5 karácsonyi ajándéktipp krimirajongók számára

.konyvesblog. | 2018. december 12. |

via GIPHY

Ha karácsonyi ajándékot keresünk, egy jó könyvvel nem foghatunk mellé. Választani egy könyvesbolt kínálatából viszont nem könnyű. A múlt héten szakácskönyveket ajánlottunk az ünnepi készülődéshez, valamint adtunk pár ajándékötletet gyerekek számára is. Most öt olyan könyvet mutatunk, amivel a krimirajongó ismerősöket lehet meglepni. 

J.D. Barker: Az ötödik áldozat 

J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Fordította: Bosnyák Edit, Agave Könyvek, 2018, 528 oldal, 4280 HUF

 

Sam Porter felügyelőt egy ideje eléggé megviseli a munkája. Kimerült, alvászavarai vannak, és ha mégis sikerül pihennie kicsit, szörnyű rémálmok gyötrik. Nem hagyja nyugodni a Négy Majom Gyilkos esete sem, szentül hisz abban, hogy egyszer még a nyomára fog bukkanni. Közben azonban egy újabb sorozatgyilkos is feltűnik Chicagóban. Először egy fiatal lány, Ella Reynolds holttestét találják meg a Jackson Park lagúnájának vizében. Az esetben a legfurcsább az, hogy nem a saját ruháit viseli, hanem egy olyan lányét, akinek két napja jelentették be eltűnését. A rendőrség nyomozói mindent megtesznek, hogy kiderítsék, mi történt, Porter viszont titokban még mindig a Négy Majom Gyilkost üldözi. Rájön, hogy a legkönnyebben akkor akadhatna a nyomára, ha sikerülne megtalálnia a férfi anyját.

Kemény Zsófi-Kondor Vilmos: Értetek teszem 

Kemény Zsófi-Kondor Vilmos: Értetek teszem

LIBRI KÖNYVKIADÓ KFT., 2018, 528 oldal, 3999 HUF

 

Kemény Zsófi és Kondor Vilmos első közös krimijének két előzményregénye is van: az egyik a Rabok tovább, a másik pedig A bűntől keletre. Az Értetek teszem középpontjában ebből következően két dolog áll: egy hirtelen kirobbanó budapesti forradalom és egy sorozatgyilkos utáni hajsza. A kettő együtt egy nagyon izgalmas történetet rajzol ki, amelyben Magyarország maga a káosz. Az utcákon drónok, fegyveresek és rendőrök küzdenek egymással, közben pedig egy olyan gyilkost kell elkapni, aki pontos terve alapján sorra szedi az áldozatait. A hidegvérű bűnözőnek Ferenczy Tibor százados és társa, Lengyel Réka együtt próbál a nyomára bukkanni, miközben Budapestet elárasztják a partibuszokból bámészkodó katasztrófaturisták. 

Stefan Ahnhem: A kilencedik 

Stefan Ahnhem: A kilencedik

Fordította: Dobosi Beáta, Animus Kiadó, 2018, 429 oldal, 3980 HUF

 

Pár héttel karácsony előtt a svéd igazságügyi miniszter egy heves vitát követően a hátsó kijáraton hagyja el a parlamentet, de a rá váró autóhoz sosem érkezik meg.Szinte ezzel egy időben Koppenhágában holtan találják egy népszerű tévés személyiség feleségét. A két rejtélyes ügy között látszólag nincs összefüggés, így az esetek kivizsgálásával külön nyomozókat bíznak meg. Fabian Risk és kolléganője, Malin egy hírhedt svéd sorozatgyilkosra gyanakszik a miniszter eltűnése kapcsán. A másik vizsgálatot vezető Dunja Hougaard viszont azt gondolja, hogy egy dán sorozatgyilkos állhat a gyilkosság hátterében. Fabian és Dunja ismeretlenül keresztezik egymás útját, miközben egyre jobban belebonyolódnak egy világméretű összeesküvés felderítésébe.

Agatha Christie: Karácsonyi krimik 

Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter,Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin, Európa Könyvkiadó, 2018, 390 oldal, 3990 HUF

 

Agatha Christie számára a karácsony különösen fontos (vagy traumatikus?) lehetett, mivel több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez. Ezeket gyűjtötték össze a Karácsonyi krimik című kötetben. Az egyik történetben Hercule Poirot karácsony reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik. A második szöveg főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie. Majd megint csak Poirot az, aki nem vehet ki szabadságot a szeretet ünnepén, mert ki kell derítenie, hogy ki gyilkolhatott meg egy családfőt. Végül pedig Miss Marple kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet, mivel egy vidéki szállodában gyilkosság történik az ünnepek alatt, és csak ő lát át a gonosztevő mesterkedésén. 

Danya Kukafka: Lány hóban 

Danya Kukafka: Lány hóban

Fordította: Weisz Böbe, Libri Könyvkiadó, 2018, 460 oldal, 3599 HUF

 

A szeretet és a megszállottság között vékony a határvonal, erről szól Danya Kukafka krimije is. Lucinda Hayes egy olyan gimnazista lány, akinek szinte tökéletes az élete, sokan irigylik és még többen szeretik őt. Egy nap azonban gyilkosság áldozata lesz, a tragédia pedig megrázza az egész várost. Az esetet sokan képtelenek feldolgozni, főleg az a fiú, aki szerelmes volt belé és az a lány, aki mindig is féltékeny volt rá. A könyv erre a két szereplőre és a gyilkosság kivizsgálásával megbízott nyomozó karakterére összpontosít. Ugyanis nekik kell szembenézni a titkokkal, hogy megtalálhassák az igazságot. A Lány hóban egy kísérteties és megindító regény szerelemről, veszteségről és rettegésről.