5 jó Philip K. Dick-film

Valuska László | 2012. szeptember 14. |

Néhány hete mutatták be az Emlékmás legújabb feldolgozását Colin Farrell főszereplésével, de csak most került sor a megnézésére, mert hiába láttuk a traileren a problémákat, és olvastuk, hogy nem jó, csak megnéztük. Philip K. Dick könyveiből még akkor is izgalmas filmek készülnek, ha nem igazán sikerülnek, és ilyenekre volt példa bőven. Küzdött a valósággal, az FBI-jal, a drogokkal és még jó pár dologgal. Összeszedtük az öt kedvenc PKD-mozinkat, így messzi utánlövésként. Kommentben lehet anyázni, illetve másik ötöst összeállítani, hajár-hajrá!

Alapvető szabályok a kedvenc könyveink adaptációihoz:

1. a film a rendező, operatőr és forgatókönyvíró olvasata

2. Mindenkinek van egy saját olvasata, amivel azt kezd, amit akar (ha valamit előbb olvasunk könyvben, akkor biztos, hogy izgalmasabb, mint a filmtermék)

3. Próbáljuk elfogadni az adaptációt mint olvasatot

A szárnyas fejvadász (1982)

Az egyik kedvencünk a PKD-filmek közül: Harrison Ford 2019 neonvilágában replikánsok ellen harcol. Ridley Scott az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regényt adaptálta 28 millió dollárból, és bár eleinte nem volt sikeres, de az évek alatt kultfilmmé vált. A rendező 1990-ben mutatta be a rendezői változatot, mert a moziba kerülés előtt, a tesztvetítések után komolyan megvágták.

Az emlékmás (1990)

A három mellű nő - mi mást mondhatnánk Paul Verhoeven remek mozijáról, amiben Arnold Schwarzenegger zavarodik meg nagyon. A sci-fi az Emlékárusítás kicsiben és nagyban című novella alapján készült. 2084-ben Douglas Quaid sokszor álmodik a Marssal, majd egy emlékutazásra fizet be.

Sorsügynökség (2011)

Sokan nem szeretik ezt a filmet, ami jelentősen átalakult a PKD-sztorhoz képest: inkább egy romantikus mozi, mint egy thriller lett a végeredmény. David Norris politikus minden igyekezetével azon van, hogy bekerüljön a szenátusba, amikor megismerkedik egy magávalragadó nővel. Innentől kezdve egy ismeretlen erő rángatja az előre megírtak szerint. Norrist Matt Damon alakítja riadt tekintettel, de mi is így néznénk, ha életünk szerelmét folyamatosan elragadná előlünk a SORS. A Helyreigazító csoport című novellából szép szerelmes filmet csináltak, de ez nem olyan nagy baj! Az 50 millió dolláros költségvetésre 128 millió dollárt hozott, vagyis kell a romantika a népnek.

Kamera által homályosan (2006)

Talán a legizgalmasabb és legjobban kinéző film Keanu Reeves főszereplésével Richard Linklater rendezésében, az azonos című regényből. 2013-ban Los Angelesben új kábítószer terjed el, egy kék virágból nyert, rögtön függést okozó cucc. Sokan veszik, sok az áldozat. Már a film anyaga is zseniális, ún. rotoszkóp technikával készült, vagyis az élő szereplőkkel felvett jeleneteket alakították át animációvá, amivel sikerült megjeleníteni a regény különleges világát, amiben normalitás, drogos élmények találkoznak. "Linklater nem kevés iróniával castingolt - a főszerepeket alakító színészeknek így vagy úgy, de köze van a drog- és cyberkultúrához; a főszereplő Keanu Reeves már a Mátrix előtt is gyógyszergyárak adatait szállította a fejében (Johnny Mnemonic), Robert Downey Jr. és Woody Harrelson maguk is függőséggel küszködnek/tek, Winona Ryder pedig annak a pszichedélikus drogokkal kísérletezgető pszichológusnak, Timothy Learynek a keresztlánya, akit a cyberpunkok is guruként tartanak számon" - írta Hungler Tímea annak idején a Magyar Narancsban.

Különvélemény (2002)

Steven Spielberg igazi sztárt csinált PKD-ből, amikor a Különvélemény című novellát adaptálta, és főszereplőnek Tom Cruise-t választotta. Iszonyú pénzt, 360 millió dollárt kerestek a filmmel. 2054-ben vagyunk Washingtonban, és mindenki nagy örömére hat éve nem volt gyilkosság a prekogoknak (hárman vannak, Agatha Christie-ről, Arthur Conan Doyle-ról és Dashiell Hammettről) köszönhetően, és az ő tudásukat felhasználó csoport miatt, akik előre tudnak minden gyilkosságról, így meg is akadályozzák őket. A csoportot Tom Cruise vezeti. A film jó hosszú lett, de legalább Spielberg a Mesterséges intelligencia filmhez hasonlóan érzékletes és érdekes világot épített fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.