Könyves Magazin

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

panodyssey panodyssey projekt publikálás írók olvasók 2022

A Panodyssey a fikciós és a nem-fikciós szövegek íróit egyaránt megcélozza, bárkinek teret ad saját szövegeinek publikálására, legyen szó hivatásos újságíróról, vagy amatőr novellaíróról. Amellett, hogy a felületen igyekszik összekötni az írókat az olvasókkal, a felhasználók közös műveken is szabadon dolgozhatnak együtt, saját közösségeket alakíthatnak ki az érdeklődési köreik mentén.

A projekt Franciaországból indult, a Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodyssey-t Európa más részein is megismerjék. Az együttműködésben 9 szervezet vesz részt 5 országból. A projekt a Kreatív Európa program, azon belül a Creative Innovation Lab keretében valósul meg.

Az írott szövegek YouTube-ja - bemutatkozott a Margón a Panodyssey projekt
Az írott szövegek YouTube-ja - bemutatkozott a Margón a Panodyssey projekt

Milyen lehetőségei vannak a szerzőknek publikálásra és bevételi forrásokra a hagyományos könyvkiadás-folyóiratpublikáció tengelyen túl? Koldulás-e ha a szerző az olvasói hozzájárulásra épít? Létre lehet-e új közösségi médiaplatformot hozni úgy, hogy az kiegészítse és ne felülírja a bevett kiadói rendszert? Mit tehet a szerző, hogy megőrizze függetlenségét, ne adja el magát és meg is éljen abból, hogy szövegeket ír? Ezekre a kérdésekre adható válasz a francia Panodyssey projekt, amelynek magyarországi bevezető rendezvényén jártunk a Magón és ahol parázs vita alakult ki a fenti kérdésekben is. Beszámolónk.

Fotó: Kováts Zsófia

Tovább olvasok

A kezdeményezés részeként 2022 őszétől Magyarországon is elindul egy, a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt, amelyet a ProProgressione és a Kultúrkombinát egymással szoros együttműködésben valósít meg.

2023 decemberéig összesen hat népszerű magyar szerző, a Panodyssey nagykövetei mutatják meg érdeklődőknek, legyenek azok szakmabeliek vagy amatőr szerzők, milyen lehetőségeket rejt magában a platform. Egyúttal ők választják ki a projekt keretében kiírt pályázatok nyerteseit is, akik a díjazáson felül, lehetőséget kapnak rá, hogy a írásukkal a Könyves Magazin hasábjain és a nemzetközi színtéren is bemutatkozzanak.