Általános cikkek összegzés 2007 évvége

Év végi összegzés - körkérdés a magyar írókhoz Vol6.

.:wendy:. | 2007. december 28. |
Év végi összegzésként körkérdést intézett a litera kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz. Többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük itt a KönyvesBlogon is. Krusovszky Dénes, Kőrösi Zoltán és Tatár Sándor válaszol.

1. Mi jelentette Ön számára a 2007-es év legkatartikusabb olvas-mányélményét?

KRUSOVSZKY DÉNES: Költészetben számomra elsősorban Szijj Ferenc Kenyércédulái, valamint Győrffy Ákos Nem mozdulja, és sok szempontból Marno Nárcisz készül című kötete volt igazi, katartikus élmény. Ha a katarzis a követelmény (magasan a léc), akkor a prózában egyetlen kötet érte el ezt a szintet, de az meg nem idei (Dragomány György: A fehér király).

KŐRÖSI ZOLTÁN: Nabokov: Camera obscura, Ourednik: A huszonegyes év.

2. Ön számára ki volt az év felfedezettje?

KRUSOVSZKY DÉNES: Lanczkor Gábornak én már az első kötetét is kiugróan jónak tartottam, de az, hogy most végre (az online kiadás után) nyomtatásban is megjelent a Fehér daloskönyv, már több mint meglepetés. Valamint felfedezés erejűek voltak még Szabó Marcell versei is. Az idegen nyelvű irodalomból Patrik Ouřednik regényei, elsősorban az Europeana (ami persze nem idei, több évvel ezelőtt már megjelent, tavaly újra, de én idén olvastam), valamint A huszonnégyes év okoztak meglepetést.

KŐRÖSI ZOLTÁN: Daniel Kehlmann (kinek-kinek).

3. Ön kinek mely kötetéért ítélné oda 2007 Citrom-díját?

KRUSOVSZKY DÉNES: Az a baj, hogy amik igazán esélyesek lennének, azokat nem olvastam el (akkor honnan tudom? Hm.). Mivel elsősorban versesköteteket olvasok, azok között keresgéltem, elég nagy részük nem tetszett, de ilyen „megtisztelő” díjat azért egyiknek sem adnék.

KŐRÖSI ZOLTÁN: No answer (így is sok haragosom van...)

4. Mit tart az év irodalmi botrányának, illetve az év szenzációjának?

KRUSOVSZKY DÉNES: Botrány… nem vettem észre, hogy lett volna, pedig van egy tapintható túlérzékenység a levegőben. Meg volt egy-két izgalmas, bátor vagy botor kritika is. Szenzáció számomra mondjuk az első kérdésben említett kötetek megjelenése.
És még valami, azt is szenzáció-közelinek érzem, hogy végre elindult valami a magyar folyóiratok között, tulajdonképpen a lapok most fedezik fel, hogy van testük, ami nem mindegy, hogy milyen. Persze a fiatal lapok járnak ebben az élen, elsősorban a megújult Árgus és a miskolci Műút. (De folyóirataink honlapjai változatlanul borzasztóak.)

KŐRÖSI ZOLTÁN: Botrány: a könyvterjesztés hazai állapota.

5. Mit tart az év legizgalmasabb folyóirat-, illetve internetes publikációjának?

KRUSOVSZKY DÉNES: Számomra izgalmasak Bodor Ádám retrospektív tárcái az ÉS-ből, ugyanott jelent meg Tolnai Ottótól A pesti partvis, ami, azt hiszem, az év egyik legjobb verse. Borbély Szilárdtól szintén remek vers volt a Beszélőben megjelent A Probléma, hasonlóan Kemény István Romos dalocskájához (Műút) és még lehetne sorolni. Izgalmas volt még Dunajcsik Mátyás cikke a Mancsban (Az olvasó lázadása), és a hozzá kapcsolódó többi cikk együttvéve.

6. Ön melyik írást tartja a literán 2007 legjobb publikációjának?

KRUSOVSZKY DÉNES: Nem egészen, de majdnem 2007-ben került föl: Szép Ilonka voltam. Beszélgetés Marno Jánossal (2006. 12. 29.), most ez jut eszembe.

KŐRÖSI ZOLTÁN: Darvasi Esterházy-paródiája.

7. Kedvenc mondata 2007-ből?

KRUSOVSZKY DÉNES: #1 „Anyai szív vagyok, magára hagyott malom, / csak darálom, darálom az apró férfiakat / a hatalmas szemükkel, mert vért akarnak látni, / alig lehet előlük elfordulni is, vagy ha nem látnak, / akkor majd ők megmutatják, le kell venni róluk / a kötést, két lábon járó sebek.” (Szijj Ferenc: Hétfő In: Kenyércédulák)
#2 „Borzalmasnak kéne lennie. A rühes, kövér, / rövid láncon őrjöngő kutyának borzalmasnak kéne lennie.” (Győrffy Ákos: Messze alszik In: Nem mozdul)
#3 „Kopott kis tömlő a vers.” (Marno János: Romvers In: Nárcisz készül)

KŐRÖSI ZOLTÁN: "A felek közös megegyezéssel a munkavállaló munkaviszonyát megszüntnek tekintik."

8. Milyen tervei vannak 2008-ra?

KRUSOVSZKY DÉNES: Szeretném átaludni.

KŐRÖSI ZOLTÁN: Él, olvas, ír, illetve olvas, ír, él, aztán meg ír, olvas és él.

TATÁR SÁNDOR RENDHAGYÓ VÁLASZA:

Ujjamat én rajta a lét ’erén =
annyi, mint: bóklászom a literán.
Ilyenkor ugyan ritkán lát arám
(ha rosszkor netezek, még leterem’!).
De hiába; maradva nagyon le vagyok:
most kik botrányhősök s kik csillagok?
Mint én, úgy rossztanuló makog
(ha lesz, mivel fog megtelni a blog?!)
Amit kérdeztek, Gabi, meghalad –
a legtöbb rubrikában nincs adat
(olykor egy haiku is nagy falat);
pótolnám karácsonykor, fa alatt –
de itt, most: elégtelen felelet..

Korábban: Körkérdés Vol1.
                 Körkérdés Vol2.
                 Körkérdés Vol3.
                 Körkérdés Vol4.
                 Körkérdés Vol5.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.