Ki lesz a magyar slambajnok? Az Országos Slam Bajnokság indulói 1. rész

.konyvesblog. | 2012. október 06. |

Október 7-én vasárnap első alkalommal rendezik meg az Országos Slam Bajnokságot. Az Amerikából induló nagyon népszerű költészeti-előadói műfaj néhány éve kezdett itthon is gyökeret ereszteni. Megmutattuk, kik a legjobbak angolul és magyarul, most bemutatjuk az indulókat, de két körben. Ez az első rész.

PONZA_1.jpg

Bencsik Ádám (Ponza), Börtön SLAM I.helyezett, Tilos Slam1 - Liberation (Indivel holtversenyben)
Sokaknak az Idő urai rapformációból lehet ismerős, ma a Fixi4 frontembere. Már az első hazai Slam esten is fellépett (Budapest Slam 1.), azóta a nagyobb versenyeken szinte mindig dobogós helyezést ért el. A színpadon kívül közgazdász, szövegíró, spanyol tanár. A Slam szerinte "felkérés Hofi és Latinovits közt félúton".

szkáérosi endre.jpg

Szkárosi Endre, SPB Klub selejtező-nyertes
József Attila- és Mészöly Miklós-díjas (2008,2011) magyar (hang)költő, történész, intermediális művész, az ELTE egyetemi tanára. A 70-es évek végétől nagyon sok költői performanszon vett részt, ill.részben szervezte is ezeket, amik elmondása szerint a költői közlés közösségteremtő szóbeli közvetlenségét tekintve nem állt távol a mai Slamtől. A 90-es évek vége felé látott egy filmösszeállítást az Egyesült Államokbeli Slam Poetry-ről, aztán 2002 körül hallott róla Gyukics Gábortól,aki hívta is nyílt versfelolvasó estekre. Később hallott az itthoni mozgalmakról, de számára a fordulatot az első fellépések (Finnugor Poetry Slam (2009,Helsinki) és M'Argó Slam (2010,Budapest) jelentette, "ekkor ismertem rá fiatalkorom alternatív művészeti törekvéseinek közösségi ethoszára, és nagyon örültem, hogy újra igényes költői pezsgés van fiatalok között." A Slam-ben a költészet sokféle megjelenési formáját, a fiatal slammerek rengeteg leleményét,nyelvi fantáziáját és előadásbeli profizmusát élvezi, ami egyben fontos inspirációt jelent számára.

gyukics.jpg

Gyukics Gábor, SPB-delegált
Költő, műfordító, 1994-ben ismerte meg a slamet a híres Nuyorican Poets Caféban, New Yorkban. Egyből kipróbálta magát - a Slam Poetry ott esélyt jelentett, ismertséget hozott: visszavárták az estekre. 2002-ben haza költözött, azóta itt nyomja a verselést, néha slamel is, a magyarországi OpenPoetryReading megalapítója. A Slam szerinte lehetőség a kitárulkozásra, az őszinte megnyilvánulásra. "Önmagad adhatod."

palfalvinorbi.jpg

Pálfalvi Norbert, SPB Klub selejtező-nyertes
Húsz éves, az ELTE Bölcsésztudományi Karán tanul Anglisztikát, miután a TF nem jött be neki. Tíz évig versenyszerűen triatlonozott, ma már csak hobbi. Az irodalmat már a gimnáziumban megszerette tanárainak köszönhetően. A slam poetry-vel először az Akkezdet Végzete esten találkozott, a Pilvakert követően pedig elhatározta,hogy kipróbálja magát a műfajban,és a márciusi SPB Klubban már fel is lépett. A Slam Poetry számára olyan dolgot jelent,amit semmi más az életben: "Itt teljesen szabadon mutathatok meg magamból dolgokat, teljesen szabadon adhatok elő, jó érzés megnevettetni, elgondolkodtatni az embereket."

indibébi.jpg

Gábor Tamás Indiana, SPB Klub selejtező-nyertes
Szabadúszó grafikus, slammer,mc. 2003-tól Freestyle Rap előadó, 2006 óta Slam Poetry és Spoken Word előadó. Talán ő az egyik legtöbb helyen fellépett slammer. Többszörös Freestyle Rap bajnok és Slam Poetry dobogós (Pilvaker Slam II., TILOS SLAM LIBERATION I., URBAN SUPERHEROES SLAM II., M'Argó Slam I., Each1Teach1 I., SPB Klub). Az ő keze műve szinte az összes SPB-s szervezesu Slam est plakátja - az I.Országos Slam Bajnokságé is. A Slam számára a mindent jelenti. A szabadidőt, a motivációt, a barátokat.

gyula.jpg

Angyal Gyula, CrossCountry Slam (vidéki elődöntő), III.helyezett
Szigetszentmiklósról jött és majdnem 4 éve oszlopos tagja a magyar slam poetry-nek. Versenyzett az első európai szintű slam-bajnokságon Berlinben és idén júniusban megszerezte Magyarország első, külföldön aratott slam-győzelmét Bécsben. Az Astoria Slam Poetry szervezőjeként tevékenykedik és a Music TV hetente leadta rock témájú verseléseit. Több rockzenekar meghívta, hogy koncertjük előtt verselve mutassa be a rockereknek a slam poetry-t. Költőként, íróként jegyzett tag az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületében. A Slam Poetryről időzve: "Emlékezz ránk, ha majd innen mész / munkásságunk ennyi: PANEM ET CIRCENSES!"

alod.jpg

Áldozó Krisztián (Aldo), Superheroes Slam I.helyezett, Samantha Thornhill-díjas (IX.Slam)
1988-ban született Pécsen. Mára bölcsész diplomával rendelkezik, jelenleg a PTE Közgázon marketing Msc szakon végzős hallgató. Grafikusként tevékenykedik családi vállalkozásban, emellett a sürgősségi betegellátásban dolgozik a pécsi egészségügyben. 2010-tőlmeghatározó életében a Slam, "Wolfie miatt, a slam miatt. Bár lehet hogy végig slameltem az általánost, csak nem tudtam." A Slam számára türelem, történelem.

kövi.jpg

Kövér András (Kövi), SPB Klub selejtező-nyertes, Kedvencek temetője I. helyezett
Másfél éve került fel Magyarország slam poetry térképére, amelyen Pécshez van erősítve, ott szervezi a Sopianae Slam Poetry alkotóközösséget és annak eseményeit. Erőteljes rock zenei gyökerekkel rendelkezik, aktív rockzenész, zenekarával a Clash City Rebels-szel rendszeresen koncerteznek. A slam poetry az ő hitvallása szerint "a költészetben a rock'n'roll", szövegeinek célja a gondolatátvitel formájában megvalósuló energiaátadás. A hétköznapokban hajléktalanokkal foglalkozik, mint szociális munkás, mindeközben megharcolva a saját be nem illeszkedési konfliktusait is a társadalommal. Ettől eltekintve boldog családi életet él feleségével és kislányával.

fata.jpg

Fata Dániel, CrossCountry Slam (vidéki elődöntő), I.helyezett
1987-ben született Pécsett, a gimnázium befejezése után itthon és külföldön több szakmát kipróbált, sok inger érte, így már egy teljesen letisztult elképzeléssel fejében döntött úgy, hogy továbbtanul. Jelenleg végzős a Pécsi Tudományegyetem Szociológia szakán, tanulmányait az ELTE Társadalomtudományi Karán tervezi folytatni. Két évvel foglalkozik írással, a Slam Poetry-vel idén januárban ismerkedett meg. Elmondása szerint Kövér Andrásnak köszönheti, hogy volt bátorsága kipróbálnia magát ebben a műfajban. Február óta aktívan ír és fellépésekre jár. A Slam számára a Világ közös értelmezését jelenti: "nem feltétlenül az irodalom, vagy a költészet közelebb hozása a cél (persze nyilván az is) hanem az individuumok értelmének találkoztatása. Egymásból meríteni bizonyosságot, a többnyire evidensnek tűnő tények értelmezése során. A slammer nem feltétlenül mond újat, de máshogy mondja. A véleményei és gondolatai így opcionálisan elfogadhatóvá, továbbgondolhatóvá, sőt akár támadhatóvá válnak. Ha ez a folyamat beindul, akkor akaratlanul is közelebb kerülünk
valamiféle kollektív "megoldáshoz". Szerintem az egészben ez a folyamat az, ami csodálatos."

Mavrák Katalin