Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!
Könyves Magazin

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

panodyssey panodyssey projekt adomány támogatás irodalom nemzetközi

Panodyssey projekt célja egy olyan nemzetközi közösségi oldal létrehozása, amin a szerzők közvetlenül megoszthatják írásaikat az olvasókkal. Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik az oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. Például hogy nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, vagy hogy olyan szerzőket is felfedezhetsz, akiket a nyelvi akadályok miatt eddig nem volt módod. És találsz a végén egy emlékeztetőt a pályázati felhívásra is, aminek a nyertesei a pénzjutalom mellett megjelenési felületeket is kapnak.

Megvan az az érzés, amikor nagyon várod már egy kedves íród következő kötetét, és olyan szívesen olvasnál részleteket a készülő műből (vagy bármi mást tőle), de várnod kell a könyv megjelenéséig? És persze követed Facebookon/Instán/Twitteren, de az nem ugyanaz, csak morzsák. Olvasnál olyan európai szerzőktől, akiket nem adnak ki itthon? Vagy a másik oldalról: ismerős, amikor annyira dolgoznál a szövegeden, és ott van az ötlet, a lendület, a jegyzetek, az eltökéltség, de muszáj félretenned és más munkákat vállalni a megélhetésért (fordítást, tanítást, szerkesztést, marketinget stb)?

Az állandó egyensúlyozgatás, hogy valahogy kijöjj a pénzedből, de haladni is tudj a könyveddel

- csak éppen akár éveket is csúszik emiatt a megjelenés? Vagy egyszerűen úgy gondolod, hogy a kész cikked, tanulmányod, publicisztikád, novellád, versed… szóval, amit írtál, többet ér, mint amennyit az adott lap vagy oldal fizetni hajlandó érte, már ha egyáltalán? Ráadásul meg akarod szólítani a nemzetközi olvasóközönséget is?

A francia Panodyssey oldal célja, hogy támogassa ezeknek az igényeknek a találkozását azáltal, hogy közvetlenül is összeköti a szerzőt az olvasóval. Mindezt úgy, hogy előtérbe helyezi a minőséget és biztonságos felületet biztosít.

Olvasóként így mecénássá válhatsz azzal, hogy adományokkal támogatod a kedvelt íróidat,

segíted őket, hogy jobban a műveikre tudjanak koncentrálni - szerzőként pedig bevételhez juthatsz úgy, hogy azt csinálod, amiben a legjobb vagy.

Az ötlet persze nem új: a nagy közösségi médiafelületeken már évek óta követheted a kedvenc alkotóidat, kommentálhatsz, és indult már magyar és külföldi támogatói felület is. A Panodyssey annyiban más, hogy

 • egyesíti magában ezeket a funkciókat: kifejezetten támogatja a közösségépítést, olvasóként és a közös alkotás lehetőségeivel is;
 • illetve kevésbé árul zsákbamacskát: havi tíz szöveget bejelentkezés nélkül is el tudsz olvasni az oldalon.

Amiért megéri csatlakozni:

 • Európai:

Talán meglepő ezt kiemelni először, de abban a korban, amikor újra előtérbe kerülnek a lokális értékek is, ez szempont. A Panodyssey projekt nem titkolt célja, hogy a közösségi médiafelületek amerikai túlsúlyát visszaszorítsa kicsit, és kifejezetten európai és kulturális, azon belül szövegközpontú közegre szabja a szolgáltatásait. Mindezt persze úgy, hogy az egész világról elérhető.

A Panodyssey emellett arra is lehetőséget nyújt, hogy megismerj olyan kortárs szerzőket, akiket a nyelvi akadályok miatt amúgy nem tudnál - és ugyanígy, hogy téged megismerjenek külföldön. Olvass horvát horrort, román közéleti verset, cseh feminista novellát, litván ismeretterjesztő tanulmányt stb. - és legyél a nemzetközi színtéren is része a Duna-menti népek irodalmának, hiszen a folyó nemcsak földrajzilag, de kulturálisan is összeköt minket!

A Duna egy metafora, amely összeköti a régió irodalmát

Hogyan határozza meg és köti össze a Duna az általa érintett országok kultúráját, irodalmát? Egyáltalán miért vált ilyen jelentős hatásúvá a folyó ebben a régióban? Hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban? Többek közt ezekről a kérdésekről esett szó tegnap délután a Panodyssey Café első alkalmán.

Tovább olvasok

 • Biztonságos 

A digitális kor alapjaiban alakította át a kreatív világot is, amiben az olyan hagyományos szereplők mellé, mint a könyvkiadók, folyóiratok, újságok, beléptek új közvetítők, ezek pedig - ahogy napi szinten tapasztalhatod - reklámokkal és a személyes adataink áruba bocsátásával tesznek szert extra profitra.

A Panodyssey ezért olyan felület, ami teljesen reklámmentes, 

védi a felhasználói személyes adatait és az alkotók szellemi tulajdonát is

(erről itt olvashatsz részletesen). Az adatokat európai szervereken tárolják, a pénzügyi tranzakciókat európai (luxemburgi) vállalat bonyolítja, és hangsúlyt fektetnek a transzparenciára.

Fontos, hogy regisztrálnod kell a Panodyssey oldalra, függetlenül attól, hogy publikálni akarsz vagy csak olvasni (a havi tíz cikken felül).

Olvasóként és íróként kommentelni, szerzőként publikálni, másokkal kreatívan együttműködni és bevételt szerezni pedig csak ellenőrzött felhasználóként tudsz az oldalon - ezzel biztosítja a Panodyssey a szellemi tulajdon védelmét és zárja ki a hamis profilokat. Ehhez regisztráció után hitelesítened kell az accountodat, vagyis be kell fotóznod ellenőrzésre valamilyen személyazonosító igazolványt, amin látszik a neved és a fotód is. (A hitelesítés folyamatáról itt találsz egy külön útmutatót.)

 • Ingyenes, illetve olcsó

Az olyan oldalakkal szemben, ahol csak akkor látod a tartalmat, ha támogatod a szerzőt egy bizonyos összeggel, a Panodysseyn olvasóként a regisztráció után is rengeteg szöveget érhetsz el ingyen, és ezeknél 

szabadon dönthetsz arról, hogy támogatod-e a szerzőt vagy sem, és azt is, hogy mennyivel. 

Ha szerzőként támogatást szeretnél kapni, tudnod kell, hogy mint minden reklámmentes közösségi szolgáltatásnak, ennek is van jutalékrendszere, de ez euróalapú, ami ekkora inflációs időszakban kifejezetten előny, ráadásul más nemzetközi platformokhoz képest a Panodyssey olcsóbb.

Az alap szerzői account esetében a Panodyssey a fizetett adomány 17 százalékát veszi le jutalékként, amihez ha hozzászámolod a tranzakciós díjat, akkor az azért még nem akkora üzlet. Ám ha Pro-tag leszel az oldalon, akkor a jutalék lecsökken 10 százalékra, ami már abszolút versenyképes összeg. A Pro-tagsághoz egyszeri 99 eurós (+adók) áron lehet hozzájutni, és sokféle előnnyel jár az alaptagsághoz képest: több funkciót használhatsz az oldalon (szövegszerkesztő több nyelven, publikációs tervező stb.), az internetes keresőmotorok számára is sokkal láthatóbbá teszik a bejegyzéseidet, többféle adományrendszer közül választhatsz (itt választhatod azt, hogy csak a támogatóid lássák a bejegyzéseidet).

 • Átlátható és könnyen használható felület

A Panodyssey felhasználói felülete minimális közösségi médiás gyakorlattal könnyen feltérképezhető, ráadásul rengeteg segítséget adnak ahhoz, hogy eligazodj rajta. Az oldal használatával kapcsolatban minden információ megtalálható a Panodyssey Academy videoguide-ban (ami a YouTube-on és a Panodyssey oldalon is elérhető) és persze írásban is.

Szerzőként érdemes minél személyesebbre szabnod a profilodat, a Panodyssey ehhez több tanácsot is ad, hogyan csináld. Majd a publikáláshoz tematikus kreatív szobákat kell létrehoznod, azokon belül jelennek meg a szövegeid. Nézd meg, hogyan oldotta ezt meg a Panodyssey két magyar nagykövete, Závada Péter és Moskát Anita! Utóbbi például két külön kreatív szobával dolgozik, az egyikben jelennek meg a műhelynaplói, a másikban pedig a fikciós szövegei.

Amit vegyél figyelembe, mielőtt csatlakozol:

Ahogyan az a Panodyssey hazai bemutatkozásakor a Margón is elhangzott, ez a felület is épít arra, hogy szerzőként tudatosabban kezeld a saját láthatóságodat, ismertségedet, a kapcsolatodat az olvasóiddal. Ez pedig igényel némi plusz figyelmet, hiszen ahogyan az írás, az alkotás során, itt is az elköteleződés a kifizetődő - konkrétan is.

Az írott szövegek YouTube-ja - bemutatkozott a Margón a Panodyssey projekt
Az írott szövegek YouTube-ja - bemutatkozott a Margón a Panodyssey projekt
Tovább olvasok

A magyarországi projekt részeként ezt szeretnék támogatni különböző programokkal: előadásokat, kerekasztalbeszélgetéseket és workshopokat szerveznek, ahol betekintést nyerhetsz a self-publishing, önmarketing világába is. 

Pályázz és legyél még láthatóbb!

Hogy még nagyobb kedvet hozzunk a Panodyssey kipróbálásához, a Könyves Magazinnal együttműködve a Panodyssey kreatív írói pályázatot hirdet, aminek keretében írhatsz közéleti verseket vagy spekulatív fikciós prózát - a győztesekről Moskát Anita és Závada Péter dönt. A két nyertes a 150 ezer forintos jutalmon felül lehetőséget kap arra, hogy írásaival a Könyves Magazin felületén és a nemzetközi színtéren is bemutatkozzon. 

A pályázat részleteit ezen a linken találod, ami fontos, hogy a pályamunkák benyújtására kétféle lehetőséged van:

 • vagy elküldöd a panodyssey@konyvesmagazin.hu e-mail címre;
 • vagy feltöltheted közvetlenül a Panodyssey oldalára is.

Ha az utóbbit választod:

 • regisztrálj a felületen, amihez részletes útmutatót találsz ezen a linken;
 • létre kell hoznod egy kreatív szobát, ahova feltöltheted az írásaidat;
 • fontos, hogy a pályamunkákat lásd el a #palyazat_konyvesmagazin hashtaggel, mert csak az így megjelölt szövegeket tudjuk figyelembe venni.

A határidő január 31. éjfél.


A Könyves Magazin a Panodyssey együttműködő partnere.