Általános cikkek összegzés 2007 évvége

Év végi összegzés - körkérdés a magyar írókhoz Vol8.

.:wendy:. | 2007. december 29. |
Év végi összegzésként körkérdést intézett a litera kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz. Többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük itt a KönyvesBlogon is. Kőrössi P. József, Murányi Zita és Grendel Lajos válaszol.

1. Mi jelentette Ön számára a 2007-es év legkatartikusabb olvasmányélményét?

KŐRÖSSI P. JÓZSEF: Ágoston Vilmos: A kisajátított tér - A nemzeti képzelet Doru Munteanu és Wass Albert műveiben.

MURÁNYI ZITA: Tóth Krisztina: Állatságok, a meglepetés erejével hatott, Esterházy: Rubens és a nem- euklideszi asszonyok.


2. Ön számára ki volt az év felfedezettje?

KŐRÖSSI P. JÓZSEF:Józsa Márta.

MURÁNYI ZITA: Király Odett.

3. Ön kinek mely kötetéért ítélné oda 2007 Citrom-díját?

MURÁNYI ZITA: Kényes kérdés, az ember lánya nem ítélkezik, hogy őt se ítéljék. Vagy?

4. Mit tart az év irodalmi botrányának, illetve az év szenzációjának?

MURÁNYI ZITA: Amennyiben botránynak vagy szenzációnak lehet nevezni, a mancs, a litera és a könyvesblog portálján futó irodalomkritikai csatározásokat. „Szenzációnak” talán a könyvesblog születését, szigorúan macskakörmök között, érti, aki, ahogy.

5. Mit tart az év legizgalmasabb folyóirat-, illetve internetes publikációjának?

KŐRÖSSI P. JÓZSEF: A Kalligram Telep-irói csoportjának bemutatását.

MURÁNYI ZITA: Szabó T. Anna verseskötetéről írt recenziót az ÉS-ben (Ketten egy műről), de a helyes jelző inkább a legemlékezetesebb lenne.

6. Ön melyik írást tartja a literán 2007 legjobb publikációjának?

MURÁNYI ZITA: Kukorelly netnapló-paródiája, Dunajcsik Mátyás netnaplója.

7. Kedvenc mondata 2007-ből?

MURÁNYI ZITA: A mondat ugyan 1971-ből származik, de a fordítás csak nemrég került kezembe: „Ez a mű a képzelet szülemény, fikció, és senkinek sem dedikálom” – Bukowski: Posta

8. Milyen tervei vannak 2008-ra?

MURÁNYI ZITA: Végre tető alá hozni egy verseskötetet, izmosítani még néhány „ütős”, időtálló alkotással.

GRENDEL LAJOS VÁLASZA:
A sok kérdés közül csak néhányra tudok válaszolni. Ebben az évben nem nagyon állt módomban rendszeresen figyelni az irodalmi periodiku-mokat s a literát is ritkábban, mint a korábbi években.
Továbbra is tetszik a Bárka szekértáborok fölötti koncepciója és a Mozgó Világ publicisztikai és kritikai rovata. Mivel valami irodalomtörténetfélét írok, leginkább a modern magyar klasszikusokat olvasom, kortárs irodalmat alig-alig.
Meglepetések azonban így is értek. Például Reményik Zsigmond általam eddig nem olvasott két regénye, a Pernambucói éjszaka, valamint az Élők és holtak.
Továbbá Szathmári Sándor roppant mulatságos utópisztikus szatírája, a Kazohínia. S most kezdtem el olvasni, de máris nagy érdeklődéssel Gintli Tibor és Schein Gábor könyvét, Az irodalom rövid története második kötetét. Hiszen, ha a nálukénál jóval szűkebb metszetben is, de valami hasonló műfajú könyvvel bíbelődöm én is immár lassan harmadik éve, s másfél évig még biztosan. Mivel pedig az egyetemi elfoglaltságaim miatt írásra amúgy is kevés időm jut, minden egyéb műfajt igyekszem most mellőzni.

Korábban: Körkérdés Vol1.
                  Körkérdés Vol2.
                  Körkérdés Vol3.
                  Körkérdés Vol4.
                  Körkérdés Vol5.
                  Körkérdés Vol6.
                  Körkérdés Vol7.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.