Fedor Zsófia: Apa [Képalá]

Képalá |

„Jó most itt. Szeretem a vizet. Mindig is szerettem. Vajon miért sarkallja töprengésre az embert méla hullámzása? Ha ellenállok is áradni kezdenek a gondolatok a fejemben, egyik a másik után, ringatóan, csapongva… Sokunkra hat, kis és nagy emberekre egyaránt. József Attilát is éppúgy magával ragadta e lomha, áradó örökkévalóság, mint engem. Szép volt az a vers: rémlik az érzés. Költő lehettem volna… bár akkor bennem is lenne abból a fránya szomorúságból és balsorsból, ami egytől egyik mindnek osztályrészül jutott. Én viszont örömmel nevettem: gyerekkori barátokkal a focipályán született sok bolond tréfán, mindig, ha láttam valakit elesni, egy-egy őszinte, felszabadult kacajon. Hogy tudott nevetni az a barna hajú lány, aki előttem ült az iskolában! Hangja valósággal csilingelt. Az élet azonban úgy döntött kegyetlen csapások sorát méri rá. Elveszíteni mindenkit magad körül, felismerni, hogy a magány szegődik csak hozzád társnak nehéz feladat, igen nehéz, de mégis talán mindennek elfogadása rejti magában a legnagyobb nehézséget, nem pedig átélése. Isten, ha most hallasz: én hálás vagyok a meghittségtől meleg karácsonyokért, a családdal közösen megünnepelt, süteményektől illatozó születésnapokért, az esti, jó kedélyű kártyapartikért. Zsuzsika mindig édesen durcás lett ha vesztett. Már nem aggódom miattuk. Felnőttek annyira, hogy maguk alakítsák sorsukat. Mamának is ebbe kellene beletörődni, de ő ahhoz túlontúl gondoskodó és érzelmes. Ilyen. Ó, milyen hatalmas madár repül ott! Valamiféle sas lehet, kár, hogy nem tudom! Szerencsés. A legfenségesebb szemszögből gyönyörködhet a világban, vagy épp becsmérelheti azt. Szabad, mint a madár… furcsa mondás. Nem hinném, hogy ez a sas, most szabad lenne. Vadászik: erre az éhség kötelezi, talán a párját keresi: erre az ösztönei, pihenőhelyet kutat: erre a nyugalom vágya és szüksége. Szálló barátom, te is épp úgy a kötelességek rabja vagy, mint a földön járók.”

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Keserű Rebeka: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Légrádi Júlia: Emlékek egy félmosolyban [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Friedler Magdolna: Sodrás [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.