Motorosok (The Bikeriders) - fotó: Focus Features - konyvesmagazin.hu

Június 20-án kerül a mozikba Jeff Nichols filmje, a Motorosok, mely a ‘60-as években, az amerikai Közép-Nyugaton játszódik, és a Vandals nevű motorosklub történetét meséli el. Vagyis inkább csak mesélné, mert nem nagyon tud mit mondani, és az is iszonyúan kiszámítható.

A kiindulópont

Danny Lyon fotóriporter 1963 és 1967 között követte a chicagói Outlaw Motorcycle Club (Törvényen kívüli motorosklub) tagjait, hogy megörökítse és dicsőítse az „amerikai motorosok” jelenségét. Elkísérte őket versenyekre, kocsmákba, kirándulásokra, velük volt, amikor szórakoztak és amikor balhéztak. 

Lyon Hunter S. Thompsontól kért tanácsot a munkához, aki 1965-ben maga is eltöltött egy évet a Hell’s Angels mellett, majd élményeiről cikket, később könyvet írt. Thompson azt mondta neki, hogy takarodjon a klubból, hacsak nem feltétlenül szükséges a fotózás miatt.

„Azt tanácsolta, hogy ne csatlakozzak az Outlawshoz, és viseljek sisakot. Csatlakoztam, és alig viseltem sisakot”

– mesélte később Lyon, aki 1966-67-ben maga is a klub teljes jogú tagja volt. A vége felé azonban, amikor már náci zászlók is előkerültek, a fotós sem látta olyan romantikusnak a helyzetet. Az anyagból készült Motorosok című könyve 1968-ban jelent meg, és hatalmas siker lett. (Itt meg lehet nézni néhányat a leghíresebb képek közül, az alábbi videóban pedig mesél róluk.)

Az, hogy a könyv alapján Jeff Nichols (Take Shelter; Loving) írt és rendezett filmet, tulajdonképpen a fotósorozat évtizedeken át tartó hatását igazolja. A motorosklubok világa, a lázadás mítosza pedig érdekes és sokrétű téma, gondoljuk csak a sikeres Sons of Anarchy, majd az annak spin-offjaként készült Mayans M.C. sorozatokra. Csak ezúttal az a probléma, hogy Nicholsnak alig volt plusz mondanivalója, és egy képeskönyv nem egyenlő a lebilincselő forgatókönyvvel.

Kapcsoljuk a helyszínt

Ahelyett ugyanis, hogy a rendező szimplán a fotók által elmesélt történetre és ne adj isten, a fantáziájára hagyatkozott volna, beleerőltette Danny Lyon személyét is a filmbe (Mike Faist játssza). A film keretét így az adja, hogy Lyon különböző időpontokban beszélteti a chicagói Vandals motorosklub tagjait, habár a karaktereket és a klub történetét leginkább Kathy (Jodie Comer) nézőpontjából ismerjük meg. Ő a klub egyik oszlopos tagjának, Bennynek (Austin Butler) a barátnője, majd felesége,

Bennyben pedig a klub alapítója és vezetője, Johnny (Tom Hardy) saját fiatalkori önmagát és lehetséges utódját látja.

Lyon kérdez, Kathy mesél, aztán egy ponton „odakapcsolnak”, mint egy híradóban, és mutatják, mi történt utána. A kevés kiemelhető jó ötlet közé tartozik, hogy a rendező behozta a női szemszöget, csak közben ez a keretezés inkább valamiféle fikcionalizált, esztétizált dokumentumfilm-jelleget kölcsönöz az egésznek, miközben minden izgalmat és drámaiságot kilúgoz belőle.

Valójában már az elején is könnyű kitalálni, mi lesz a sztori íve, de az idő haladtával egyre sablonosabbá válik. Egy mondatban össze lehet foglalni: a mindenhonnan kilógó figurák a motorosklubban verődnek össze, aztán ez menő lesz, egyre többen lesznek, és amikor már nem lehet kontrollálni a viselkedésüket, jön a nagy-nagy baj.

Sajnos nem kevésbé sablonosak a szereplők sem. Sem Dannyről, sem Bennyről, sem Johnnyról nem tudunk meg sok mindent. Na jó, látjuk, hogy Johnnynak nagyon tetszik, amikor Marlon Brando motoros karaktere A vad című 1953-as filmben így válaszol a „Mi ellen lázadsz, Johnny?" kérdésre: „Mi ellen lehet?”.

Ráadásul abban sem bízhatunk, hogy a szűkszavú, gyakran összehúzott szemöldökkel szemlélődő motorosok maguk mondanak el valamit,

mert nem egy párbeszéd-hangsúlyos filmről van szó. Teljesen érthetetlen például, hogy az alapvetően békés, balhét kerülő és csak időnként, szórakozásból kicsit verekedő, kétgyerekes Johnnyban mi változik meg, amikor hagyja, hogy a klub tevékenysége egyre erőszakosabbá váljon. Hova lesznek a gyerekei? Mit szól a fejleményekhez a felesége, aki gyakran vele megy?

Igen, látjuk a durva verekedéseket, az erőszakot, a gyilkossági kísérleteket, de Lyon valahogy mégsem tud érzelmileg bevonni a történetbe.

Kontextus nélkül

Vagy említhetném például azt, hogy már az elejétől fogva többek dzsekijén látjuk a náci vaskeresztes felvarrót, mégsem esik erről egy büdös szó sem a filmben. Nagyon szájbarágós az a megkülönböztetés is, hogy a később érkező, a vietnámi háborút megjárt új tagok azok, akik elrontják az addig többnyire békésen motorozgató klub szellemiségét, behozva a drogokat, a vandalizmust és a fizikai/nemi erőszakot. 

Vietnam futó említésén kívül a korszak Amerikájáról és az akkoriban zajló polgárjogi mozgalmakról sem tudunk meg semmit.

Pedig a lázadás nem vákuumban zajlik. Még annyi sem derül ki, hogy Lyon a mozgalmakat aktívan fotózta, és nyilvánvalóan a motorosoknak is volt ezekről véleménye. Egy pikniken mutatnak például fekete motorosokat, de őket is mintha csak biodíszletnek biggyesztették volna oda, hogy ne érje kritika a készítőket a diverzitás hiánya miatt.

-Motorosok - Johnny (Tom Hardy) és Benny (Austin Butler) - fotó: UPI Media - konyvesmagazin.hu  

És persze, összeszedtek a mellékszereplők közé egy csomó szokatlan arcú karakterszínészt.  Régi jó hollywoodi szokás szerint viszont muszáj volt, hogy Bennyt egy olyan aktuális szívtipró alakítsa, akinek az összevert jeleneteken kívül olyan sima az arcbőre, hogy legszívesebben elkérném az éjszakai széruma nevét. Nem tehet róla, persze, dehát nézzük már meg az eredeti fotókat, mennyivel koszlottabbak és durvább külsejűek voltak ezek a figurák.

Legalább Tom Hardy, a Zipcót alakító Michael Shannon meg a Sonnyt játszó Norman Reedus kellően mocskosnak tűnik,

utóbbi kicsit undorítónak is.

Nem arról van szó, hogy nézhetetlen a Motorosok, mert nem az, még csak nem is kínos. Biztos odafigyeltek a motorok meg a jelmezek korhűségére, a zene is elég jónak tűnt (találtak mást a Born to Be Wild helyett, hála istennek). De filmnek annyira semmilyen, annyira steril, hogy temérdek izgalmasabb elfoglaltságot tudok elképzelni annál, mint hogy valaki 113 percen keresztül hangulatvideót nézzen.

(Képek: Focus Features / UIP)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Veres Attila új filmje akár a sikerkönyve világában is játszódhatna

A nemzetközileg is elismert horrorszerző, Veres Attila legutóbbi kötete kiegészítésének látja a filmet, aminek a forgatókönyvírója volt.

...
Szórakozás

Az új Éhezők viadala-könyvből rögtön film is készül

A történet az 50. Éhezők Viadala idején játszódik, amikor a második mészárlás történt.

...
Szórakozás

Milyen Gyűrűk Ura-utalást rejtett Viggo Mortensen az új filmjébe?

A Gyűrűk Ura színésze Stephen Colbertnél járt, és „Frodo for President” feliratú pólójával is elbüszkélkedett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

Listák&könyvek
...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Nagy

8 gyönyörű kötet Dua Lipa könyvklubjából

...
Gyerekirodalom

Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára