Obama szörfkönyvet, sci-fit és krimit is csomagolt a nyaralására

Obama szörfkönyvet, sci-fit és krimit is csomagolt a nyaralására

.konyvesblog. | 2016. augusztus 15. |

(Kép forrása)

A Fehér Ház minden évben közzéteszi Barack Obama nyári olvasmánylistáját - a tavalyit itt olvashatjátok. Az amerikai elnök idén díjnyertes regényeket és egy szörf-életrajzot is magával vitt Martha’s Vineyardra.

Az amerikai elnök olvasmánylistája összesen öt könyvet tartalmaz: A Surfing Life-ot William Finnegan írta, amiért idén Pulitzer-díjat nyert életrajzi kategóriában. A The Underground Railroad szerepelt Oprah Winfrey könyvklubjában is: Colson Whitehead regénye egy Cora nevű rabszolganő történetét meséli el, aki megszökik egy georgiai ültetvényről.

"Helen Macdonald meglehetősen unorthodox módon próbálta feldolgozni édesapja halálát. Vásárolt egy héját egy férfitól, akivel az interneten ismerkedett meg, és úgy döntött, megszelídíti. Miközben egyre szorosabb kapocs alakult ki közte és a Mabel névre keresztelt ragadozó madár között, Macdonald egyre messzebbre távolodott önmagától. Megtanulta héjaként érzékelni a világot, lemondott a hajmosásról és a tiszta ruhákról, puszta kézzel tépte a zsákmányállat húsát, és amint Mabel befejezte az evést, a maradékot elcsomagolta magának vacsorára. Mabellel töltött hónapjairól H, mint héja címmel írt memoárt, amivel elnyerte a Costa- és a Samuel Johnson-díjat. Könyve, mellyel a kritikusok szerint megújította  a természetírás műfaját, egyszerre az apa halálával küzdő gyerek gyászmunkája, a héjanevelés kiskátéja, és egy keserű, öreg kolléga, TH White életrajza" - írtuk Helen Macdonald H, mint héja című művéről (a szerzővel ITT interjúztunk). Ez a kötet is szerepel Obama könyvlistáján, akárcsak Paula Hawkins bestsellere, A lány a vonaton (a regényről ITT írtunk, a szerzővel készült interjúnkat ITT olvashatjátok).

"A 850 oldalas Seveneves (...) azzal kezdődik, hogy a Hold felrobban, aztán azzal folytatódik, hogy az emberiség pár ezer főt leszámítva odalesz egy évezredekig húzódó, az egész Földet lángba borító meteoritzápor (a Kemény Eső) kezdetén" - írtuk nemrég Neal Stephenson sci-fijéről, amely szintén helyet kapott Obama poggyászában.

Forrás: Guardian