Hírek barack_obama

Magyar üzletember volt nagy hatással Obamára

.konyvesblog. | 2016. október 24. |

Barack Obama eddig sem titkolta, hogy milyen könyveket visz magával a nyaralásra, vagy mit olvas, ha épp van rá ideje, a Wired novemberi számában pedig azokról az olvasmányairól beszél, amelyek különösen nagy hatással voltak rá. Ha végig akarjuk olvasni a listát, ahhoz a lap szerint pontosan 89 órára lesz szükségünk, ami kevesebb, mint négy nap, úgyhogy hajrá.

The Collected Works of Abraham Lincoln Lincoln elnök összegyűjtött műveiben a személyes levelezéstől a háborús készletek megrendeléséig számos izgalmas dokumentumot találni. A Wired szerint 18 órára lesz szükségünk hozzá, és a legjobb, ha olvasás közben ide-oda utazgatunk Amerikában, felkeresve a nagy és fontos emlékműveket.  

branch.jpgTaylor Branch: Parting the Waters: America in the King Years 1954-63  Branch Pulitzer-díjas trilógiájának első része Martin Luther King Jr. és a civil jogi mozgalmak indulását beszéli el, a Montgomery buszbojkottot, a Hoover kontra Kennedy ügyet. 15, 5 fél óra kell hozzá, és január harmadik hétfőjén illik elkezdeni.

Robert A. Caro: The Power Broker: Robert Moses and the Fall of New York Caro annak a férfinak az életrajzát írta meg, aki (kis túlzással) megtervezte egész New Yorkot, autópályákba fektetett, és még arra is rávette az ENSZt, hogy Manhattanben építse meg a főhadiszállását. 19 óra alatt olvasható, tömegközlekedéssel ingázva A-ból B-be. 

James Baldwin: The Fire Next Time Mindössze két óra kell Baldwin két esszéjéhez, de ebben a két órában semmi másra nem szabad figyelni, csak a könyvre. A Down At The Cross a fiatal Baldwin keresztény egyházzal való kapcsolatáról szól, a My Dungeon Shook pedig egy levél a 14 éves unokaöccsének arról, hogy milyen volt feketének lenni az 1960-as évektől Amerikában. (Utána jöhet Ta-Nehisi Coates Baldwin hommage-zsa, a Between the World and Me, amit Obama 2015-ben olvasott.)

Richard S. Tedlow: Andy Grove: The Life and Times of an American 8 óra alatt végigolvasható az 1936-ban Magyarországon született Gróf András életrajza. A náci érát és a szovjet megszállást is túlélő magyar üzletember az Intelnél futott be nagy karriert, ő volt a Szilícium-völgy egyik első nagy hőse, a Times még az Év embere címre is jelölte.  Ajánlott helyszín az olvasáshoz: a San Francisco-öböl egyik kávézója, tele lelkesen kódoló Y-generációs fiatalokkal
 
Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története Harari könyve arról szól, hogyan váltunk jelentéktelen majmokból a világ uraivá. 6,5 óra, közben legyünk büszkék magunkra. (Olvass bele ITT.)
 
510d42qlr_l_sy344_bo1_204_203_200_1.jpgElizabeth Kolbert:  The Sixth Extinction: An Unnatural History A Pulitzer-díjas nonfiction az elmúlt félmilliárd év öt tömeges kihalásait vizsgálja, és arra figyelmeztet, hogy épp a minden eddiginél pusztítóbb hatodik kellős közepénél járunk. 5 óra alatt elolvasható, mielőtt elindulnánk egy vacsorapartira, ahol elmesélhetjük, miért járunk biciklivel dolgozni

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás  Vajon mi vezérel bennünket: a gyors (intuitív) vagy a lassú (racionális) gondolkodás? – kérdi 2002 közgazdasági Nobel-díjasa, és meg is válaszolja. 7 óra alatt deríthető ki, mi a válasza, érdemes azelőtt nekikezdeni, hogy az irracionális énünk átvenné az irányítást és egész nap a Netflixen lógna.
 
John Steinbeck: Késik a szüret Gyümölcsszedő vándormunkások sztrájkja Steinbeck minden pesszimizmusával és mély humanizmusával.  4 óra alatt elolvasható egy tehervagonban utazva San Franciscótól a Salinas völgyéig, bár annyira alapdarab, hogy már úgyis megvolt mindenkinek. 

Katherine Boo: Az örök szépségen túl - Élet, halál és remény egy mumbai szegénynegyedben A Pulitzer-díjas Boo a huszonegyedik század egyik egyenlőtlenül fejlődött nagyvárosában lakó, jobb életért küzdő családok drámai történetét mondja el három évnyi kutatómunka eredményeként. Mindössze 4 óra kell hozzá, például ünnepi időszakban, ha menekülnénk a családunktól egy remek nonficitonnel.