Ki lesz a magyar slambajnok? Az Országos Slam Bajnokság indulói 2. rész

.konyvesblog. | 2012. október 07. |

Október 7-én vasárnap első alkalommal rendezik meg az Országos Slam Bajnokságot. Az Amerikából induló nagyon népszerű költészeti-előadói műfaj néhány éve kezdett itthon is gyökeret ereszteni. Megmutattuk, kik a legjobbak angolul és magyarul, most bemutatjuk az indulókat, de két körben. Az első rész itt, ez a második már..

nagy gábor.jpg

Nagy Gábor, SPB Klub selejtező-nyertes
Gyermekkora óta ír verseket, de mivel a magyar tanárok réme volt, ez a képességét soha senki, így elmondása szerint ő sem tartotta sokra. Ettől függetlenül sok verset írt az elmúlt húsz évben, de csak azokat hagyta meg, amit a feleségének vagy a kislányának írt. Elmondása szerint Színész Bob pilvakeri performansza "indította meg az agyát", majd 2012-es nyári BattART Fesztiválon állt ki először közönség elé. Elmondása szerint még csak szörfözik a slam stílusvilágában és próbálgatja az irányzatokat, de imádja a végtelenségét. Mellesleg a magyar extrémsport-élet úttörője, 18éve snowboardozik, évekig versenyzett, a Snowboard Szövetség elnökségének tagja. A wakeboard születésénél is jelen volt, sok rendezvénnyel és műszaki fejlesztésekkel segítette magyarországi életútját. Százhalombattán pályázatokból gördeszkaparkot épített. Az "unalmas hétköznapokon" egy ismert magyar olajcégnél dolgozik és rendezvényekkel foglalkozik, szabadidejét pedig feleségével és két meseszép kislányával tölti.

simon.jpg

Simon Márton, SPB Klub selejtező-nyertes, Each1 Teach1 Slam, I.helyezett
2002-ben "Sárvári diákköltő" volt, 2004 óta publikál, ebben az évben a Mozgó Világ nívódíjasa lett líra kategóriában. Költő, 2010-ben jelent meg önálló kötete, publikált verseket egy sor folyóiratban és benne volt több Szép versekben is. Dolgozott újságíróként, újabban szerkesztőként (Závada Péter: Ahol megszakad), a KGRE Keleti nyelvek és kultúrák szakán japán szakirányon hallgató, fordít angolból és "fontolva haladva" japánból, előbbiből mindent, utóbbiból kizárólag verseket. Pillanatnyilag Murakami Rjút fordít magyarra - igaz, angolból.
"Írni alvás helyett szoktam" - mondja. Tagja a József Attila Körnek (JAK), SLAM-re először Valuska László hívta meg a Margó Fesztiválra (2011). A rap-et amúgy is szerette, a Slam Poetry egyből megtetszett neki, elmondása szerint: "a slam az a költészet, amivel nem ciki kiállni 500 ember elé sem. Ez a kijelentés persze implikálja azt a nagyon necces mondatot, miszerint a költészet ciki, de ez puszta félreértés (...) a költészet k..va jó. A hangsúly csakis a kiálláson van. Azt gondolom, hogy a slam poetry nem alternatívája a kortárs költészetnek, hanem része. (...) abban is biztos vagyok, hogy egy olyan műfajnak a figyelmen kívül hagyása, ami egy-egy eseményen százakat mozgat meg, akik csakis azért jönnek el, hogy szövegeket halljanak (legtöbbször zene nélkül), olyan luxus, amit nem engedhet meg magának a jelenkori irodalom."

kemeny sophie.jpg

Kemény (Apóh) Zsófia, SPB Klub-selejtező III.helyezett, „friss felfedezett női slammer”
Noha, még csak tizenkettedikes gimnazista,s így önéletrajza nem túl hosszú, nem a semmiből jön: három papírja van arról, hogy ő az ország legjobb diákköltője (ebből kettő sárvári arany). Másfél éve jelennek meg versei irodalmi lapokban és négy éve koncertezik időnként a zenekarával, amiben nővérével, Kemény Lilivel "kis alternatív izét" játszanak Kisszínes néven. A SLAM műfaját azért kedveli, mert itt el tudja sütni azokat a szóvicceit, amikért a barátnői összetekert újsággal vernék a fejét, és mert Simon Márton olyan meggyőzően tudja mondani, hogy ez kurva jó.

tonte renáta.jpg

Tonte Renáta, CrossCountry Slam (vidéki elődöntő) legjobb vidéki női slammer
2010-ben lánya, Lea születésével kapott értelmet női identitása. Elmondása szerint elsősorban ősanya-tigris a mindennapokban, ez után következik minden más. A pécsi Hajas szalonban tíz éve fésűvel és ollóval járul hozzá mások boldogságához, de tollász abban az értelemben is, hogy mások gondolatait fordítja angolról magyarra és saját gondolatait veti papírra. Húsz éves korában kezdett el írni, először dalszövegeket, aztán a rap iránti rajongása a Spoken Word performanszaihoz vitték,így 2009-ben az első pécsi Slam eseményen (amit a Punnany Massif frontemberével, Wolfie-val szervezett) slamelni próbálta a rap szövegeit, később pedig szakdolgozatában foglalkozott a rap, spoken word és slam poetry műfajok költészeti értékeivel. Végül, 2012 augusztusában Kövér András (Kövi) indíttatására újra csatlakozott a műfaj pécsi képviselőihez. Mint mondja, “a slamben szembeköphetem a világot, és noha ugyan meghökken, de nem veszi sértésnek és talán elgondolkozik.”

kám4.jpg

Antonovits Bence (Kám4), legtöbb SPB tízszavas verseny nyertese, Gyukis Gábor-díjas (Tilos Slam 2.)
A pilisborosjenői fenegyerek a Széchenyi István Egyetemre jár állattenyésztő szakra. Elmondása szerint "méregzöld természetvédő", néptáncol, rengeteget túrázik, hegyet mászik - a Slam eseményekre is mindig táskával a hátán érkezik. A SLAM-ről a hiphop.hu-n olvasott, és már 2009 májusától rendszeres fellépője lett a Slam Poetry Budapest kölevesi estjeinek. A slam számára szabadságot jelent.

molnár péter.jpg

Molnár Péter, SPB Klub-selejtező nyertes
A CEU Média és Kommunikáció kutató központjának az egyik alapító kutatója, szólásszabadság kutató. 2010 júniusában szervezett egy internetkapcsolattal összekötött New York-Budapest rasszizmus ellenes, sokféleséget támogató Poetry Slam estet a budapesti Gödör Klubban, ekkor olvasott fel először. A slam-nek szerinte fontos szerepe van az előítéletek elleni fellépésben és általában az emberi jogokért folytatott munkában. Az ő legfőbb területe a szólásszabadságon belül a gyűlöletbeszédre adható válaszok keresése.

DANIEL B.jpg

Daniel Brownwood, Villámrandi slam, I. helyezett, Samantha Thornhill-díjas (Budapest Slam 3.)
Félig magyar-half American, a szorgos hétköznapokon marketing tanácsadóként üzemel. Amatőr pszichológus, magánéletében enyhe figyelemzavarral és turbulens belső kémiával ír/költ/rappel igény szerint. Szereti továbbá a bárányfelhőket és az Örményeket. 2010 márciusa óta szlemel főleg a nők miatt. Angolul tud csak írni, de befolyásolható személyiség, ezért magyarul is próbálkozik. A műfajt azért preferálja és tartja csodálatosnak, mert szerinte ön és népgyógyító hatása van amennyiben kitárulkozó és őszinte.

gere matyi.jpg

Gere Mátyás, SPB Klub selejtező-nyertes
Eredetileg hangtechnikusi pályát választott, aztán túrák jegyeladására specializálódott. Nép-ámítónak nem vallja magát - s pont azért az! Kőbánya egyik legboldogabb Nieztschéje. Nem szeretett soha szlemelni mert a rap a kúrvája, de ahogy mondja „örülök, hogy Nektek van mivel játszani és most én is fogok”.

TG.jpg

Tengler Gergely, CrossCountry Slam (vidéki elődöntő), II.helyezett
A siklósi Napherceg évekkel ezelőtt felült a vonatra és a Slam Poetry Budapest estéjén sokkolta a közönséget. Azóta talán még jobban megnőtt, lefogyott, tetoválásainak száma is egyre növekszik, de sajátos stílusa maradt régi. Rá nem lehet felkészülni: üvölt, megvágja a tenyerét, vagy épp bohócnak festi ki magát. A hétköznapokon amúgy önkéntesként hajléktalanokkal foglalkozik, túrázik. Számára papír a börtön, így a Slam a szabadláb.

PION.jpg

Pion István - legtöbbszörös SPB Klub dobogós, „friss felfedezett férfi slammer”
Pion István költő, újságíró. 2012 márciusától slamel Simon Márton invitálására, de amúgy is a költészet újabb lehetőségeit keresi. Első kötete 2013-ban, a költészet napján jelent meg a Helikon Kiadónál. A Slam Poetry Budapest Egyesület és a József Attila Kör tagja, megtalálható minden hónap utolsó csütörtökén a Mika Tivadar mulatóban, és rendszeres vendége a JAK-os slam poetry esteknek, amelyekkel eljutott Vajdaságba és Erdélybe is. Szerinte a slam poetry a tihanyi ekhó pusztába kiáltott szava.

müller.jpg

Müller Péter (Sziámi)
Költő, énekes. (rádiószerkesztő-riporter, cirkusz- és varietérendező, magyar-francia szakos tanár, film- és televízió-rendező). A magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyénisége. Müller Péter szövegei, és zeneszerzőtársa, Gasner János sajátos, megkötésektől független zenéje alapozta meg zenekaruk, a Sziámi sikerét. 1993-ban Gerendai Károllyal szervezte az első Diákszigetet, mely Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvényévé vált az óta. 2005-től kezdődően ötletgazdája és házigazdája a „Songwriters – ahol a dalok születnek” nevű rendezvénynek, mely a hazai alternatív zenészeknek kínál előadói fórumot.

busa.jpg

Mc Busa („áldozati bárány”)
A pomázi Busa Pista volt a 2007-es Budapest Slam 2. konferansziéja, s az óta is számos Slam esten lépett fel. Talán senkinek nem kell bemutatni: Irie Maffia, Gyémánt Fater, Hands in the air!

bobi.jpg

Horváth Kristóf (Színész Bob), SPB Klub selejtező-nyertes, Pilvaker I. helyezett
Az Akkezdet Phiai-rajongók jól ismerhették már az arcát a klippekből, aztán egyszer vette a bátorságot és felment ő is a színpadra elmondani egy költeményét – azóta rendszeres fellépője a Slam esteknek. A Bárka Színházban és a Maladype Színházban játszott nyolc, illetve öt évig, később szabadúszóként dolgozott az alternatív színházi szférában, így otthonosan érzi magát a színpadon. Most társulatával gyerekszínházat csinálnak ill. hátrányos helyzetű gyerekeknek tart verbális képességet fejlesztő foglalkozásokat. Nyelvtörőivel a Slam közönséget is gyakran szórakoztatja.

ZÁVADA.jpg

Závada Péter (Újonc) - Aqua slam I. helyezett
Mc, költő, slammer. Kezdetektől benne van a Slam szcénában, 2006-ban ő nyerte a Budapest Slam 1.-t (Peer Krisztiánnal holtversenyben). Tizenöt éve tagja az Akkezdet Phiai rapformációnak Süveg Márkkal, több éve publikál irodalmi folyóiratokban (Holmi, Jelenkor, Ex Symposion, Litera, Irodalmi Jelen), 2012-ben kötete jelent meg Ahol megszakad címmel, a szintén slammer Simon Márton szerkesztésében. Sokan az Akkezdet Phiai felolvasó estek által ismerik Magyarországon a Slam Poetry stílust.

saiid.jpg

Süveg Márk (Saiid) - Budapest Slam 3. és Sajtószabadság Slam I. helyezett
Mc, dj, slammer. Tizenöt éve tagja az Akkezdet Phiai rapformációnak Závada Péterrel, miután lefektette a zenei alapokat, sokáig ő menedzselte a csapatot. A slam neki sem új keletű dolog, már 2006-ban a Budapest Slam 1.-n is fellépett, Újonccal számos versfelolvasó esten vannak túl. Egyébként szabadúszó „grafikás”.