Nick Cave-dalok, Varró Dani-versek és Háy János-illusztrációk [PROGRAMAJÁNLÓ]

Kikből áll a Bad Seed Boys zenekar? Ki adja elő a PIM-ben Petri György verseit? Hol állítják ki a közeljövőben Háy János rajzait? Húsvét előtti programajánlónkból kiderül!

Cabrini ‒ A szent

Francesca Cabrini olasz bevándorló 1889-ben érkezik New Yorkba. A nő meglepődve tapasztalja a bűnözés, a szegénység és a megbetegedések növekedését, ezért elhatározza, hogy változtat ezen. Megkeresi a korántsem barátságos polgármestert, hogy lakhatást és egészségügyi ellátást biztosítson a társadalom legkiszolgáltatottabbjai számára. Cabrini csekély angoltudásával és gyenge egészségi állapotával egy reményteli birodalmat kezd felépíteni New Yorkban.

Hol? Mozik. Mikor? Március 28-ától.

PIM Extra ‒ Arcból arcba költészeti akció Petri György versekkel

-

Az Arcból arcba költészeti akció az élő versélmény közvetlen megtapasztalását nyújtja. A közös jelen idejű együttlétben a vers közösségi élménnyé válik. Petri őszintesége a folyamatos szembesítés gesztusában ragadható meg. Verseiben mindig ott van őszintén, kíméletlenül az ő személyes valósága. Mélyen hiteles a költészete.

Rendezte: Zsalakovics Anikó,
előadók: Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Rezes Dominika,
zene: Geltz Péter, Ajtai Péter.

Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum. Mikor? Márciuas 27. 19 órától. Részletek ITT.

Háy János: Teli bőrönd üres szív – POKET kötetbemutató és exkluzív kiállításmegnyitó

-

Ritka alkalom, hogy Háy Jánost nemcsak szövegeiről, hanem grafikáiról is kérdezhetjük. Az est különlegesége, hogy a K11-ben láthatók lesznek Háy képzőművészeti alkotásai, melyek a frissen megjelent kötet illusztrációiul is szolgáltak.

Hol? K11 Művészeti és Kulturális Központ. Mikor? Március 28. 19 órától. Részletek ITT.

Varró Dániel és Molnár György zenés irodalmi műsora

-

Varró Dániel sokszor lép fel együtt a gyermek -és felnőtt verseit megzenésítő Molnár Györggyel, aki 5 éven keresztül volt az Eszterlánc mesezenekar tagja, zeneszerzője, gitárosa és énekese, valamint számos kortárs költő verseinek, gyerekverseinek megzenésítője és előadója. Jól kiegészítik egymást, interaktív gyerek- és családi programjaik és felnőtteknek szóló zenés költői estjeik is közkedveltek.

Hol? B32 Galéria és Kultúrtér. Mikor? Március 30. 11:30-tól. Részletek ITT.

Nick Cave: Hit, remény és vérontás ‒ könyvbemutató, koncert és party

-

A Hit, remény és vérontás nem hagyományos interjúkötet. Mert Nick Cave nem szeret interjút adni. Ennek ellenére beleegyezett, hogy jó barátjával, Seán O'Hagannel hosszú, „csapongó” beszélgetéseket folytasson. S bár végül is benne van a könyvben egy bámulatos karrier története is, de még inkább Nick Cave művészetének minden ihlető eleme az őrült kezdetektől a spiritualitásba forduló újabb alkotásokig.

A kötet Németh Róbert zenész-publicista fordításában jelent meg, akivel az este folyamán Lovasi András és Bihari Balázs beszélgetnek egy rendhagyó Wanted podcast keretein belül. A bemutató után a Klinik kiadó művészeiből (Jazzékiel, Anton Vezuv, Musica Moralia, Mezumm, Arons Land Cargo co., Jakab Péter, Németh Róbert) verbuválódott, Bad Seed Boysra keresztelt, alkalmi formáció játszik el egy csokorral Nick Cave dalaiból, az utánuk kezdődő buli pedig további zenészek felbukkanása várható a DJ pult mögött.

Hol? Három Holló. Mikor? Március 30. 19:30-tól. Részletek ITT.

Budapest Ritmo 2024

-

Kapcsolódj rá a világ zenéire idén is a Budapest Ritmoval! Engedd, hogy kézen fogjon az afro-francia chanson, olasz kalózok táncoltassanak vagy balkáni rezesek mutassák meg, amit még nem láttál. Találkozz a legfrissebb tehetségekkel a Szimpla kertben április 11-én a fesztivál ingyenes showcase napján, bulizz az Akváriumban a legszínesebb világzenei koncerteken április 11. és 12. között, nézz zenei filmeket a Toldi moziban a Ritmo filmszekciójában, és ha még mindig emelnéd a téteket, konferenciázz a világzenei színtér alakítóival a Magyar Zene Házában.

Hol? Akvárium Klub, Magyar Zene Háza, Szimpla Kert, Toldi mozi. Mikor? április 11.–13. Részletek ITT.

Nyitókép: Flickr / Rashid Akrim

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Petri György életművét szokatlan akciótérbe helyezik

Petri György életművét egy, a szokványostól eltérő kiállítótérben rendezik el, a PIM-ben egy úgynevezett Petri-tér jön létre, Gazdátlan tényrakások néven. 

...
Podcast

Varró Dániel: Mindig akkor tudtam verset írni, amikor derűs voltam és jókedvű

Húsz év után írta meg Varró Dániel a nagy sikerű Túl a Maszat-hegyen második részét, melyet a Margó fesztiválon mutattak be. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Hírek

Háy János új regényének 8 milliárd főszereplője van

A József Attila-díjas Háy János Boldog boldogtalan című legfrissebb kötetében történetek adják át a stafétát újabb történeteknek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Berg Judit kis dínói visszatérnek, Artúr király udvara után most már Reginával kiegészülve a Holdra utaznak. Hogy hogyan kerültek oda és mit láttak ott, az kiderül a gyerekek kedvenc, időutazó őslényeinek legújabb kalandjaiból! Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

Heinz Janisch osztrák gyerekkönyvíró és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja idén a gyermek- és ifjúsági irodalom legelismertebb kitüntetését, a Hans Christian Andersen-díjat.