5 mesekönyv a márciusi Nincs Időm Olvasni Kihívásra

Forgách Kinga | 2020. március 02. |

niok március

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője pár éve elindította a Nincs Időm Olvasni Kihívást, amely során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a húszezer fős közösség közösen dolgoz fel. Márciusban egy mesekönyvet kell elolvasni. A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Csukás István emlékére a Mirr-Murr kalandjai 1. része.  A kihíváshoz csatlakozva most mi is mutatunk öt olyan mesekönyvet, amit érdemes beszerezni. 

Varró Dániel: A szomjas troll

Varró Dániel: A szomjas troll
Jelenkor Kiadó, 2018, 136 oldal

A szomjas troll

Varró Dániel A szomjas trollban visszanyúlt kedvenc olvasmányaihoz (melyekben túltengett a kaland, a vér és az ármány), és megszelídítette, gyerekbaráttá tette azokat (ahogy tette aztán később Csütörtök, a kisördöggel is). Valószínűleg ez az a könyv, aminél a szülők sem bánják, ha sokadszorra kell felolvasniuk, főleg, mivel a negyedik mese egy kalandválasztós történet, amelyet, ha jól csavarunk, azaz jól választjuk meg, merre haladjon tovább a cselekmény menete, akkor mindig tud újat mutatni. Korábban ezt írtuk a könyvről: "Varró bár alapvetően nem bolygatta meg a mesék és a legendák világát, rímeivel, szófordulataival, a hétköznapi szókészletünk mesésítésével mégis teljesen elemelte a figuráit, ettől pedig az egész történet friss lett és eleven". A könyvet Maros Krisztina illusztrálta.

Sylvie Misslin és Amandine Piu: Hahó, királyfi! Merre vagy? 

Sylvie Misslin, Amandine Piu: Hahó, királyfi! Merre

vagy?
Naphegy Kiadó, 2019, 40 oldal

Hahó királyfi

Sylvie Misslin és Amandine Piu interaktív mesekönyvében a királylányok eléggé unják már, hogy mindig a királyfira kell várniuk, ezért útra kelnek. Ám, hogy milyen úton induljanak el, abban a az olvasók is nagy segítségükre lehetnek, így dönthetnek arról, hogy az erdőn át vagy a patak mentén vezessen-e az útjuk, mint ahogy arról is, hogy megkockáztassák-e a pókhálós titkos alagutat. Rozi és Lujzi, a kis hercegnők útkeresése kalandokkal, veszélyekkel teli, és olykor zsákutcába vezet. De ha épp nem tudják merre menjenek, mi segíthetünk nekik megtalálni az utat a királyfihoz. 

Anna Claybourne: Csodálatos evolúció - A földi élet kialakulása és fejlődése 

Anna Claybourne: Csodálatos evolúció
Scolar Kiadó, 2019, 80 oldal

csodálatos evolúció

Gyönyörű, magával ragadó illusztrációkkal mesél az evolúciós fejlődésről Anna Claybourne kötete, amely elmagyarázza azt is, hogy az évmilliók során hogyan változott az élet és miként bukkantak fel a különböző létformák. A Csodálatos evolúció azonban nemcsak az evolúció történetét és működését meséli el, hanem azokat a tudósokat is bemutatja, akik a legfontosabb felfedezéseket tették ezen a területen. A könyv arra is rávilágít, hogy mi, emberek valójában minden más élőlénnyel rokonságban állunk – nemcsak az emberszabásúakkal és a majmokkal, hanem a macskákkal, a kutyákkal, a halakkal, sőt még a banánnal is.

A Futrinka utcán túl 

A Futrinka utcán túl
Manó Könyvek, 2019, 63 oldal

A Futrinka utcán túl

Bálint Ágnes meséinek szellemiségét idézi meg A Futrinka utcán túl című antológia, melyben hat kortárs író (Berg Judit, Lackfi János, Kertész Edina, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa és Tóth Krisztina) vállalkozott arra, hogy továbbszője, adott esetben új elemekkel egészítse ki a már jól ismert meséket. A kötetről korábban ezt írtuk„A Futrinka utcán túl című kötet kétféle funkciót is betölthet (mármint az elsődlegesen, azaz a meseolvasáson kívül). Akik eleve ismerik Mazsola, Tádé, Manócska vagy Frakk alakját, azoknak egy újfajta olvasatot jelenthetnek, plusz jelentésréteget nyújthatnak ezek a történetek (jó példa erre Berg Judit meséje, a Ki lesz a gazdám?, amely lényegében a Frakk előzménymeséjének is tekinthető, de felbukkannak benne az író más, ismert mesealakjai is), akik viszont először találkoznak velük, azoknak jó kis belépő lehet Bálint Ágnes meséihez.”

Bajzáth Mária: Pont, pont vesszőcske

Bajzáth Mária: Pont, pont vesszőcske
Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2019, 95 oldal

Pont, pont vesszőcske

A Magyar népmesekincstár legújabb kötete a legkisebbeknek szóló meséket gyűjtötte egybe, egészen pontosan azokat a történeteket, melyeket a még meg sem született gyerekeknek is mesélhetnek a szüleik.  A magyar mondókákat, mondókameséket és népmeséket tartalmazó könyv igazi kicseket tartogat, miközben fontos témákat jár körbe:  testről; családról; állatokról; mesés erőkről; életről-halálról szólnak a történetek. Bajzáth Mária korábban egy interjúban mesélt nekünk a kötetről: „A mesegyűjtemény hét fejezetben kíséri végig az icinke-picinke mesehallgatókat a mondókáktól a tündérmesékig vezető úton. Magzati kortól kisóvodás korig ajánlom, azoknak, akik épp csak ismerkednek a mesével, meséléssel, világgal. Arról álmodom, hogy egyszer minden kisbabának éppúgy lesz könyvespolca, mint kiságya, és a babakönyvek részei lesznek a babaváró kelengyének. Örülnék, ha ez az magyar mondóka és meseválogatás az egyik első mesekönyv lenne a legkisebbek első könyvespolcán.”

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.