5 könyv, amiben van valami francia – Nincs időm olvasni kihívás január

5 könyv, amiben van valami francia – Nincs időm olvasni kihívás január

.konyvesblog. | 2020. január 08. |

francia_niok.jpg

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője pár éve elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amely során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a húszezer fős közösség közösen dolgoz fel. Januárban egy olyan könyvet kell olvasni, ami francia (lehet ez a szerző származása, a könyv témája, vagy akár a helyszíne). A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Antoine de Saint-Exupéry A kis hercege. A kihíváshoz csatlakozva most mi is mutatunk öt olyan könyvet, amiben van valami francia.

Michell Houellebecq: Szerotonin 

Michel Houellebecq: Szerotonin

Fordította: Tótfalusi Ágnes, Magvető Könyvkiadó, 2019, 368 oldal, 4299 HUF

 

2019-ben a szokásos év végi toplistánk előkelő 8. helyén szerepelt a franciák botrányírója, Michel Houellebecq. A Szerotonin című regényének főszereplőjét, Florent-Claude Labrouste agronómust japán barátnője megcsalja, teljesen kiégett, boldogtalanságát szerotonin-szintjének emelésével akarják helyrebillenteni. A regényről kritikánkban ezt írtuk: „Houllebecq úgy meséli el a 46 éves Florent-Claude történetét, mint egy generáció vagy a fogyasztói társadalom végét. Amikor az elbeszélő minden vagyonával új életet kezd, utazgatni kezd, felkeresi régi ismerőseit, mint egy alkoholista nyomozó, akinek az utolsó ügye az lenne, hogy megfejtse, hol csesződött el ennyire az élete. A vidék leírása, kultúrmorzsák, társadalmi és politikai kommentárok közepette bomlik le a nyugati társadalom nagy mítosza: hogyan teszi tönkre a vidéki Franciaország lehetőségeit az Európai Unió és a fogyasztói társadalom, hogyan változik meg a privát életünk a mindent átható digitális kultúrában, hogy a születésünkkel kapott társadalmi rang vagy beágyazottság semmit nem ér, ha a tradíciót nem lehet folyamatosan újragondolva életben tartani. A pedofília és a kutyaszex is megkapja a figyelmet."

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles? 

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

Fordította: Tótfalusi Ágnes, Magvető Könyvkiadó, 2019, 154 oldal, 2999 HUF

 

Párizs, család, titkok, hazugságok – Olivier Bourdeaut regényében egy kisfiú meséli el tehetős családjának sorsát a tündökléstől egészen a bukásig. A szülei mintha nem mit sem törődnének a világ működésével, a család az idejét mulatságokkal, barátokkal tölti nap nap után, az unalmas valóságot pedig mesékkel, izgalmas hazugságokkal színezik ki. A gramofon egész nap Nina Simone Mr. Bojangles című számát harsogja a hatalmas lakásban, a kibontatlan leveleket pedig úgy, ahogy vannak, a sarokba dobják. De mi történik akkor, amikor a valóságot már nem lehet többé kizárni az életükből? Hol van az álmok határa, szükségszerű-e a beilleszkedés és a társadalom által megszabott keretek közé? Többek közt ezekről a kérdésekről szól a Merre jársz, Bojangles?, amely a szerző első könyve és hatalmas sikereket ért el. 

Nicolas Barreau: Monmarte-i szerelmes levelek 

Nicolas Barreau: Montmarte-i szerelmes levelek

Fordította: Fodor Zsuzsa, Park Kiadó, 2019, 272 oldal, 3490 HUF

 

Nicolas Barreau romantikus regénye Franciaországban játszódik és a gyász feldolgozásának folyamatáról szól. Julien Azoulay elveszíti fiatal feleségét és magára marad kisfiával, Arthurral. Mindketten nagyon mély fájdalmat élnek át, úgy érzik, kegyetlenül elbánt velük a sors. A montmartre-i temetőben nyugvó Hélene utolsó kívánsága az volt, hogy Julien írjon neki 33 levelet. A férfi teljesíti ezt a kérést, a kézzel írt leveleket sorra elhelyezi felesége sírkövének titkos rekeszében. Egy nap azonban mindegyik eltűnik, és a helyükön Julien különös dolgokat talál: egy kőszívet, egy Prévert-verset, két mozijegyet az Orfeusz című filmre. A furcsa rejtély eléggé felzaklatja, ezért nincs más választása, minthogy elkezdje kinyomozni, mi is történt.

Maylis de Kerangal: Hozzuk rendbe az élőket 

Maylis De Kerangal: Hozzuk rendbe az élőket

Fordította: Kiss Kornélia, Magvető Könyvkiadó, 2019, 272 oldal, 3699 HUF

 

A francia tengerparton, illetve egy francia kórházban játszódik Maylis de Kerangal szívszorító regénye, bár egy kultúráktól független témát dolgoz fel. A Hozzuk rendbe az élőket 24 óra történetét és egy emberi szív sorsát meséli el, a halálos autóbalesettől a pillanatig, amíg dobogni kezd – másvalaki testében. A sztori egy téli reggelen indul, amikor három fiú szörfözni megy a francia partokhoz. Hazafelé balesetet szenvednek, és egyiküknél már csak az agyhalál beálltát tudják megállapítani az orvosok. A 19 éves Simon Limbres szüleinek életük legnehezebb döntését kell meghozniuk: felajánlják-e fiuk szerveit, köztük a már csak gépekkel életben tartott szívét, hogy megmentsék vele a transzplantációs lista élén állókat. A regényről ezt írtuk: „Kerangal regényében a leglenyűgözőbb és egyben legmegrázóbb az, hogy a testi és a mentális folyamatokról egyaránt reális és pontos képet fest, miközben gyönyörű nyelvezeten ír az élet és a halál közti határsáv fizikai és lélektani vetületeiről. Könyvének orvosi részeit egyébként nem bízta a véletlenre, a szívátültetéssel kapcsolatos jelenetek hiteles ábrázolásában testvére volt segítségére, aki foglalkozását tekintve szívsebész. Valószínűleg részben ennek is köszönhető, hogy az író ezzel a könyvvel elnyerte a Wellcome-díjat, amelyet minden évben annak a könyvnek ítélnek oda, amely sokat tesz az orvostudomány népszerűsítéséért.”

Fehér Boldizsár: Vak majom 

Fehér Boldizsár: Vak majom

Magvető Könyvkiadó, 2018, 196 oldal, 2999 HUF

 

2019-ben Fehér Boldizsár nyerte el a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat Vak majom című regényéért, amelynek létrejöttét egy Franciaországban töltött időszak inspirálta. A történet éppen ezért részben Párizsban játszódik, ugyanis egészen odáig menekül a főszereplő a felelősségvállalás elől. „Párizsba mentem tanulni, amikor huszonkét éves voltam, előtte sosem éltem egyedül, és a nyakamba szakadt egy csomó felnőtt probléma. Ez az ingergazdag környezet alkotóilag is inspiráló volt” – mesélte Fehér Boldizsár interjúnkban. A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a passzív és céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Csakhogy a világ nem így gondolja, saját felelősségére pedig csak az ébreszti rá, hogy belekeveredik egy nagyon bizarr pszichológiai kísérletbe, amelyet két Nobel-díjas boldogságkutató talált ki. Legfrissebb interjúnk a szerzővel ITT olvasható.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.