Sántakutya, Nádasdy, Moskát, Markovics és a Hatalom [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ferencvárosi sztorikoktél ‒ Sántakutya a Tompa17-ben

-

Folytatódnak a sztorizós estek a Tompa 17-ben. Kíváncsi vagy hardcore ferencvárosi történetekre? Gyere el január 25-én a Sántakutya estünkre, ahol bebizonyítjuk, hogy egy húsz perces sztoriba belefér maga az élet. A Sántakutya est során ferencvárosi lokálpatrióták elvetemült történeteiben csípjük nyakon az igazságot. A beszélgetéseket vezeti: Szabó Dominika. A vendégek: Kaszás Gergő Jászai Mari-díjas színművész, akinek függősége a színház. És Ferencváros. A saját szavaival: „Kaszás Gergő vagyok. 58 éves lakos. Itt élek ‒ csöppnyi megszakítással ‒ ezen a Ferencvárosnak nevezett földdarabon, úgy több mint 58 esztendeje.” Van mesélnivaló. Berecz Dénes Igazi lokálpatrióta, mindenki Dénesbá’ ja. Kivételes ember, igazi empatikus megszállott. 2022-ben a lakosság javaslatára PRO URBE FERENCVÁROS díjjal tüntették ki. Hogy miért? Erről is fog mesélni. Juhász Tomi gitáros, énekes, dalszerző, a Szegény anyám, ha látnám könyv társszerzője, és a Vaklárma című előadás alkotója. Ferencvároshoz köti minden. Vagy majdnem minden? Kiderül.

Mikor? január 25. 18:30-tól Hol? Tompa 17, Budapest, Tompa u. 17/a
Részletek erre>>>

Hatalom

Két közép-európai külügyminiszter vadászni indul a határhoz közeli erdőkbe. Egyikük, Berger véletlenül halálosan megsebesít egy fiatal hajtót. Mivel a politikus egy fontos uniós poszt egyik legfőbb esélyese, a sajtó azonnal elkezd érdeklődni az ügy iránt. A titkosszolgálat Steiner ügynököt (Hajdu Szabolcs) bízza meg, hogy meggátolja a botrány kirobbanását. Steiner nem sejti, hogy ki lőtt, de amikor a gyilkosság helyszínén megismerkedik egy oknyomozó újságíróval, elkezd tisztulni a kép. Miközben a halott fiú családja a temetésre készül, Steiner parancsot kap, hogy fizessen le valakit, aki magára vállalja a gyilkosságot. Kiderülhet-e valaha az igazság a hatalom árnyékában? A szlovák-magyar politikai thrillert Prikler Mátyás rendezte.

Mikor? január 18-tól Hol? mozik

Jiří Thýn: A kígyó ölelése

-

Jiří Thýn a közép-kelet európai posztkonceptuális fotográfia meghatározó alakja. A fotográfia műfajához kritikusan viszonyuló Thýn az utóbbi években a médium határait feszegető formai és térbeli megoldásokkal kísérletezett, és fokozatosan pontosította jellegzetes művészi nyelvét a lírai konceptualizmus és a nem-narratív fotográfia területein belül. Thýn fotói kommentárok mai állapotunkról, vagy – ahogy Jiří Ptáček kurátor Thýn 2015-es kiállítása kapcsán írta – „képek, amik nem történtek meg, habár léteznek”. Jiří Thýn Trafó Galériában rendezett – első magyarországi – önálló kiállításán is ilyen képek láthatóak. A galéria nyugtalanító és magasztos ridegséget árasztó terében csendéletek kapnak helyet, melyek leginkább csapdákhoz hasonlítanak. Olyan csapdákhoz, melyekben a külső megfigyelő nyugodtságával és rezignáltságával nézhetjük végig, ahogy elpusztítjuk saját magunkat és környezetünket, valamint azt, ahogy a lángok után maradt hamuból, műanyag szemétből és erőszakos valóságunk egyéb maradványaiból előbújó fékezhetetlen kígyó mindent behálóz.

Mikor? január 20. – február 25. (megnyitó: január 19. 19:00) Hol? Trafó
Részletek erre>>>

Irodalmi beszélgetés Nádasdy Ádámmal

-

Nádasdy Ádám nyelvész, író, költő, műfordító lesz a Szentendrei Íróklub következő vendége.

Mikor? január 21. 18:00 Hol? Dorothea Bistro&Cafe, Szentendre
Részletek erre>>>

Ávéd János, Harcsa Veronika, Kiss Péter, Oláh Krisztián: Átlátszó hang – Off-bea(u)ty

-

Koncert a preparált zongora főszereplésével. „Lassan egy éve kísérletezem a zongora kiterjesztett lehetőségeivel, preparációjával. Az ISON-ban 2022 novemberében Kiss Péter szóló estjén bemutatásra került az Off-bea(u)ty című – akkor még – egy tételes rövid zongoradarab. A részletes és nem-hagyományos elemeket és hangszíneket is tartalmazó preparáció arra inspirált, hogy egy fél koncertet felölelő szvitet készítsek a darabból, mely – bár ritmikájában és frázisaiban tagadhatatlanul merít a jazzből is – improvizáció nélküli kortárs zene. A komponálással párhuzamosan elkalandoztam a modern jazz világába, és olyan különleges hangzásokra leltem, melyek új utakat nyitottak meg a modern jazzben, mind improvizáció, kompozíció és hangszerelés szempontjából.” – Oláh Krisztián A műsor első felében teljes egészében elhangzik az Off-bea(u)ty-ciklus Kiss Péter előadásában, majd a második félidőben kompozíciók és improvizációk a preparált zongorán Oláh Krisztián és Harcsa Veronika közreműködésével. Oláh Krisztián – zeneszerző, zongora. Kiss Péter – zongora. Harcsa Veronika – ének. Ávéd János – szaxofon.

Mikor? január 24. 20:00 Hol? Trafó
Részletek erre>>>

Szóköz IX. – Moskát Anita és Markovics Botond

-

SZÓKÖZ – a Három Szerb Kávéház irodalom- és olvasásnépszerűsítő eseménysorozata, amelynek ingyenesen látogatható alkalmain mérvadó kortárs magyar írók és költők mesélnek legújabb könyveik elkészülésének folyamatáról, (élet)pályájuk alakulására nézve is jelentős tapasztalataikról. Január 25-én a hazai zsánerirodalom két meghatározó alkotója, Moskát Anita (Irha és bőr, A hazugság tézisei) és a sokáig Brandon Hackett álnévvel publikáló Markovics Botond (Eldobható testek, Felfalt kozmosz) lesznek a SZÓKÖZ vendégei! Bár az írói tájékozódás és a művészi kísérletezés egyéni útjait járják, munkásságukban sok hasonlóság fedezhető fel. Precíz részletezéssel hoznak létre a jelenünktől időben és/vagy térben elemelt, de attól teljesen le nem választott világokat, nagy fogékonysággal lépnek párbeszédbe az aktuális politikai és társadalmi kérdésekkel. Továbbá problémaérzékenyen közvetítik azokat a tapasztalatokat, amelyekhez a kulturális értelemben vett mássággal történő találkozás juttathat bennünket. Az esten várhatóan arról is szó esik majd, hogy miként hatnak vissza ön- és világértésükre az általuk felépített univerzumok.

Mikor? január 25. 19:00 Hol? Három Szerb Kávéház
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Az Utódlás és A mackó tarolt az Emmy-gálán, de nekünk egy őrült sorozatgyilkos is érdekes

Egyetlen adaptáció hozott el díjat az Emmyről, a Fekete madár ráadásul valós események alapján készült.

...
Szórakozás

Ilyen lenne a Trónok harca, ha Móricz írta volna a sztorit? [Streamingajánló]

Januári streamingajánlónkban olvashattok egy nyers Marvel-adaptációról, egy 2. világháborús drámáról, Harlan Coben misztikus thrilleréről és egy Trent Dalton bestsellere alapján készített ausztrál coming-of-age sztoriról is.

...
Szórakozás

Öt Golden Globe-ot nyert az Oppenheimer

Christopher Nolan rendezése zsebelte be a legtöbb szobrot az Oscar előszobájaként is számon tartott díjátadón. Golden Globe gálán először hallhatott a közönség feketeláb szavakat, a sorozatok közül az Utódlás emelkedett ki, Greta Gerwig Barbie-ja pedig kilenc jelölésből csupán két kategóriában diadalmaskodott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.