Grecsó Krisztián: Szeged egy vágyott szerelem [videó]

Valuska László | 2019. március 28. |

1980, Szeged. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. Bár a boldog családok mind hasonlók egymáshoz, mindegyiknek van titka. Grecsó Krisztián új regényében, a Verában sincsen ez másképp mindaddig, amíg egy barátnő féltékenységből és bosszúvágyból a főszereplő kislánynak el nem árulja, hogy örökbe fogadták. Titkokról, örökbefogadásról, punkokról, egy új korszakról és egy regénybeli Szegedről beszélgettünk Grecsó Krisztiánnal a valós Szegeden egy városi séta keretében.

Grecsó Krisztián: Vera

Magvető Könyvkiadó, 2019, 336 oldal, 3699 HUF

 

Ha kiterítjük a Vera című regény borítóját, akkor a szegedi Hősök kapuját láthatjuk, egy korabeli Abigél-filmplakátot vagy a Szivárvány Áruház műanyagzacskóját. Baranyai (b) András tervezte a könyvborítót, aki az új Grecsó előtt az író hét másik könyvét is újratervezte, de ilyen jól azonosítható helyszínt még nem találtunk egyiken sem. Arra gondoltunk, hogy legyen a borító az összekötő a regénybeli és a valós Szeged között, mutassuk meg, mennyire különböző tud lenni egy író fejében egy számára fontos város.

Grecsó Krisztián új regénye, a Vera nem előzmények nélküli, hiszen a főszereplőt már a 2016-os Jelmezbál olvasói megismerhették: nem kisgyerekként, hanem felnőttként. Ritka pillanat, amikor egy elbeszélés főszereplője önálló regényt kap, ami ráadásul az életét érintő Nagy Titok köré épül fel. Mert Vera egy jókedvű, pörgős kislány, de az ő életét is felforgatja barátnője, Sára féltékenységgel fűtött bosszúja, amikor az arcába mondja, hogy Vera egy örökbe fogadott gyerek. Ez nem spoiler, a videóban is szóba kerül, Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó volt igazgatója a könyvbemutatón is elmondta, hogy az örökbefogadás csak a kislány számára titok, az olvasónak sokkal fontosabb, hogyan derül ez ki, illetve mit kezd ezzel az információval. A regényről írt recenziónkban nem véletlenül írtuk, hogy "Grecsó új regénye a felnőtté válás regénye is egyben, melyben a szeretet egyszer hazug, máskor gyűlölködő, Vera szűk családjában viszont mindig ugyanaz: feltétel nélküli."

grecso_szegeden_1.jpg

Szeged Grecsó életében fontos helyszín, a kilencvenes években ide járt a bölcsészkarra, bár ekkor még elsősorban költő volt. Arra kértük az írót, hogy mutassa meg nekünk a regénybeli Szegedet, közben meséljen az ő saját városélményéről. A beszélgetés izgalmas városi sétává alakult, egyik helyszínről mentünk a másikra, Grecsó pedig mondta az ifjúkori sztorikat, de azt is megtudhattuk, hogy a regény szerelmi kulcsjelenete pontosan hol történik, mi köze egymáshoz a kislánynak és a CPg nevű punkzenekarnak, illetve hogyan kapcsolódik össze Vera és az író betegsége.

Olvasóként egyszerre izgalmas és szórakoztató látni, ahogy egy város 2019-ben egy nyolcvanas évekbeli fiktív történet helyszínévé válik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!