Egyetlen könyv a Balatonon aránytalanul nagy kockázatot jelent

Valuska László | 2017. augusztus 14. |

Balaton

Valuska Gábor (@valuskagabor) által megosztott bejegyzés,

A Balatonról mindenkinek van története, ezért megkértük Cserna-Szabó Andrást, Moskát Anitát, Szabó T. Annát, Térey Jánost és Varga Bálintot, hogy mondják el a sajátjukat. Novelláik először a Könyves Magazin nyári számában, majd itt, a Könyvesblogon jelentek meg. Történeteikben kiszárad a tó, áldozatot követel és elfecsegi a Kádár-villa titkait. Most olvassátok el Valuska László magazinos beköszöntőjét:

Az olvasáshoz hozott magával a strandra egy kis kempingszéket. Régi vágya volt ülve olvasni, irigyelte azokat az öregeket, akik a Ludwig Múzeumba és a fövenyesi kempingbe is ugyanazzal az összecsukható székkel jártak. Egyébként el tudta fogadni, hogy a nyaralóban talált sárga-barna-krém csíkozású kempingszékével együtt ő is megöregedett.

Könyves Magazin 2017/3.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2017, 79 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

Előtte a hasán olvasott, amíg azt nem érezte, hogy mérleghintaként folyamatosan mozgásban van, a hátán, amíg egy kézzel még meg tudta tartani a Javításokat, olvasott törökülésben, amíg a porckorongok el nem koptak, olvasott árnyékban és napon, többször aludt el olvasás közben és izzadta össze a papírlapokat, próbálta a hekkezést és a lángosozást úgy elhúzni, hogy minél hosszabb ideig olvashasson a zsíros, halszálkás asztalnál. Nem adta fel, próbálkozott, mert máshogy nem bírja a parton. Viszont bármit kibír, ha olvashat.

A nyaralás előtti hetekben már azon gondolkodott, milyen könyveket rakjon el az útra, listákat készített, melyek folyamatosan szűkültek Egyszer ment el egyetlen könyvvel nyaralni, de utána soha többé nem követte el ezt a hibát. Egy könyvvel elindulni a Balatonra aránytalanul nagy kockázatot jelent, akármit írt is róla az ÉS. Előre soha nem tudta megmondani, mit lesz kedve olvasni, mert azt sem tudta, hogy napon vagy árnyékban talál helyet, ahogy azt sem, hogy két, már az instagramozásba is beleunt junior saleses vagy a nutellás-tejszínhabos palacsintáktól az indokoltnál jobban túlpörgött gyerek között kell olvasnia.

Év közben a legjobban várt regényeket félretette egy elkülönített polcra, ami a hosszával tartotta örökké mozgásban a szelekciót. Egyébként abban hisz, hogy a nyaralást egy vastag, komoly könyv köré kell felépíteni, amit érdemes megtámogatni egy-két krimivel. A barátjával ellentétben, aki fogadásból végigolvasta egy ültében A Da Vinci-kódot a parton, és csak egyszer kért naptejet, ő nem szeret rohanni. Egész évben ezt a két hetet várja, amikor a szöveg úgy elnyeli, hogy levegőért felbukni sincs kedve.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2017/3. számában jelent meg.