Könyves Magazin: Itt a Mészöly&Polcz-szám!

.konyvesblog. | 2017. október 24. |

22141180_10210252148969173_5588551057945220380_n.jpg

Megjelent a Könyves Magazin őszi száma, a címlapján a legszebb emberpárral, Mészöly Miklóssal és Polcz Alaine-nel. A lap megvásárolható a Libri-boltokban és kiemelt újságárusoknál, és aki szeretne, már elő is fizethet rá.

Könyves Magazin 2017/4.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2017, 72 oldal, 490 HUF, vagy 5 pont + 199 HUF

 

Mit találtok a legfrissebb magazinban?

Címlapsztori

Megrázó belelátni Mészöly Miklós és Polcz Alaine 50 évnyi levelezésébe, amelyben mindenről szó esik - a párkapcsolati problémáktól a kertészeti ügyekig.

„folyton Neked ülök a papír elé” - Nagycikkünkben körbejárjuk kettejük kapcsolatát a leveleken átszűrve, és megpróbáljuk megfejteni, milyen emberek is voltak.

Úgy szerettük Mészölyt, ahogy egy csodálatos, szelíd tigrist – Megkérdeztük B. Gáspár Juditot, Balassa Péter özvegyét, ő hogyan emlékszik a házaspárra.

Bármi jő – Mutatunk egy részletet  A bilincs a szabadság legyen című kötethez készült Nádas Péter-esszéből

Interjúk

Boldizsár Ildikó 33 éve kutatja a meséket, és bő 10 éve meseterapeutaként is dolgozik. Új könyvében (Mesék a felnőtté válásról, Jelenkor, 2017) a kamasz- és felnőttkor közti határ gyakran fájdalmas átlépéséhez nyújt fogódzót.

Ott van a polcomon a Népek meséi sorozat 84 kötete, ami nagy ritkaság, éveken keresztül az antikváriumokból gyűjtöttem össze őket. Amikor először kezembe vettem és kinyitottam egy ilyen kötetet, azonnal értettem a benne lévő kódrendszert: elkezdtem olvasni, és láttam, hogy mit olvasok. Mintha fölrobbantak volna bennem a kódok. Olvastam, és értettem a mögöttük lévő jelentéseket. Mindegyiket. Ez a lebegtetett valóság, amikor olvasol egy történetet, látod a szavakat és mondatokat, közben pedig érted azt is, ami mögöttük van.

Gerlóczy Márton az Altatóban elsősorban nagymamája, Jékely Márta sorsán keresztül beszéli el családja hányattatott sorsát.

Személyes ügyem volt ennek a könyvnek a megírása, a nagyanyám nagyon fontos személy az életemben. Olyan nőkről szól ez a regény, akik egész életükben háttérbe voltak szorítva. Tisztelem őket, és épp ezért csak végrehajtóként vagyok jelen, nem költözöm be a személyiségemmel a gondolataikba, nincs ott keresnivalója senki másnak. Olyan ez, mint egy megbízás, mintha egy zsánerfilmekben utazó rendezőt megbíznának egy dokumentumfilm elkészítésével. A megbízó pedig én magam voltam.

Dorthe Norst a novella megítéléséről kérdeztük, a dán vidék eltűnéséről, és arról, miért veszélyes egy középkorú nő a társadalomra.

Hatalmas problémának találom ugyanakkor az irodalomkritikában, hogy a nők inkább genderközpontú kérdéseket kapnak egzisztencialista kérdések helyett. A hősnőimről kérdeznek, és a “nőiségükről”, nem pedig arról, hogy ezek a szereplők hogyan ábrázolják az emberi létezést. Egy férfiszerző nagyobb valószínűséggel beszélhet úgy a főszereplőjéről - aki elég gyakran maga is férfi -, mintha a könyveiben simán csak az életről írna. Az olyan íróknak, mint én, a nőiességet kell magyarázni, még akkor is, ha a létezés struktúráit vizsgálják.

Kim Stanley Robinson a New York 2140 című regényében elképzelte, mi történne, ha a világ kikötővárosainak többsége víz alá, pontosabban  a jégsapkák olvadásával megnövekedő vízszint alá kerülne. Interjúnkban egy elkerülhetetlen globális ökokatasztrófáról, a társadalmi felelősségvállalásról és New Yorkról kérdeztük.

A New York 2140 – sok science-fiction regényhez hasonlóan – a jelen kor kritikájaként íródott. Egy lehetséges jövő történetét meséli el és közben azon tűnődik, az a konkrét jövő mit taníthat nekünk a jelenünkről.

A science-fiction kettős hatás alapján működik, ahogy a 3D filmekhez viselt 3D szemüvegek. Az egyik lencse kísérlet arra, hogy a lehetséges jövőről gondolkozzunk – lehetséges és nem biztosan bekövetkező jövőről. A másik lencse tulajdonképpen az a metaforikusság, aminek a segítségével szimbolikusan beszélhetünk a jelenről.

Arany 200

Milbacher Róbert 2009-ben írt monográfiát Arany János és az emlékezet balzsama: Az Arany-hagyomány a magyar kulturális emlékezetben címmel. Az Aranyév kapcsán megkérdeztük tőle, hogyan alakult a szerző kanonizálásának története, hogyan vált a magyarság egyszemélyes reprezentatív példájává a 19. század második felében és tényleg olyan unalmas-e, mint amilyennek a középiskolások tartják.

Így készült: Péntek Orsolya és a Dorka könyve

A Sorvezetőben Deres Kornélia, Szeifert Natália és Horváth Viktor mesélt a legnagyobb irodalmi inspirációikról  - Anne Shirleytől Lawrence Durrellen át a Harry Potterig

Egy kiállítás képe: Szécsi Noémi és a Westkunst - Ostkunst. Válogatás a gyűjteményből

Tárgyalás: Totth Benedek dolgozószobája

A Könyves Magazin megtalálható a Libri bolthálózatában és kiemelt újságárusoknál, online megrendelhető a Bookline.hu-n, de érdemes rá előfizetni ezen a linken.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!