Könyvesblokk: 5+1 könyv a FOCIRÓL!

.konyvesblog. | 2018. július 02. |

A krimik után ezúttal a sportra koncentrál a hétfői Könyvesblokk, azon belül is a focira. Ki volt a legnagyobb visszatérő, ki írta az idei vb legmániákusabb könyvét, mi volt az Aranycsapat előtt és mit kell tudni az orosz fociról? Mutatunk 5+1 könyvet, melyekből ez kiderül - meg még sokkal több is.

Takács Tibor: Büntetőterület

Takács Tibor: Büntetőterület - Futball és hatalom a szocialista korszakban

Jaffa Kiadó, 2018, 230 oldal, 3490 HUF

 

A foci és a hatalom viszonyát vizsgálja Takács Tibor új könyve, egészen pontosan azt, hogy miért fordított akkora figyelmet a kommunista állambiztonság a focira és a játékosokra? Mit kerestek a stadionokban, a lelátókon, az öltözőkben, a kádereknek fenntartott kormánypáholyokban? Miként kezelték és mire használták a rezsim vezetői a labdarúgókat? A Büntetőterület a focit nagy tömegekre ható társadalmi és kulturális jelenségként vizsgálja: a szocialista rendszer irányítói, a legfelsőbb állami és pártvezetés mindig is komoly veszélyforrásnak tekintették, ugyanakkor nagyon is tisztában voltak azzal, hogy a sporteredmények milyen fontos szerepet játszanak a rendszer elfogadottságában.

David Bolchover: A legnagyobb visszatérés

David Bolchover: A legnagyobb visszatérés

Gabo Kiadó, 2018, 298 oldal, 3990 HUF

 

A legsötétebb időktől a futballdicsőségig alcímet viseli David Bolchover könyve. Hőse nem más, mint az első szupersztár futballedző, Guttmann Béla, aki a háború előtt az MTK és a Hakoah Wien játékosa volt; később a nácik munkaszolgálatba hurcolták, ahonnan megszökött. A háború után edzőként lett sikeres, 1961-ben a Benfica edzőjeként magasba emelte a bajnokcsapatok Európa-kupáját – és hőstettét megismételte a következő évben. Felemelkedett a haldokló Európában, és tizenhat év alatt a kontinens bajnokává vált: Guttmann a futballtörténelem legnagyszerűbb visszatérését csinálta meg.

Dénes Tamás és Szegedi Péter: Az 1938-as magyar vb-ezüst – ...és ami mögötte van

Dénes Tamás és Szegedi Péter: Az 1938-as magyar vb-ezüst - ...és ami mögötte van

Akadémiai Kiadó, 2018, 416 oldal, 5400 HUF

 

Az Aranycsapat előtti korszakba vezet Dénes Tamás és Szegedi Péter új könyvbe, amely az 1938-as magyar-olasz vb-döntőnek állít emléket, rengeteg meglepő tényt, összefüggést felvonultatva, történelmi és társadalmi kontextusba helyezve a történéseket. Bármilyen hihetetlenül hangozzék is: a magyar csapat már 1938-ban, mindössze 16 évvel az Aranycsapat előtt vb-döntőt játszott. De nemcsak a játékosok, hanem az edzők is nagyot alakítottak: ekkoriban volt olyan év, hogy a kétszeres világbajnok Olaszországban a 18 első osztályú csapatból 12-nek magyar volt az edzője. Ezért is volt különösen érdekes az 1938-as vb-döntő, ahol a tanítvány találkozott a mesterrel. Ez a vb abból a szempontból is izgalmas volt, hogy már nagyon érződött az egy évvel később kitört második világháború előszele.

Ackermann Sándor: Putyin játéka - Oroszország és a futball

Ackermann Sándor: Putyin játéka - Oroszország és a futball

Helikon Kiadó, 2018, 266 oldal, 3999 HUF

 

A futball, a politika és a gazdasági élet összefonódásán keresztül mutatja be új könyvében Ackermann Sándor Oroszországot. A kötet rámutat egyebek között arra, ahogy a féldiktatórikus rendszer a sportot is a markában tartja, ahogy a dúsgazdag oligarchák – gyakran a hatalom kívánságára, sőt utasítására – öntik a pénzt a futballba, ahogy az orosz sportolókat szervezetten doppingolásra kényszerítik, és ahogy a sportlétesítmények építése során óriási összegek vándorolnak Putyin barátainak bankszámlájára. A könyvből persze nem maradhattak ki a focis sztorik sem, meccsekről, legendás játékosokról, sikerekről és kudarcokról.

Csepelyi Adrienn: Belemenés

Csepelyi Adrienn: Belemenés - Futball és egyéb társművészetek

Európa Könyvkiadó, 2018, 306 oldal, 3299 HUF

 

„A Belemenés attól izgalmas könyv, hogy az elbeszélőnek a kulturális hagyomány szerint nincs joga rajongani a fociért. Se a szocializáció, se a társadalmi közeg nem segíti a rajongás megélésében, amit egyébként Csepelyi olyan természetesnek vesz, hogy szórakoztatóan ad hangot azoknak a nőknek, akiknek magyarázkodniuk kell a foci-vb idején” – írtuk a foci-vb legmániákusabb könyvéről, melyet történetesen egy nő írt. A Belemenés valóban a foci-rajongásról szól, „arról a megmagyarázhatatlan őrületről, amikor a rajongás tárgya szervezni nem kezdi az életet, az időt, a társadalmi kapcsolatokat, sőt a magánéletet vagy a testhez való viszonyt is”.

Dénes Tamás és Lakat T. Károly: Régi csibészek – Nagy vagányok, nagy futballisták

Dénes Tamás és Lakat T. Károly: Régi csibészek – Nagy vagányok, nagy futballisták

Kossuth Kiadó, 2018, 257 oldal, 3800 HUF

 

A legendás magyar és külföldi fociklasszikusokkal két csapatot (11-11) is kitehetne Dénes Tamás és Lakat T. Károly könyve. Kiderül belőle, miért ült börtönben a hőskor leghíresebb futballistája, Schlosser Imre. Hogyan került a világbajnoki részvételébe (és ezüstérmébe) Cseh Matyinak egy rangadó utáni verekedés? Valóban az éjszaka császárai voltak-e a futballisták a hatvanas évek Budapestjén, hol siklott ki Törőcsik András élete, miért került a gulágra Eduard Sztrelcov, miért tekintette szinte a fiának Higuitát, a kolumbiai kapust a kilencvenes évek leghíresebb drogkereskedője? Ki volt a botrányhős, aki az angol futball első üzletembere is volt egyben, ki az a kétszeres világbajnok brazil csillag, aki megölte az anyósát és miért nem lett világsztár Kocsis Lajos?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.