KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Kiss Éva: Jump [Képalá]

Képalá |

Megpróbálom megmagyarázni, neked meg magamnak, mi ez. 

Imádom, az első koncert óta.

13 vagyok, valami cicagatyás zenekar játszik, németek – ma senki nem emlékszik már a nevükre se. 

Arra viszont emlékszem, ahogy letaglóz a fény, az első gitárriff, szinte elviselhetetlen, ezért annyira jó, a küzdőtéren állók egyszeriben kétdimenziós képregény-figurává változnak, szájuk eltátva, dobhártyájuk az agyukba süpped, szemük kiguvad, hajuk égnek áll - mint akiket elért az atomrobbanás szele. Onnantól csak őket bámulom, a színpadon szaladgáló flancos pávák elmosódnak.  

A testek összefolynak, izzadtan kavarognak az elektromos hangviharban, sárga vibrálásban. A szemem jojózik az almabortól.

Kimerevítem a képet: körülöttem nyomorult pléhkrisztusok. Ahogy pogóznak. A félmeztelen, bordája átszúrja a bőrét. A fogatlan. A dagadt. A részeg csaj. A nyomigyerek, szemüvegén koszos ragtapasz. 

Felmászom a színpadra, széttárom a karom. Nó fjúcsör, üvöltöm. 

Testvéreim a csúfságban, szerelmeim, a megsemmisülés előtt, egy töredék-másodpercre : tartsatok meg engem. 

Fiatalon halok meg, mielőtt elkezdenék vágyni valamire. Mert ez az egyetlen hiteles életút. Mégis… Lehet, látsz engem huszonévesen a csajommal ugyanitt, harmincas alkoholistaként a futószalagnál, boldog negyvenesként szép családom körében, vagy tisztességben megőszülve, rákban haldokolva – lehet. De az már mind nem én leszek. Itt, most dobbantok. Vége.  

Szerinted gyáva vagyok, mi? Nézőpont kérdése. Szerintem meg kurvára bátor. 

Jump.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Révész Márton: Pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Demendy Zoltán: Pár akkord és indul a pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Sári Edina: Kortánc [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.