Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei
ro

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

panodyssey kiss_tibor_noé borda réka

Magyarországon 2022 őszén indult el egy, a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt: a Panodyssey fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása, ahol a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy közvetlenül megosszák az írásaikat - amelyek lehetnek szépirodalmi vagy ismeretterjesztő szövegek - , és ezzel még pénzt is keressenek.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés - arról, hogy hogyan működik a platform, hogy miért éri meg használni az íróknak és az olvasóknak is, ebben a cikkben írtunk alaposabban.

A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

2023 decemberéig összesen hat népszerű magyar szerző, a Panodyssey nagykövetei mutatják meg az érdeklődőknek, legyenek azok szakmabeliek vagy amatőr szerzők, milyen lehetőségeket rejt magában a platform. A Panodyssey első magyar nagykövetei Moskát Anita és Závada Péter voltak, akik 2022 októberétől 2023 februárjáig képviselték a projektet, írásaikat, műhelynaplóikat a Panodyssey-oldalon olvashatjátok, és nem utolsósorban ők választották ki a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatának nyerteseit is.

Márciustól ugyanakkor új magyar nagykövetei lesznek a Panodyssey-nek, mégpedig Kiss Tibor Noé és Borda Réka.

Borda Réka magyar költő, író, műfordító. Az ELTE francia szakán végzett, majd a MOME design- és művészetelmélet szakán szerezte BA-, míg designelmélet szakon mesterszakos diplomáját. Irodalmi pályája a MŰÚT Szöveggyárban indult 2010-ben. Első önálló kötete, a Hoax a Scolar L!ve sorozatban jelent meg 2017-ben. A következő évben elnyerte a Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat. A József Attila Kör volt elnökségi tagja, a Műút folyóirat volt versszerkesztője, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága tagja. Első regénye, az Égig érő csalán 2022-ben látott napvilágot a Scolar Kiadó gondozásában. (szerzőfotó: Zsólyomi Norbert)


Kiss Tibor Noé magyar prózaíró, szerkesztő, újságíró. A MÚOSZ Bálint György újságíró iskolájában végzett, majd a Pécsi Tudományegyetem szociológia szakán diplomázott. 2009 óta tördeli a TeleTextil nevű szakmai folyóiratot, 2010-től a Jelenkor, 2016-tól pedig a Színház folyóirat tördelőszerkesztője. 2012 óta a pécsi Irodalmi Diszkó nevű rendezvénysorozat, majd fesztivál szervezője. Szépirodalmi szövegei (tárca, tárcanovella, regényrészlet, vers) számos print és online kiadványban – Jelenkor, Kalligram, Élet és Irodalom, Műút, Alföld, Látó, Székelyföld, Tiszatáj, Litera, Könyvesblog, Bárka Online, SZIF Online, Magyar Narancs, Népszabadság, Kettős Mérce, Elle, Forbes, Szabadpécs, Made in Pécs Magazin –, valamint számos antológiában is megjelentek. 2010-ben az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg Inkognitó című önéletrajzi regénye. Ezt 2016-ban a Magvető Kiadó adta ki újra. Ezt követte 2014-ben az Aludnod kellene című második regénye, amelyért egy évvel később Békés Pál-díjat kapott. Harmadik, 2020-ban Beláthatatlan táj címmel megjelent kötetéért pedig megkapta az Artisjus-díjat.