Kalandválasztós gyerekkönyvek, melyekben az olvasó alakítja a történetet

.konyvesblog. | 2019. február 28. |

Maros Krisztina illusztrációja

Hívják lapozgatós könyvnek meg feleletválasztós könyvnek, a lényeg azonban ugyanaz: adott egy regény, melynek bizonyos pontjain az olvasó eldöntheti, hogy merre induljon tovább. Lépjen be egy titokzatos ajtón, vagy inkább gyorsan álljon odébb? Élete kalandjára magával vigyen egy kéretlen útitársat, vagy inkább egyedül vágjon neki az ismeretlennek? A sor a végtelenségig folytatható. Ami számít, hogy az olvasó, ha csak kis időre is, kilép a passzív befogadói szerepből és saját maga alakíthatja, csűrheti-csavarhatja a cselekmény menetét, ezzel pedig nemcsak egy jó sztorit olvashat, hanem létrejön az ILLÚZIÓ, hogy cselekvő részese lehet a történetnek. Az elmúlt időszakban több hasonló gyerekkötet is megjelent a piacon, ezekből mutatunk párat.

A nagy előd, minden kalandválasztós könyv őse természetesen a Steve Jackson és Ian Livingstone nevéhez fűződő Kaland-Játék-Kockázat-széria volt (a továbbiakban csak KJK), melynek első kötete 1982-ben jelent meg (a harmincadik évfordulóról megemlékezett az Index is, mi pedig ITT és ITT írtunk a sorozatról). A lapozgatós könyvek zsánere egy komplett generációt rántott magával, és bármilyen furcsa, ez a hatás több mint harminc év elteltével sem fulladt ki – nem meglepő hát, ha egy alapvetően sci-fi-re hangolt sorozat rajongója sok-sok évvel később rajongása tárgyát mondjuk egy gyerekkönyvbe menti át.

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben, ill.: Ferth Tímea

Pozsonyi Pagony, 2019, 391 oldal, 3990 HUF

 

Valami ilyesmi történhetett legalábbis Bojti Annával, akinek a napokban jelent meg az Éjszaka az állatkertben című kötete. A könyv célközönségét nagyjából a 9-12 év közötti korosztály adja, viszont a szöveg abszolút működhet esti felolvasásra is. Az amúgy Prezi-designerként dolgozó szerzőt éppen az inspirálta, hogy megmutassa a gyerekeinek, milyen jó élmény egy könyvben kalandozni, viszont a KJK-hoz még kicsinek találta őket. A Pagony oldalán megjelent interjúban azt mondta, hogy annak idején bár rengeteg olvasott, a KJK mégis teljesen új távlatokat nyitott meg előtte:

„Talán a Haláltalizmán volt a kedvencem. „Lelked lágyan lebeg a halál völgye felé…” – szavaltuk mindig kórusban azt a strófát, ahová akkor kellett lapozni, ha elszúrtunk valamit, és meghaltunk. Még most is kívülről tudom ezt a részt. Az én könyvemben szerencsére nem lehet meghalni.”

Az igaz, hogy szereplőként meghalni nem lehet, viszont a kalandválasztásoknak köszönhetően legalább négyféleképpen el lehet olvasni a könyvet. Az alaphelyzet amúgy az, hogy az E/2-ben megszólított olvasó felriad az éjszaka közepén, és sehol nem találja a kistestvérét; a nyomába ered, majd a takaró alá bújva a varázslatos éjszakai állatkertbe érkezik. Innentől kezdve szinte oldalanként van egy vagy két választási lehetőségünk, ez pedig rengeteg kalandozásra ad módot a könyvön belül.

Varró Dániel: A szomjas troll, ill.: Maros Krisztina

Jelenkor Kiadó, 2018, 136 oldal, 3999 HUF

 

Szintén a KJK ihlette Varró Dániel A szomjas troll című kötetének utolsó verses meséjét. A leprikónok átkában a kiinduló helyzet a következő: adott egy békés falu, ahol a felnőttek egy nap elkezdenek totál gyerekesen viselkedni, az ifjú viking vitéz pedig felkerekedik, hogy kiderítse, mi okozhatta ezt a felfordulást. Innentől kezdve természetesen több választási lehetősége van. „Előfordul, hogy a viking vitéz rosszul dönt, és heroikus küzdelemben alulmarad, viszont a halál nem feltétlenül jelenti a mese végét, elvégre egy viking sztori hősei vagyunk, így utunk egyenesen a Valhallába vezet” – írtuk korábban a meséről. Amikor Varró Dániel dolgozószobáját fotóztuk a Könyves Magazinba, akkor is szóba került a KJK-sorozat, egészen pontosan A gyíkkirály szigete című kötet, amit a költő gyerekei a mai napig nagyon szeretnek. (Valuska Gábor fotóján látszik is a kötet.) Írás közben amúgy Varró folyamatosan ágrajzokat készített a mágnestábláján, pontosan azért, mert a rengeteg választási lehetőség miatt egy kalandválasztós könyv cselekményét nagyon alaposan meg kellett terveznie.

Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek, ill.: Timkó Bíbor

Central Könyvek, 2018, 48 oldal, 2900 HUF

 

A kötet bemutatója tavaly ősszel volt a Margón, ahol a színpadon Berg Judit faggatta Varró Danit. Ott is elhangzott, hogy mennyi mindenre kell figyelni egy lapozgatós könyv megírásánál: Berg Judit nem sokkal azelőtt fejezte be a Lengemesék-sorozat negyedik kötetét (Nádtengeri rejtélyek), már csak ezért is tisztában lehetett a kihívásokkal. Az a rész ugyanis szintén a kalandválasztásra épült, és a főszereplő Füttyös Vilkó útját ugyancsak az olvasók egyengetik. „Már egy olyan egyszerű dolog is teljesen más irányba tudja terelni a cselekményt, mint egy levél felbontása, de az olvasón áll az is, hogy egy adott helyzetben kimentsék-e Vilkót a slamasztikából, vagy tovább tartson megpróbáltatásainak sora” – írtuk korábban a kötetről.

Kate Welshman: Legyen, ahogy akarod! - Béke vagy vége - Te döntesz 1.

Fordította: Kalapos Éva, Manó Könyvek, 2015, 288 oldal, 1990 HUF

 

A 10 év fölöttieket célozza meg a Legyen, ahogy akarod-sorozat is, amelynek eddig három kötete jelent meg magyarul (Béke vagy vége; Pálya vagy dráma; Álom vagy valóság). Ezekben a kötetekben nincs olyan rengeteg választási lehetőség, mint a kisebbeknek szóló kötetekben, viszont mindegyik döntés radikálisan befolyásolja egy tini lány hétköznapjait. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ebben az esetben már az is meghatározó lehet, ha a főhős a latinkurzust választja egy musical meghallgatás helyett, vagy ha az év bulija helyett egy adománygyűjtő est mellett teszi le a voksát. A döntés mindig az olvasó kezében van, aki végeredményben megteheti azt is, hogy még olvsás közben visszaugrik néhány fejezetet csak azért, hogy aztán – még akár a könyv befejezése előtt – megismerhesse a másik végkifejletet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.