Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket olvasd a nyáron!

.konyvesblog. | 2018. augusztus 06. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1.jpg

krimis, a focis, a romantikus, a self-help és az utazós könyvek után most a nyár legütősebb fantasztikus történeteit gyűjtöttük össze a Könyvesblokkba. Van köztük feminista-fantasy, Star Wars-könyv és jónéhány apokaliptikus-világmegmentős vízió is. De az is kiderül, hogy mi lenne az emberiséggel, ha kifejlesztenének egy hazugságvizsgáló mobilapplikációt.  

Phlip K. Dick: Jones kezében a világ 

Philip K. Dick: Jones kezében a világ

Fordította: Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2018, 192 oldal, 3280 HUF

 

A Jones kezében a világ PKD egyik korai regénye (1956-os), ennek ellenére nagyon mainak lehet érezni, ráadásul a története is bőven tartogat meglepetéseket. Több izgalmas ötlet is van benne, az alaphelyzete, hogy egy olyan világban játszódik, ahol az álmodozás be lett tiltva. Ráadásul van egy mogorva és kissé őrült főhőse, Floyd Jones, aki látja a jövőt. Különleges képességei miatt egy fura és kissé esetlen messiás válik belőle, majd le is cseréli az éppen regnáló hatalmat, és az egész bolygó vezetője lesz, nem túl nagy sikerrel.   

N.K. Jemisin: A megkövült égbolt

N.K. Jemisin: A megkövült égbolt

Fordította: Ballai Mária, Agave Könyvek, 2018, 320 oldal, 3480 HUF

 

A fantasy műfaját megújító N.K. Jemisin kétszeres Hugo-díjas trilógiájának a napokban jelent meg a régen várt befejező része. A történet főhőse ezúttal is Essun, aki örökölte Tízgyűrűs Alabástrom erejét, amivel lányát, Nassunt szeretné megtalálni. Világában azonban várhatóan nemsokára visszatér a Hold. Hogy ez az emberiség pusztulásának, vagy esetleg valami még rosszabbnak az előjele, az két nőn áll vagy bukik. A Megtört Föld-sorozat zárókötetét a külföldi kritika főleg világépítéséért és életszerű karaktereiért dicsérte, sikeréről sokat elárul, hogy tavasszal elnyerte a Nebula-díjat, és hogy az író harmadszor is versenyben van a Hugo-díjért.

Az év legjobb science fiction és fantasy novellái 2018

Az év legjobb science fiction és fantasy novellái 2018

Gabo Kiadó, 2018, 620 oldal, 4990 HUF

 

Szerencsére már hagyomány, hogy évről évre magyarul is megjelenik a Jonathan Strahan által összeállított sci-fi és fantasy novellákat tartalmazó gyűjtemény. Az idei kötetbe megint egy csomó meglepő és elgondolkodtató írás került bele, ráadásul az is kiolvasható belőle, hogy merre tart a műfaj, milyen témákhoz nyúlnak szívesen a szerzők. Érdekes például, hogy a #metoo mozgalom hatása erősen meglátszik a szövegeken, jó pár novella játszik a feminizmus kérdéseivel. De gyakran felbukkan a menekültkérdés és a bolygó pusztulásának motívuma is. (A válogatás sikerén felbuzdulva egyébként a Gabo Kiadó ősszel megjelentet egy magyar novellagyűjteményt is.)

Jason Fry: Star Wars - Az utolsó Jedik (Bővített kiadás)

Jason Fry: Star Wars: Az utolsó Jedik - Bővített kiadás

Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály, Szukits Könyvkiadó, 2018, 381 oldal, 3990 HUF

 

Az utolsó Jedik ott kezdődik, ahol a Star Wars: Az ébredő Erő véget ért. A fény és a sötétség küzdelme újra a tetőfokára hág, és eddig ismeretlen területekre is kiterjed. De szerencsére új hősök is felbukkannak, akik fegyvert ragadnak, és akár az életüket is hajlandóak kockáztatni a galaxis lakóinak szabadságáért. A regény a nyolcadik Star Wars-film hivatalos könyvváltozata. Jason Fry a Rian Johnson rendezőtől kapott információk segítségével bővítette ki a történetet, illetve alternatív forgatókönyvekből és kimaradt jelentekből dolgozott.

Frederico Baccomo: Anna éppen hazudik 

Frederico Baccomo: Anna éppen hazudik

Metropolis Media, 2018, 260 oldal, 3290 HUF

 

Frederico Baccomo regénye egy (nem is annyira hihetetlen) gondolatkísérletből indul ki: mi lenne, ha egy mobilapplikáció meg tudná mondani, hogy mikor hazudnak nekünk? A regény főhőse, Riccarrdo letölti a WhatsTrue nevű alkalmazást, ami teljesen megváltoztatja az életét. Mobilja ugyanis meggyőzi arról, hogy sosem lehet tudni, ki mikor mond igazat és mikor hazudik, és ezáltal tesz róla hogy egyre kevésbé bízzon az emberekben. Az izgalmas ötletre épülő regény felveti azt a kérdést is, hogy szabad-e az életünk minden területét a technikára bízni. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.