Keserű Rebeka: Apa [Képalá]

Képalá |

Tapaszokat ragasztasz magadra Apa, így próbálod megakadályozni, hogy a bőrödön keresztül kifolyjon belőled a múlt. Mindig utánafordulsz az árnyképnek, hiába mondogatom, hogy az már rég nem Anya, csak egy körvonal, amit a saját emlékezeteddel töltesz ki. Elment, itthagyott, és neked nem volt merszed követni őt. Lusta játszadozás maradt csupán annak emlékével, hogy valaha még volt bátorságod utánavágyódni, el innen; mára már ez sem maradt, a magányba süppedtél, az élet elfolyik körülötted, te pedig csak ücsörögsz, belekényelmesedve abba, hogy a fejed forduljon csak egy minduntalan tovatűnő nőalak után.
Valójában azonban nem egy árnyékot követsz: az én tekintetemet kerülöd, az én arcomat, Anya arcát. Ennyi maradt utána, én maradtam utána, mégsem bírsz ránézni erre az egyetlen emlékre Apa. Annyira fáj látnod bennem a vonásait, annyira fáj a folyton újra fellángoló remény, ahogyan megpillantod bennem őt, hogy inkább megkerülsz a tekinteteddel.
Merj rám nézni végre Apa úgy, hogy ne Anya darabjait keresd bennem, hogy az arcom mögött engem láss, ne az egykori feleséged, és gyere, gyere ide hozzám, hadd kössem rajtad újra a múlt szivárgó sebeit!

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Légrádi Júlia: Emlékek egy félmosolyban [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Friedler Magdolna: Sodrás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Lengyel Melinda: Apa [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.