Így néz ki Varró Dániel dolgozószobája

Így néz ki Varró Dániel dolgozószobája

Ruff Orsolya | 2018. december 29. |

varro_targyalas-33646kicsi.jpg

Fotó: Valuska Gábor

A pilisszentiváni ház dolgozószobája látszólag egy csendes menedék, faltól falig könyvekkel, egy sorozatnézéshez is bevethető szobabiciklivel és az alkotáshoz elengedhetetlen íróasztallal. Mindez azonban csak illúzió, mivel ott-jártunkkor épp óvodában és iskolában voltak Varró Dániel gyerekei, akik amúgy nagyon szeretnek az apjuk szobájában viháncolni, ugrálni és persze segíteni. Az író-költő a fotózás idején épp az utolsó simításokat végezte A szomjas troll című skandináv ihletésű mesefüzérén, melyben orkok, hableányok és leprikónok kelnek életre, sőt, még az olvasó is csavarinthat a történet menetén.

Füzettartó: „Szétszórt vagyok meg feledékeny és lustaságra hajlamos” – mondja magáról Varró, akinek a mindennapok szervezésében sokat segítenek a füzetek és a határidőnaplók. A színes tollakkal a különböző teendőket jelöli, így más-más színnel jegyzi fel a munkával kapcsolatos és az otthoni tennivalókat.

Kartotékszekrény: Már leszokott róla, de egy időben mindent cetlikre jegyzett fel. Ötleteket, rímeket, vagy például, hogy mit kellene csinálni az író-olvasó találkozókon. „Az ihlet általában akkor csapja meg az embert, amikor jön-megy” – meséli. A cédulák viszont csak gyűltek, míg végül a szekrényke fiókjaiban rendszerezte őket.

Szívünk rajta - Fergeteges viking mese

Decemberben egy verses mesekönyv lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. Varró Dániel kis viking legendáriuma egyszerre idézi A Gyűrűk Urát, a skandináv mitológiát, a klasszikus és a kalandválasztós meséket. A szomjas trollról a hónap értékelője, Gyurkó Szilvia írását olvashatják.

Mágnestábla: Most a gyerekek rajzai láthatók a táblán, de nem olyan rég még egy ágas-bogas vázlat szerepelt rajta. A szomjas troll egyik meséjében ugyanis az olvasók tetszés szerint választhatják meg, hogy a főhősnek merre vezessen az útja, ezt viszont alaposan meg kellett előre tervezni a táblán. Az ötletet a Kaland Játék Kockázat-sorozat adta, ami nagy kedvenc a Varró családban, az asztalon heverő A gyíkkirály szigete című könyvet például a költő gyerekei gyakran kérik esti felolvasásra.

Magyar szókincstár: „Lukas az agyam” – mondja magáról Varró Dániel, így jó, ha kéznél van a szinonímaszótár, ha egy-egy szó nem jut épp az eszébe.

Apró gramofon: Egy zenélő ládika, a feleségétől kapta ajándékba. A Csillagok háborúja főcímdalát lehet vele lejátszani.

Japán baba: Nehezen tudja magát munkára bírni, ebben segít ez az óra. 25 perces blokkokban dolgozik, és ha letelik az idő, az óra csörögve jelzi. Szerinte a ketyegés kicsit zavaró, mégis hasznos.

Könyvtámasz: A fotózáskor A szomjas troll korrektúrája volt benne, de nagyon praktikus akkor is, ha például könyvet fordít.

Gondolkodósarok: Az ajtó mögött egy fotel és rengeteg gyerekjáték található. Varró Dániel három gyereke előszeretettel veszi birtokba a dolgozószobát. Az ajtót nem lehet bezárni, de ha szeretne elvonultan dolgozni, akkor leveszi a külső kilincset. A gyerekek persze nem hagyják annyiban, és ilyenkor az ajtón dörömbölnek – ők is szeretnének segíteni a munkában. Mindenesetre a legújabb könyvek (az apanapló vagy A szomjas troll) sem jöhettek volna létre a gyerekek ihlető, alkotó, előre- és hátramozdító közreműködése nélkül.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/3. számában jelent meg. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.