[A gyilkos ház] Sepsi László: Szkolopendra

.konyvesblog. | 2016. július 21. |

650x200_gyilkoshaz.jpgA Margó éjszakai vándorprogramja idén A gyilkos ház címet kapta, a sötétségbe burkolózott PIM-ben pedig Bajtai András, Dragomán György, Moskát Anita, Nemes Z. Márió és Sepsi László tárta fel a ház hátborzongató titkait és rémisztgette a résztvevőket. Ha lemaradtál a sétáról, nálunk mind az öt szöveget elolvashatod! Sepsi László novellájában az új lakók egy kis extrát is kapnak az új otthonuk mellé. (A sorozat korábbi részei: Nemes Z. Márió: A házibarát, Moskát Anita: A szíve felett, Dragomán György: Harapófogó)

Fél éve laktak az új házban, mikor Böbe megszületett, de a kislányt életének harmadik napján felfalta a szkolopendra, mert zavarta a gyereksírás. Lajos és Tündi áron alul vették az ingatlant azután, hogy az előző tulajdonost a csupasz csontig lerágták elharapódzott májfoltjai. Marika néni itt lehelte ki a lelkét a linóleumos konyhapadlón, csak a szemgolyói maradtak, azokon nem él meg a májfolt, tejüvegből csiszolt golflabdaként meredtek a beázott plafonra, mikor a mentősök betrappoltak a konyhába, és a falakban lakó szkolopendra ideges surrogással fogadta őket. Nem szerette sem a zajt, sem pedig a vendégséget, Marika nénit is csak olyankor, ha az madártejet főzött, és a vanília illata bejárta az egész épületet. Ilyenkor a szkolopendra összébb húzta szelvényezett testét a falakban és rózsaszín petékről álmodott.

Lajosnak és Tündinek senki sem szólt a szkolopendráról. Az ingatlanközvetítő nem árulta el nekik, hogy a szkolopendra a százlábúak osztályának Scolopendromorpha rendjébe, ezen belül a Scolopendridae családjába tartozó faj, a nagyobb trópusi példányok testhossza elérheti a harminc centimétert, még megvan a gyűrűsféregszerű ősökre emlékeztető, viszonylag zárt bőrizomtömlőjük, áldozatukat az állkapcsi láb méregmirigyének váladékával bénítják vagy ölik meg, majd a rágók segítségével aprítják fel, marásuk pedig fajtársaikra is halálos lehet, mert nem immunisak a saját mérgükre. Az ingatlanközvetítő továbbá titokban tartotta azt is, hogy a ház falaiban lakó szkolopendra úgy öleli körbe Lajos és Tündi új otthonát, akár a gipszkarton mögé rejtett kitinbélés, és első vedlése óta vágyik a szerelemre. Azért nem szólt mindezekről, mert nem akarta tovább rontani amúgy is ingatag alkupozícióját.

13445617_1283516428343616_3948952471456619222_n.jpgFotó: Valuska Gábor

Miután a szkolopendra megette Böbét, Lajos és Tündi rovarirtót hívtak, hogy ilyen ne fordulhasson elő többet. A rovarirtó nagydarab ember volt, mintha minden eltaposott csótány és elgázosított bögöly a bendőjében rakott volna fészket. Hátán permetezőgéppel, lábán negyvennyolcas katonai bakanccsal megállt a konyha közepén, pontosan ott, ahol Marika nénit szétrágták a májfoltok, körbenézett, majd azt kérdezte Lajostól: – Azt mondja, itt egyetlen szkolopendra lakik az összes falban?

– Igen – felelte Lajos. – Megette Böbét és elszomorított bennünket.

A rovarirtó megízlelte a szomorúságot. A szkolopendra idegesen fészkelődött a falban, majd csáprágóival tisztogatni kezdte testének másik végén található fogólábait.

– Sajnos nem tehetek semmit – mondta végül a rovarirtó. – Egy ekkora példány eszmei értéke felbecsülhetetlen.

– De megette a babánkat… – szólt volna közbe Tündi, de a rovarirtó már szedelőzködött is, mert nyüvek mocorogtak a beleiben és izzadni kezdtek a farpofái. Hazaérve a Tökéletes ragadozókat nézte a kábeltévén, és minden alkalommal elszorult a torka, mikor meghalt egy gazella.

Aznap este Lajos és Tündi megegyeztek, hogy próbálkoznak még egyszer. A szkolopendra felébredt az ágyrugók nyikorgására, és a frissen feltett tapéta mögül figyelte őket féltékenyen. Tündi nem nedvesedett be, mert stresszes napok után mindig nehezen nedvesedik be, Lajos pedig három lökés után elment, lefordult a nőről, és azt mondta:

– Jó nagy paraszt volt ez a rovarirtó.

Tündi a hátára feküdt, a mellkasához húzta a térdeit és karjaival átfogta őket, majd előre-hátra hintázni kezdett, hogy az ondósejtek könnyebben elérhessék a méhszájat. A szkolopendra nem értette a látványt, de elandalodott Tündi ringatózó mozgásától, és bizsergés szaladt végig a testén, akár az áram egy transzformátor vasmagja köré csévélt rézdróton. Megremegtek méregkarmai a fal mögötti sötétségben, és egy cseppnyi savas nyál hullott róluk testének egyik középső szelvényére. Marni kezdte a kosztól megfeketedett rovarpáncélt, mert a szkolopendra nem immunis a saját mérgére, de a százlábú ezt észre sem vette. Csak a félhomályban némán ringatózó Tündit figyelte, és hosszú életében először megtalálta a szerelmet.

Talán a ringatózásnak, talán a szerencsének hála aznap éjjel megfogant Lajos és Tündi második gyermeke. Teltek a hónapok, Tündi egyre kevésbé kívánta az együttléteket Lajossal, és egyre jobban a rózsaszín M&M’s cukorkát. Cukorkát rejtett a zsebeibe, az éjjeli szekrényébe és párnája alá, megdézsmálta a kis kupacokat elalvás előtt és markolt belőlük egy adagot reggeli után, a szkolopendra pedig vágyakozva nézte a Tündi ajkai közt eltűnő apró gömböket. Az M&M’s úgy csillogott a lámpafényben, mint az álmaiban látott rózsaszín peték.

Lajos ekkoriban szokott rá a zuhanyzás közbeni önkielégítésre, mely után rendszerint kamilla illatú tusfürdővel mossa le a porcelánra fröccsent spermát. Ilyenkor Tündi egyedül ült a hálószobában és rózsaszín M&M’s-et majszolt. A szkolopendra megpróbált beszélni hozzá, de Tündi semmit sem értett a csáprágók kattogásából. Azt hitte, a kertben álló tölgyfa ágai karistolják az ablaküveget, és beszerzett egy csomag méhviaszból készült füldugót.

Egy hónap múltán a fürdőszobában már nem folyt le a víz, mert a csövekben megkötöttek Lajos váladékai. A férfi egy délután hosszú csőgörénnyel tért haza, felvette a legrosszabb ruháit és nekiállt elhárítani a dugulást. A szkolopendra sosem látott még csőgörényt. A csempék mögül figyelte a négykézláb térdeplő Lajost, ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre tekeri a csőgörény fejét a lefolyóba, majd takaros túrógombócokat húz elő a bugyborékoló szennyvízből. A szkolopendra megmerevedett testtel nézte a híg lében kerregő szerszámot. Úgy érezte, Lajos gúnyolódik rajta, és ettől csak jobban gyűlölte a férfit.

Egy este, mikor Tündi füldugóktól süketen ropogtatta a cukorkákat a kétszemélyes ágyon és a forró víz zubogása elnyomta Lajos előbőrének csattogását, a szkolopendrának elege lett a zajongásból. Hengeres testével surrant a gipszkarton mögött, majd olyan erővel nyomakodott át a vízvezetékeken, hogy körülötte lerepültek a plombák. Fejtora előtt kipattant a lefolyóból a hajszálakkal teli szűrő, és a szkolopendra úgy emelkedett ki a tejfehér vízgőzbe vont Lajos ágyéka előtt, mint egy feldühített köpködő kobra. Harag csöpögött méregkarmairól és kamaszos igazságérzet: bámulta pár másodpercig a keményre köpült nemzőnyúlványt, majd feje előrevágódott, csáprágói belemartak a vérrel teli húsba és mirigyei idegmérget pumpáltak az orgazmus határán álló Lajos péniszének barlangos testeibe. Mikor Tündi egy óra múltán kihívta a mentőket, Lajos hímvesszője még mindig magányos galócaként meredt az égnek, habár többi része örökre elernyedt.  

Tündi két héttel a temetés után kezdett el magában beszélni. Nem használt már füldugót, mert még a falakból kiszűrődő csáprágókattogás is több örömet okozott neki, mint a síri csend, amit Lajos hátrahagyott. Beszélt szerelemről és szomorúságról, meg arról, miért szereti jobban a rózsaszín M&M’s cukorkát a zöldnél. Tündi minden szava megérintette a szkolopendra lelkét, és a százlábú immár tudta, hogy a világ azért teremtetett, hogy ők egymáséi legyenek. Egy éjszaka, amikor Tündi háton fekve aludt a kétszemélyes ágyon, és hasa úgy domborodott, mint egy vakondtúrás, amiből kisgyerekek formáltak selyempapírral fedett sármuffint, a szkolopendra újra kidugta fejét a falból. Szaporázta ezer meg ezer lábát, keresztül a cukorkatörmelékkel borított szőnyegen, felkapaszkodott karmaival a lelógó lepedőn, akár egy elanyátlanodott kiscica, végül pedig rálelt a keskeny ösvényre Tünde vádlijai közt, amely új otthonába vezetett. Felaraszolt a combok találkozásához, bebújt a testmeleg nyílásba, mely a gipszkarton mögötti poros levegő után végre újra az erdei korhadék langyos puhaságára emlékeztette. Helyet csinált magának Tündi hasában, és többé nem bosszankodott a zaj miatt, és többé nem álmodott a rózsaszín petékről, hanem ő volt az egyik.

Odabentről nem láthatta, hogy Tündi bőrén másnap megjelentek az első májfoltok.

 

Szerző: Sepsi László

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!