Ezek a kedvenc karácsonyi filmjeink a Magyar Filmadatbázis szerint

Ezek a kedvenc karácsonyi filmjeink a Magyar Filmadatbázis szerint

A mafab.hu a felhasználóinak értékelései alapján, az adventi időszak elejére időzítve állította össze a karácsonyi filmek TOP 10-es listáját, amelyet a Drágán add az életed! vezet. Az Igazából szerelem áll a második helyen, a Reszkessetek, betörők!-nek pedig két része is felkerült.

 Nyitókép: mafab.hu

vn | 2023. december 04. |

Csak olyan filmek szerepelnek a listán a Magyar Filmadatbázis tájékoztatása szerint, amelyeket legalább 500 felhasználó értékelt a felületen, és valami módon kötődnek a karácsonyhoz is. Az Bruce Willis főszereplésével, 1988-ban készített Drágán add az életed! győzelme nem forgott veszélyben:

a 10.000 szavazatnak ugyanis közel az ötödét kapta John McClane a házassága és az ünnep megmentésére irányuló igyekezetét elbeszélő klasszikus.

 

A második helyen Richard Curtis Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman és Keira Knightley főszereplésével készült, akárhányszor megnézhető romantikus vígjátéka, az idén 20 éves Igazából szerelem végzett 1486 szavazattal és a győzteshez hasonlóan 88% értékeléssel,

a harmadik helyre pedig Macaulay Culkin Kevinje, vagyis az 1990-ben készült Reszkessetek, betörők! futott be.

 

A Klaus ‒ A karácsony titkos története című spanyol animáció lett a negyedik, míg az ötödik legkedveltebb karácsonyi film a mafab-felhasználók szerint Edward Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével készült Tim Burton-mozi, az Ollókezű Edward.

A lista további helyezettjei:

  1. Holiday
  2. Az öt legenda
  3. Karácsonyi lidércnyomás
  4. Reszkessetek, betörők! 2.
  5. Grincs

A lista végén szereplő Grincs Dr. Seuss – vagyis Theodor Geisel – 1957-ben megjelent könyve alapján készült. A kötet (amely korábban Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt címmel is megjelent magyarul) csaknem tízmillió példányban kelt el Észak-Amerikában, de akárcsak a szerző többi művét, ezt is számos nyelvre lefordították. Először 1966-ban készült belőle rajzfilm, a Jim Carrey főszereplésével forgatott, a listán is szereplő játékfilmet 2010-ben mutatták be, 2018-ban pedig számítógépes animációval készült egy produkció, amelyben Benedict Cumberbatch szinkronizálta a Grincset.

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

Felpörgött a Dr. Seuss-könyvek eladása Amerikában, miután az író szerzői hagyatékát kezelő cég bejelentette, hogy leállnak hat Dr. Seuss-könyv publikálásával.

Tovább olvasok

Nemrégiben bejelentették, hogy érkezik az eredeti történet után egy évvel játszódó folytatás. A történet szerint a Grincs azzal akarja bizonyítani, hogy mennyire szereti az ünnepet, hogy ő akarja állítani a valaha látott leglátványosabb karácsonyfát Kikfalván. Amikor a terve kudarcot vall, megint a morcos lesz, és egészen addig duzzog, amíg Cindy-Lou, a barátja, nem emlékezteti arra, hogy a karácsony nem a győzelemről szól.

Forrás: mafab

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Szórakozás

Grincs New Yorkban: Robert De Nirótól akart karácsonyi ajándékot lopni egy tolvaj

A rendőrség közleménye szerint a sorozatos betöréseket elkövető tettesre akkor csaptak le, amikor hajnali három óra előtt besurrant A keresztapa és a Nagymenők sztárjának manhattani lakásába. Könyvek hírek mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.