Deres Kornélia és Simon Márton a Panodyssey új magyar nagykövetei
Könyves Magazin

Deres Kornélia és Simon Márton a Panodyssey új magyar nagykövetei

panodyssey deres kornélia simon márton

Magyarországon 2022 őszén indult el egy, a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt: a Panodyssey fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása, ahol a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy közvetlenül megosszák az írásaikat - amelyek lehetnek szépirodalmi vagy ismeretterjesztő szövegek - , és ezzel még pénzt is keressenek.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés - arról, hogy hogyan működik a platform, hogy miért éri meg használni az íróknak és az olvasóknak is, ebben a cikkben írtunk alaposabban.


A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

2023 decemberéig összesen hat népszerű magyar szerző, a Panodyssey nagykövetei mutatják meg az érdeklődőknek, legyenek azok szakmabeliek vagy amatőr szerzők, milyen lehetőségeket rejt magában a platform. A Panodyssey első magyar nagykövetei Moskát Anita és Závada Péter voltak, akik 2022 októberétől 2023 februárjáig képviselték a projektet, majd márciustól augusztusig Borda Réka és Kiss Tibor Noé vette át tőlük a stafétát. A program keretében született írásaikat a Panodyssey-oldalon olvashatjátok el. 

Augusztustól ugyanakkor új magyar nagykövetek képviselik a Panodysseyt, mégpedig Deres Kornélia és Simon Márton.

Deres Kornélia költő, színház- és kultúrtörténész, az ELTE egyetemi adjunktusa és Bolyai-ösztöndíjas kutatója. Egyetemi és doktori tanulmányait az ELTE BTK-n végezte. Előbb DAAD doktori ösztöndíjasként, majd Alexander von Humboldt posztdoktori ösztöndíjasként az Universität zu Köln intézményében végzett kutatásokat, ezután elnyerte a CEU IAS posztdoktori ösztöndíját is. 2003 óta publikál verseket, prózát és tanulmányokat jeles nemzetközi és hazai folyóiratokban. 2011-ben jelent meg Szőrapa című verseskötete a JAK-füzetek sorozatban, amelyért elnyerte a Makói Medáliák-díjat. 2014-ben és 2018-ban a Visegrad irodalmi rezidenciaprogram résztvevője. Verseit angol, német, lengyel, cseh, szerb, román, bolgár nyelvekre fordították. 2017-ben jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában Bábhasadás című, majd 2022-ben BOX című verseskötete. Ezenfelül két tudományos monográfia szerzője és öt tanulmánykötet társszerkesztője. Több irodalmi és színházi tehetséggondozó műhelyt vezetett. 2022-ben az „ELTE Ígéretes kutatója” díjjal, 2023-ban pedig Baumgarten emlékjutalommal tüntették ki.

Simon Márton költő, műfordító, szerkesztő, programszervező, slammer. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója volt esztétika, magyar és kommunikáció szakokon. A Károli Gáspár Református Egyetemen, japán szakon diplomázott. 2004 óta publikál irodalmi folyóiratokban. Első kötete 2010-ben jelent meg Dalok a magasföldszintről címmel. További kötetei: Polaroidok (2013), Rókák esküvője (2018). 2011 óta aktív tagja a magyar Slam Poetry-mozgalomnak, számtalan verseny, bemutató és workshop résztvevője, több országos bajnokság dobogósa. Műfordítóként 2012 óta dolgozik. Többek között Jennifer Egan és Etgar Keret köteteit ültette át magyarra (angolból). Ezek mellett az utóbbi években 20. századi és kortárs japán költők verseiből fordít rendszeresen. 2004-ben a Mozgó Világ nívódíjasa volt líra kategóriában – Ijjas Tamással megosztva. Első kötetével elnyerte a Makói Medáliák-díjat. 2011-ben Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjban, 2018-ban Babits Mihály Műfordítói Ösztöndíjban részesült. 2017-ben a Visegrad Literary Foundation ösztöndíjasa volt Krakkóban. Rókák esküvője című kötetéért 2018-ban megkapta a rangos Horváth Péter Ösztöndíjat. Nemzetközi eseményeken és fesztiválokon is rendszeresen fellép. Verseiből és más szövegeiből angol, német, lengyel, román és bolgár nyelvű fordítások is készültek és jelentek meg. Tagja a József Attila Körnek és a Szépírók Társaságának.