Esterházy betegsége jobbá tette a világot [filmpremier]

Esterházy betegsége jobbá tette a világot [filmpremier]

Valuska László | 2016. október 31. |

Esterházy Péter 2016. július 14-én hunyt el hasnyálmirigyrákban (a betegségéről könyvet is írt), talán mondanunk sem kell, mekkora űrt hagyott maga után. Az "...a mindiget javítom örökkére" - EP-emlékek című 55 perces film elsősorban gyászfilm, az elengedés riportsorozata, ami a hátra hagyott űrt tapogatja. A filmet az Aegon-díj csapata készítette: a kreatív producerek Márkus Kata és Winkler Nóra, a rendező Ruszthi Zsolt.

 A FILMET ITT KELL ELINDÍTANI: 

Az Aegon-díj csapata még A bűnös című könyv jelölése miatt kezdett forgatni Esterházy Péterrel, majd ezeket a leüléseket újabb és újabb követte. A film ötletéről és gyártásáról Winkler Nórát, a film kreatív producerét kérdeztük: 

"Erősen bennem maradt, amikor a nappalijában mondta, hogy a betegsége jobbá tette a világot, annyi együttérzést és figyelmet, szeretetet hozott elő. Azt szerettem volna, ha megmutatjuk, ő maga is jobbá tette nekünk."

Az interjúzásról azt emelte ki a kreatív producer, ahogy "Esterházy idézőjelbe rakja magát, komolyan beszél, azután oldalra néz és nagyon nevet, hogy az élőbeszédben, pont úgy mint a szövegeiben megvan ez a szüntelen ki-bejárkálás, asszociáció, szerepváltás". A filmben erre több szép példa is van, ez a nézőpont és én-gondolkodás teszi felejthetetlenné személyiségét. Darvasi László talán ezért is mondja azt a filmben, hogy nem ismert nála szabadabb embert.

A filmet 2-3 hét alatt forgatták le egy kicsi, ám összeszokott stábbal. Az alkotók nem akartak nagy stábot, mert az intimitást szerették volna megteremteni:

"Ugyanúgy forgattunk vele, mint a többiekkel, és pont azért volt a halála olyan igazságtalan és megrázó, mert vele is arról volt szó, mint a többiekkel: mi ez a könyv, miken gondolkodik, hova teszi le a csészéjét, idegesíti-e, ha belecsöng a telefon a beszédébe, fog-e már a tavaszi nap, kimegyünk-e sétálni a levegőre, és ha nincs kedve, akkor mit mondjak, hogy legyen, tessék, csak kimentünk és milyen jó, ugye?"

A film ötlete is onnan jött, hogy megmutassák, milyen aktív az Esterházyhoz való viszony, "mintha benne lenne a lehetőség, hogy ha ezt gyorsan megcsináljuk, mégse hal meg" - mondta Winkler, akinek az íróval egy szóviccezős, ironizálós, egymást húzós kapcsolata volt. Az emailezések mintha vizsgák is lettek volna: "Praktikus dolgokról leveleztünk csak, de akkor is, abban a 2-3 sorban is mindig izgalmas volt, kicsi kis tréfák, frappantéria, és amikor válaszoltam, mintha csak egy vizsgán lennék, azt figyeltem, elég jó válasz-e ez, ha az Esterházynak írom".

A filmben megszólaló írók (Darvasi László, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Németh Gábor, Péterfy Gergely, Tóth Krisztina és még sokan) személyes történetekkel idézik meg Esterházyt. Winkler Nóra szerint az is mély nyomot hagyott benne, ami a filmből is kiderül, hogy

"ennyire sokféleképpen volt fontos Esterházy. Átjön az intézményjellege. Grecsó arról beszélt, hogy segített, figyelt, tanácsokat adott. Valahogy ezekbe a finomságokba, támogató viszonyokba nem látni bele amúgy. Van egy fotó, amin EP elvonult a Flair-székkel a kert végibe olvasni, mert mindenhol kreált magának egy saját nyugalmi zónát. Vicces Dragomán idevágó története, hogy EP szerint az írók és gyekekeik közti nyílászárók jelentőségét nem lehet túlbecsülni."

Az Aegon-díjat idén tizenegyedik alkalommal adták át, Esterházy az Esti című regényéért 2011-ben kapta meg az év könyve díját. A film kreatív producerei, Márkus Kata és Winkler Nóra hat éve dolgoznak a díjjal, és két célt fogalmaztak meg, hogy nyitottabb, közvetlenebb hangvételűek legyenek a díj programjai, aktivitása, kommunikációja, de úgy, hogy a szakmaisága, súlya, jelentősége megmaradjon.

Az Aegon-díj legfontosabb tevékenysége a díj odaítélése, ami egy hosszabb konspirációs munka, mivel egy titkos szakmai zsűrit állítanak össze. A zsűri állítja össze a tízes listát, a győztes könyvet pénzdíjjal, promócióval, könyvesbolti jelenléttel és különböző eseményekkel támogatják. Például az Aegon-díj évek óta együttműködik a Margó Irodalmi Fesztivállal, az EP-emlékeket is ott mutatták be, rögtön háromszor is a nagy érdeklődés miatt. Az Aegon-díj számára különösen fontos, hogy a kortárs irodalom az oktatásban is helyet kapjon, az irodalomtanárok szakmai testülete komplex, interaktív óravázlatokat készít az Aegon-díjra jelölt könyvekhez, ezek a honlapjukon ingyenesen elérhetőek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.