Karácsonyi gasztro-mustra - Ezeket a szakácskönyveket szerezd be az ünnepek előtt!

.konyvesblog. | 2018. december 06. |

A karácsony és az ünnepi készülődés egyik központja természetesen a konyha, éppen ezért arra gondoltunk, hogy mutatunk párat a friss szakács- és gasztrokönyvek közül. Van közöttük egzotikus, irodalmi, valamint speciális étrendet követő és újragondolt, meg persze olyan is, amely kimondottan a házikosztot népszerűsíti vagy éppen a jól kipróbált kedvenceket mutatja be.

Mautner Zsófi: Egy év a konyhámban – Ezernyi öröm, száz életre szóló recept

Mautner Zsófi: Egy év a konyhámban - Ezernyi öröm, száz életre szóló recept

21. Század Kiadó, 2018, 250 oldal, 5990 HUF

 

Mautner Zsófi közel tizenöt éve foglalkozik hivatásszerűen gasztronómiával, lelkesedése töretlen, ezzel a könyvvel pedig azokhoz szól, akik hozzá hasonlóan ezernyi örömöt és szépséget lelnek a főzésben. Ezúttal kedvenc házi receptjeit rendezte kötetbe, egészen pontosan azokat, melyeket a leggyakrabban kap elő, amikor magának, a családjának és a barátainak szeretne főzni valamit.

Szabó Magda: Egy czitrom hajával – Szabó Magda ízei II.

Szabó Magda: Egy czitrom hajával – Szabó Magda ízei II.

Jaffa Kiadó, 2018, 170 oldal, 3490 HUF

 

A gasztro és az irodalomtörténet határán egyensúlyoz Szabó Magda kötete, amely az Egy meszely az fél icce című kötet után (olvassatok bele ITT) ismét a hagyatékban talált receptek közül válogat. De vajon mi lehetett az oka, hogy az író olyan gondosan megőrizte a több mint száz éve írott recepteket? Alighanem az érdekelte, hogy a receptekben mennyi minden megelevenedik a múlt szokásaiból, napi történéseiből, ha értő szemmel olvassuk őket. A kötet ugyanakkor gyakorlati tanácsokkal is szolgál, és olvasása közben bizonyosan rábukkanunk számos, ízlésünknek megfelelő receptre.

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei – Közel-keleti konyha mindenkinek

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei – Közel-keleti konyha mindenkinek

Bookline Könyvek, 2018, 240 oldal, 6500 HUF

 

„Hatéves koromban kezdtem el perzsa ételeket főzni, de mivel olyan családban nőttem fel, amelyre a török, az arab, az örmény és az afgán kultúra, illetve gasztronómia is hatott, a repertoárom idővel kibővült ezekkel az ízekkel is” – írja az iráni származású brit séf és gasztroíró, aki ugyanakkor rácáfol a közhiedelemre, miszerint a közel-keleti ételek elkészítése rém bonyolult és időigényes művelet lenne. Sabrina Ghayour kimondottan arra törekszik, hogy minél egyszerűbben el lehessen készíteni ezeket az ételeket, éppen azért, hogy azokat bárki beilleszthesse a hétköznapjaiba. „Semmi rendetlenség, semmi hűhó, csak egyszerű, finom ételek” – ez akár a főzési ars poeticája is lehetne.

Kárai Dávid: #Házikoszt – Az otthonfőzés művészete

Kárai Dávid: #Házikoszt - Az otthonfőzés művészete

Central Médiacsoport Zrt., 2018, 180 oldal, 4690 HUF

 

Kárai Dávid, az ízHUSZÁR magazin alapító szerzője a mindennapi főzésre kínál recepteket, olyanokat, melyekre mindenki vágyik azokon a napokon, amikor rohan vagy éppen fáradt, de mindenképp enne valami finomat. A receptek között akadnak sietős, de teljes értékű reggelik, csomagolható, szállítás-kompatibilis ebédek, egyszerűen összedobható kanapévacsorák és stresszmentes ünnepi fogások. Kárai több mint 75 új és klasszikus receptet gyűjtött össze, melyek alapján szuper ételeket lehet főzni úgy is, ha az ember nem tölti a fél napját a konyhában.

Iklódi Dóra: Cukormentes örömök – Inzulinrezisztensek és cukorbetegek részére

Iklódi Dóra: Cukormentes örömök - Inzulinrezisztensek és cukorbetegek részére

BOOOK Kiadó, 2018, 167 oldal, 5490 HUF

 

Amikor valaki megtudja, hogy cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved, az első gondolatok egyike, hogy mennyi lemondással jár majd az életmódváltás. Iklódi Dóra viszont ebben a könyvben megmutatja, hogy a cukor és egyéb finomított élelmiszerek elhagyása nem egyenlő az önsanyargatással. A Cukormentes örömök című kötet 70, többségében hagyományos fogás újragondolt receptjét tartalmazza, ráadásul hasznos lehet a cöliákiában, laktózintoleranciában vagy tejfehérje-érzékenységben szenvedőknek is, hiszen számos tej- és gluténmentes recept is helyet kapott benne.