5 könyv, ami utat mutathat a helyes étrend felé

5 könyv, ami utat mutathat a helyes étrend felé

Napjainkban egyre többen törekszünk arra, hogy egészségesen táplálkozzunk. Ennek során kulcsfontosságú, hogy megbízható forrásokból tájékozódjunk, hiszen étkezési szokásaink jelenetős hatást gyakorolnak az egészségünkre és a közérzetünkre. A világhálón fellelhető információk azonban nem mindig hitelesek, ezért célszerűbb szakértők által írt könyvek alapján kialakítani az étrendünket.

Promóció |

Ebben a cikkben öt olyan kötetet mutatunk be, amelyek megbízható útmutatást nyújtanak.

Dr. Joel Fuhrman: Egyél az egészségedért

Dr. Fuhrman orvos és táplálkozástudományi szakértő, könyve a táplálék minőségére és az életmódváltásra összpontosít, az ételek tápanyagtartalmának fontosságát hangsúlyozza. A szerző szerint a megfelelően összeállított étrend képes hozzájárulni az egészség fenntartásához és a krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

A könyv részletesen kitér azokra az élelmiszerekre, amelyek különösen előnyösek az egészségmegőrzés szempontjából, és javaslatokat ad arra, hogyan lehet ezeket beépíteni a mindennapi étrendbe. Az Egyél az egészségedért nemcsak az étrendről szól, hanem az egészséges életmódot támogató, hosszú távú megközelítést kínál. Célja, hogy az olvasókat edukálja és motiválja az egészséges táplálkozás és életmód iránti elköteleződésre, ezáltal segítve őket a hosszú és egészséges élet megélésében. 

Resch Elyse: Intuitív étkezés

A szerző módszerét követve az olvasók megtanulhatják, hogyan hallgassanak a testük jelzéseire, és hogyan hozzanak ennek megfelelően egészséges étkezési döntéseket. A kötet izgalmas és mélyreható útmutató azoknak, akik szeretnének szorosabb kapcsolatba kerülni saját testükkel és étkezési szokásaikkal. 

A könyv nem pusztán egyfajta étrendről szól, hanem filozófia is, amely arra ösztönzi az olvasókat, hogy hallgassanak a testük jelzéseire, és kövessék érzelmi és fizikai szükségleteiket az étkezés során. Elyse Resch hangsúlyozza az éhség szerepét, és rámutat arra, hogy a testünk rendelkezik egy beépített mechanizmussal, amely szabályozza az étvágyat és az elfogyasztott ételek mennyiségét. A könyv kitér az érzelmi evés kérdésére is, és segít az olvasóknak azonosítani azokat az érzelmi ingereket, amelyek hatással lehetnek az étkezési szokásaikra.

A Intuitív étkezés tehát kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik kimerültek a folytonos diétákban, és valódi változást szeretnének elérni az étkezési szokásaikban. Azok számára is hasznos lehet, akik küzdenek az érzelmi evéssel és az ebből fakadó túlsúllyal, illetve olyan megközelítést keresnek, ami tartós változást eredményez az életmódjukban. 

Vegyünk egy példát: ha sportolunk, de intuíciónk azt üzeni, hogy étkezzünk húsmentesen, érdemes minőségi táplálékkiegészítőket is fogyasztanunk. Az izomtömeg-növeléshez szükséges kreatint például elsősorban a marha- és sertéshús, valamint a tej tartalmazza. Ha ilyesmi nincs az étrendünkben, pótoljuk kreatin-monohidrát tartalmú táplálékkiegészítővel.

Szabó Adrienn: Magyar Superfood

Szabó Adrienn könyvében a magyar eredetű tápláló ételekre fókuszál. Az olvasók megismerhetik a magyarországi superfoodokat és megtanulhatják, hogyan illeszthetik be azokat étrendjükbe. Ajánlott mindazoknak, akik szeretnék helyi alapanyagokkal támogatni egészségüket.

A kötet fókuszában olyan ételek és összetevők állnak, melyek különösen gazdagok tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A szerző részletes leírásokat, recepteket és étkezési tippeket nyújt a különböző magyar ételekről, amelyek különösen táplálóak és jótékony hatással lehetnek az egészségre. Az olvasók megismerhetik például a magyar szőlőmaglisztet, a homoktövis-tinktúrát, a köleslisztet és más helyi, tápanyagokban gazdag összetevőket.

A Magyar Superfood tehát nemcsak egy szokványos receptkönyv, hanem olyan forrás is, amely segít az olvasóknak felfedezni a magyarországi táplálkozás kincseit, és új inspirációt ad az egészséges és változatos étrend kialakításához.

Szigeti-Kovács Eszter: Egészséges életmód 21 nap alatt

Ez a könyv praktikus útmutató az életmódváltáshoz. A szerző 21 napos programjával az olvasók könnyedén bevezethetik az egészséges szokásokat mindennapi életükbe. Azoknak ajánlott, akik lépésről lépésre szeretnének változtatni étkezési szokásaikon.

Szigeti-Kovács Eszter elsődleges célja az egészségmegőrzés és az életminőség javítása, ennek érdekében olyan gyakorlati tanácsokkal, receptekkel és motivációs eszközökkel látja el az olvasókat, amelyek segítenek átállni az egészségesebb életre. A kötet az étkezésen túl kitér a testmozgásra, az alvásra, a stresszkezelésre és az életmód egyéb aspektusaira is. 

Dr. Tűű László - Erdélyi-Sipos Alíz: Inzulinrezisztencia - diéta és kezelés

Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években egyre szélesebb körben vált ismertté, hiszen egyre többünket érint. A szakértő szerzőpáros könyve kifejezetten azoknak szól, akik ezzel a problémával küzdenek. 

A kötet első részében a dietetikus szerző foglalja össze az inzulinrezisztenciában követendő étrendváltoztatás lényegi pontjait. A szénhidrátanyagcsere-zavar és a cukorbetegség szavakat hallva az érintettek szeme előtt egy lemondásokkal, tiltásokkal teli, a szabad választásukat, mozgásterüket korlátozó étrend képe jelenik meg. A dietetikus szerint azonban a kezdeti nehézségek után egy új világ tárul fel, hiszen az étrend így is változatos és ízletes lehet. Ebben segít ez a könyv. 

A kötet második részében az orvos szerző bemutatja a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, a hormonális rendszerek egymásra kifejtett hatásait. Segít megérteni az inzulinrezisztenciát kísérő szerteágazó tüneteket. A könyv végén az orvosi kifejezések magyarázó szótára és a receptekhez készült színes ételfotók találhatók.

Bónusz tipp: a szénhidrátszegény ételek mellett a kreatin-monohidrátot tartalmazó táplálékkiegészítők is ajánlottak az IR-ben szenvedők számára, hiszen a kreatin szabályozza a vércukorszinten, javítja a cukor-anyagcserét és növeli az inzulinérzékenységet. 

Válasszunk magunknak hozzánk illő egészséges étrendet! 

A bemutatott könyvek különböző szempontokból kínálnak iránymutatást az egészséges étrend felé vezető úton, egyedi szemlélettel és gyakorlati tanácsokkal segítik az olvasókat, hogy személyre szabott egészséges étrendet alakítsanak ki. A megfelelő szakkönyvek segítségével mindannyian megtalálhatjuk azt a verziót, ami számunkra a legmegfelelőbb.

(x)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.