Általános cikkek összegzés 2007 évvégi

Év végi összegzés - körkérdés a magyar írókhoz Vol5.

.:wendy:. | 2007. december 27. |
Év végi összegzésként körkérdést intézett a litera kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz. Többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük itt a KönyvesBlogon is. Radics Viktória, Kiss Ottó és Pollágh Péter válaszol.

1. Mi jelentette Ön számára a 2007-es év legkatartikusabb olvasmányélményét?

RADICS VIKTÓRIA: Semezdin Mehmedinović: Sarajevo blues. Ő egy bosnyák költő, aki a háború után Amerikába emigrált. Ez a kötet az ostromgyűrűbe zárt Szarajevóban keletkezett. Hibrid műfajú, verseket, prózaverseket, jegyzeteket egyaránt tartalmaz. Nagyon szeretném lefordítani. Az itthoniak közül: Marno János: Nárcisz készül. Prózában: Farkas Péter: Nyolc perc.
Radics Viktória

KISS OTTÓ: Katarzis ritkán ér, de még nem veszett el minden remény – több jónak ígérkező idei könyv mostanra, karácsonyra-szilveszterre lett eltéve. Régebbről Tóth Kriszta Vonalkódja és Grecsó Krisztián Isten hozottja maradt bennem a legtovább. Az idei gyerekkönyvek közül Lackfi János Kövér Lajosát és Czigány Zoltán Csoda és Kószáját szerettem a legjobban. Tavalyi nagy élmény Kántor Péter Kétszáz lépcsője.

POLLÁGH PÉTER: Marno János új, Nárcisz készül c. verseskötete és a Harry Potter-sorozat.


2. Ön számára ki volt az év felfedezettje?

RADICS VIKTÓRIA: Refik Ličina. Ő egy Svédországban élő bosnyák költő, író. (Őt is boldogan fordítanám.) Itthon pedig Józsa Márta.

KISS OTTÓ: Én Győrffy Ákost például csak most fedeztem fel magamnak.

POLLÁGH PÉTER: Újra felfedeztem Kovács Lajos színészt.


3. Ön kinek mely kötetéért ítélné oda 2007 Citrom-díját?

RADICS VIKTÓRIA: Ilyenre nem emlékszem.

KISS OTTÓ: Nem ítélnék ilyet (lásd Pilinszky: „Megérdemelné a békés halált minden írnok, aki az éjszakában tollat fog és papír fölé hajol. ”).

POLLÁGH PÉTER: A Wass Albert összes idei köteteinek.


4. Mit tart az év irodalmi botrányának, illetve az év szenzációjának?

RADIS VIKTÓRIA: Ízetlenségnek, sértésnek éreztem a nőirodalmat ért gúnyolódásokat, amikor egyes kritikusok „mutogatós nénikről”, „pinaverésről” stb. beszéltek. Fájt.

KISS OTTÓ: Botrányról nem tudok – ha volt is, ide, vidékre szerencsére nem ért le. Nekem kisebbfajta szenzáció volt a tavaly késő nyáron indult Csillagszálló című irodalmi utcalap, minden tiszteletem a szerkesztőké.

POLLÁGH PÉTER: A botrány ugyanaz, mint eddig: nem kapnak az államtól életjáradékot és erkélyes lakást az írók.


5. Mit tart az év legizgalmasabb folyóirat-, illetve internetes publikációjának?

RADICS VIKTÓRIA: Magyar Lettre Internationale, őszi és téli szám (Kiss Noémi útirajzai, a Bipolar-projekt), az Ex Symposion Ivo Andrić-száma.

KISS OTTÓ: Már több éve hiánypótló és magas színvonalú a Csodaceruza c. gyereklap, a szerkesztők folyamatosan az elvárások fölött teljesítenek. A nyáron került a kezembe az Ex-Symposion Tar-száma, aztán szerettem Cserna-Szabó András és Grecsó Krisztián váltott rádiókritikáit az ÉS-ben. A neten Kemény István Bartis Attila-interjúja (litera) és Ilia tanár úr publikációi (barkaonline).

POLLÁGH PÉTER: Kukorelly Endre Az elvarázsolt lélek c. prózáját a Műút c. folyóirat 2007/1-es lapszámában.


6. Ön melyik írást tartja a literán 2007 legjobb publikációjának?

RADICS VIKTÓRIA: A fényképek.

KISS OTTÓ: Darvasi László Esterházy-paródiája.

POLLÁGH PÉTER: A Bartis Attilával készült interjút.


7. Kedvenc mondata 2007-ből?

RADICS VIKTÓRIA: „Van egy rossz hírem, jó lesz, ha meghallgatod.” (Marno János: Egysoros)

KISS OTTÓ: Olyan idős volt, mint Jocó most, és gyönyörű szeretőjével egy orosházi fürdőhelyen béreltek szobát, a motelre futó földutat belepte a nádas, másutt meg a fűzfák lombalagútjában futott a kanyargós csapás, és a szoba ablakából csak egy diófa látszott, egy szikár, haragos törzs, meg a nádas, a fürdőfalu félelmetesen zúgó nádasa, az étteremben románul diskuráltak a pincérek, és az ifjú Lajos felvitte szeretőjének a zöldséges rétest, meg a csontszáraz vörösbort a szobába, az asszony pedig ott feküdt meztelenül a bíborfényben, összegubózva, fenekének körteívén árnyjátékot játszott a diófa lombja… és ekkor szólalt meg valahonnét a guggoló magyar pusztából ez a valcer, ami most a permetezőből előkerült. (Grecsó Krisztián Ördöglugas c., jövőre megjelenő regénye)

POLLÁGH PÉTER: Kiss Ernő dandártábornoknak több emlékezetes mondata is volt arról, hogy autóját ártó szándékkal feltörte az alteregója, majd ittasságot színlelve, szándékosan nekihajtott más járműveknek, s végül köddé vált.


8. Milyen tervei vannak 2008-ra?

RADICS VIKTÓRIA: Boszniával kívánok foglalkozni (ez a téma számomra nem csak geopolitiko-poétikai, sok minden összefut benne), mai boszniai irodalmat szeretnék fordítani. Nádas Péter regénye, a Párhuzamos történetek továbbra is témám és „munkatárgyam” (vagy én az övé).

KISS OTTÓ: Szeretném befejezni A másik ország c. regénykezdeményt, és ha igaz, tavaszra lesz egy gyerekkönyvem a Móránál.

POLLÁGH PÉTER: Szeretnék JAK-füzetként megjelentetni egy Kemény Istvánról szóló tanulmány- és esszékötetet.

Korábban: Körkérdés Vol1.
                 Körkérdés Vol2.
                 Körkérdés Vol3.
                 Körkérdés Vol4.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.