton, aki 1946-ban különös levelet kap egy ismeretlen férfi rajongótól, a Csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Julie-t annyira meghatja a történet, hogy úgy dönt, azonnal odautazik, hogy megismerje a társaságot. Köztük azonban olyan titkokba és háborús traumákba botlik bele, amelyeket csak hosszú munkával tud megfejteni. A könyvből egyébként filmet is forgattak, amit a napokban mutatott be a Netflix.  

Budai Lotti: Shirzan bosszúja - Ágyas és úrnő 2.  

Budai Lotti: Shirzan bosszúja - Ágyas és úrnő 2.

Álomgyár Kiadó, 2018, 442 oldal, 3699 HUF

 

Budai Lotti az Ágyas és úrnő sorozat második részében is Louise Elsfield indiai kalandjait folytatja, aki a sok-sok megpróbáltatás és tragédia után mély depresszióba zuhan. Gyászából végül egy titokzatos indiai férfi, Azam herceg rángatja ki, majd idővel mély szerelem alakul ki köztük. Azonban sajnos ez a kapcsolat sem veszélytelen, mert a herceg felesége féltékenykedni kezd. Louise végül visszatér Angliába, hogy bosszút álljon mindazokon, akik boldogtalanságát okozták, majd pillanatokon belül a király hatalmának megdöntésére szövetkező nemesek között találja magát. 

Robert Merle: Francia história I. 

Robert Merle: Francia história I.

Fordította:Görög Lívia, Helikon Kiadó, 2018, 376oldal, 3999 HUF

 

Robert Merle tizenhárom regényt írt a francia történelem egyik legviharosabb korszakáról, a 16-17. századról, amely a vallásháborúk időszaka volt. A regényfolyam most a Helikon gondozásában jelenik meg újra. Főhőse a szenvedélyes és nemes lelkű Pierre de Siora lovag, aki mindig ott van, ahol a korabeli történelmet alakítják, és ahol „libben a szoknya”. A Francia história megírásához Merle hosszas kutatásokat folytatott, mert mindenképpen élethűen akarta visszaadni a 16. század francia társadalmát. A történelmi eseményeket pedig úgy szőtte bele a cselekménybe, hogy az szórakoztató maradjon. 

Mary Nichols: Találkozunk még 

Mary Nichols: Találkozunk még

Fordította: Pejkov Boján, General Press Kiadó, 2018, 356 oldal, 3490 HUF

 

Mary Nichols új könyve egy második világháborús szerelmi történet, amelyből a hadiszolgálatot teljesítők életét ismerhetjük meg. Sheila Phipss azután kap állást egy szigorúan titkos hadi létesítményben, miután szüleit 1940-ben, a London ellen indított légi háború első napjaiban elveszíti. A cél az, hogy minél előbb feltörjék a német Enigma titkos kódjait, munkájáról azonban nem beszélhet senkinek. 

Heather Morris. Az auschwitzi tetováló

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Fordította: Moldova Júlia, Animus Kiadó, 2018, 303 oldal, 3690 HUF

 

A holokauszt túlélői közül sokan döntöttek úgy, hogy soha nem fognak beszélni arról, amit átéltek. Így határozott Lale Sokolov és szerelme, Gita is, akik Auschwitzból való szabadulásuk után Ausztráliában kezdtek új életet. Felesége halála után azonban a nyolcvanas évei végén járó Lale mégis úgy határozott, megosztja a világgal történetét, hogy a borzalmak többé ne ismétlődhessenek meg. Egy forgatókönyvírónak, Heather Morrisnak mesélte el, hogy került a koncentrációs táborba, hogyan lett éppen belőle Auschwitz tetoválója, és miként találta meg élete szerelmét a borzalmas körülmények között. Morris-szal júniusban interjúztuk, akkor elmesélte nekünk, hogyan ismerte meg Lalét, és mit tudott meg sorsáról. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.