Hírek nyár obama

A Pulitzer-díjtól a tömeges pusztulásig - Ezt olvassa a nyaralásán Obama

.konyvesblog. | 2015. augusztus 14. |

Idén is nyilvános azoknak a könyveknek a listája, amelyeket Barack Obama vitt magával 16 napos nyaralására Martha's Vineyardra. A listán szerepel Pulitzer-díjas fikció és elnökéletrajz is, az amerikai elnök összesen 2771 oldalt olvas majd. Ha azzal számolunk, hogy egy ember egy óra alatt 50 oldalt olvas el, akkor Obamának majdnem 55, 5 órára lesz szüksége ehhez, ami csak kicsivel több, mint 2 nap, tehát 14 napja még így is marad nyaralni.

41w4djyth_l_sx323_bo1_204_203_200.jpgJames Salter: All That Is

Salter könyve egy fiatal férfi, Philip Bowman életét követi nyomon, aki a második világháborúban a haditengerészetnél szolgál, majd Okinawa harctereiről hazatérve New Yorkba szerkesztőként kezd dolgozni – bónusz szerelmi szál.

51wg7x-s_0l_sx330_bo1_204_203_200.jpgAnthony Doerr: All The Light We Cannot Seen 

A regény egy hat éves korában megvakult, Párizsban élő kislányról, és egy árva német kisfiúról mesél a II. világháború árnyékában. Marie-Laure tizenkét éves a város náci megszállásakor, ám nem Párizsban követi végig az eseményeket: apjával együtt a férfi nagybátyjának házába utazik a fallal körbevett Saint-Maloba. Werner egy német bányavárosban nő fel nővérével, majd bekerül a Hitlerjugendbe, és egy különleges feladat miatt Saint-Maloba utazik, ahol sorsa egybeforr a kislányéval. 2015-ben Doerr könyve kapta a Pulitzer-díjat fikció kategóriában.

510d42qlr_l_sy344_bo1_204_203_200.jpgElizabeth Kolbert:  The Sixth Extinction: An Unnatural History 

Kolbert 2014-es, Pulitzer-díjas nonfictionje az elmúlt félmilliárt év öt tömeges kihalásait vizsgálja, és arra figyelmeztet, hogy épp a minden eddiginél pusztítóbb hatodik kellős közepénél járunk.

41gvokvgvbl_sx336_bo1_204_203_200.jpgJhumpa Lahiri – The Lowland 

Lahiri 2013-ban megjelent, Pulitzer-díjas könyvében két testvér életét követhetjük végig Kalkuttában az ötvenes és a hatvanas években, majd ugrunk egy nagyot, és napjaink New Yorkjában találjuk magunkat, ahol az egyik testvér új életet kezdett.

51vihdi1ztl_sx327_bo1_204_203_200.jpgTa-Nehesi Coates: Between The World and Me 

Abban, hogy Amerikában jelenleg mindenki erről a könyvről beszél, semmi túlzás nincsen. Coates a fiához írt levelet arról, hogy milyen ma feketeként felnőni Amerikában. Ha választhatnánk, hogy Obama listájáról melyik könyvet olvasnánk magyarul legszívesebben, magasan Coatesé nyerne.

washington_a_life_book_cover.jpgRon Chernow: Washington: A Life 

Ez a könyv pontosan arról szól, amit a címe ígér, George Washingtonról, az Egyesült Államok első elnökéről. 2011-ben nyert Pulitzer-díjat.

Forrás: Times

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.