M.Z.Chapelle: Várakozás [Képalá]

Képalá |

Fáradtan, nehézkesen lépett ki az ajtón, ám most, ahogy megpillantotta a víz könnyedén fodrozódó felszínét, arca kisimult, tekintete erőt és reményt sugárzott. Mindazt, amit ez az életét megkeserítő betegség elvenni kívánt tőle. De mit számít, ha újra itt lehet, a könnyed, hűvös víz ölelésében, ami rá emlékezteti, miközben várakozik. Hátha még egyszer, egyetlen egyszer az életében viszontláthatja őt.

Olyan sok év telt el azóta, de képtelen kiverni a fejéből a hófehér tajtékok közül kiemelkedő sellő képét. Alabástrom bőrén vízcseppek csillogtak, ébenfekete haja, mint csillagtalan sötét égbolt, úgy omlott sápadt keblei elé, ahogy a part felé közeledett. Mire kiért, emberi formát öltött, és úgy lépett a férfihoz, mintha mindig is rá várt volna. Ott lettek először egymáséi, azon az aranyló, tengerparti fövenyen. Majd a lány újra sellővé változott, és visszatért a mélység karjaiba.

Most is ugyanolyan átszellemült vágyakozással leste a horizontot ráncos szemhéja alól, mint annakidején. Nem törődött vele, hogy bőre kiázott már, vagy hogy mögötte az ápoló türelmetlen hangot hallatva a fiához fordult.

− Jót tesz az apjának a friss levegő, de miért ragaszkodik így a vízhez? És ha megfázik?

− Hagyja még, nem lesz baj. Annak idején a tengernél ismerte meg anyámat. – Az ápoló ismét szóra nyitotta a száját, de a fia egy mozdulattal leintette. – Nem kell elmondania neki. Tudja, hogy ez csak egy tó.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Réman Erika: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén