2014 legjobb könyvei: 20-11.

2014 legjobb könyvei: 20-11.

.konyvesblog. | 2014. december 18. |

top20.jpg

Elkészült a Könyvesblog év végi listája, melyben bemutatjuk az idei év 50 legjobb könyvét. 2014-ben számos izgalmas folyamat indult be - jó ifjúsági regények jelentek meg (külön listán mutattuk meg a 10 legjobbat), több erős elsőkönyvest olvastunk, és végre voltak a non-fiction kategóriájába tartozó sikerkönyvek is. Mi minden héten igyekeztünk kiválasztani a legjobbakat, legérdekesebbeket, legfontosabbakat. Sokféle szempont érvényesült a lista összeállításában, de számunkra ilyen volt ez az év, mert csak azokból válogattunk, amiket olvastunk is. Sok szépirodalom és remek magyar regények a listán, de szerepeltetünk sci-fit, riportkönyvet és szakácskönyvet is. A Top50-41-et ITT, a Top40-31-et ITT, a TOP30-21-et pedig ITT találjátok.

20. Jeff Vandermeer: Déli Végek-trilógia

Jeff VanderMeer: Expedíció

Fordította: Török Krisztina, Agave Könyvek, 2014, 176 oldal, 2533 HUF

 

Jeff VanderMeer körülrajongott sci-fi trilógiájának sajátos bravúrja az, hogy minden része egy kicsit más, mint a többi. Az Expedíció egy lovecrafti örökséget gondozó, nyomasztó biohorror, a Kontroll egy diszfunkcionális, bürokráciában fuldokló, hatalmi játszmákkal és emberi kicsinyességekkel teli kutatóbázis látlelete a totális és rémisztő Idegen (az X térség) árnyékában, a Fantomfény pedig a sztori eposzi méretűvé duzzadó, kicsit a Randevú a Rámával-t idéző lezárása. Az ismeretlen nem egyszerűen elmegy mellettünk, hanem egyenesen belénk csapódik, és lassan átformál minket a saját képére, arra pedig esélyünk sincs, hogy akár a töredékét megértsük.

Interjúnk a szerzővel>>

Kritika az Expedícióról>>

Kritika a Kontrollról>>

Kritika a Fantomfényről>>

19. Grecsó Krisztián: Megyek utánad

Grecsó Krisztián: Megyek utánad

Magvető Könyvkiadó, 2014, 304 oldal, 2967 HUF

 

„Daru én vagyok” – mondja a Megyek utánad narrátora, akinek személyiségét Lilik, Petrák, Sárák, Gréták, gyúrják-gyömöszölik olyanná, amilyenné, ahogy a boldogtalan apuka mondja a kis Darunak, valamilyenné. Grecsó fiatal Daruja nem akar megrohadni a viharsarki faluban, ahogy megyünk előre az időben, földrajzilag mindegyre távolodik, maga elől azonban akkor sem menekül. Darunál alapvetően mindig a szerelem determinál. Nála „a nő mindig valamilyen belső nyugtalanság, ideges zsizsegés, remegés kiváltója. A káosz forrása. A lányok kivéreztetik, megtörik. Ő meg hagyja. Mert Daru megelégszik azzal a szerelemmel, melyet felkínálnak neki, mint ahogy megelégszik azzal is, hogy – életének egy másik síkján – a színpad helyett neki a könyvtár jutott. Még válni sem tud úgy, ahogy egy tisztességben megőszült magyar ember – mert ki hallott már olyat, hogy valaki tizenhárom év után a legnagyobb barátságban váljon el a feleségétől, akivel utána még egy pofa sört is legurít egy kocsmában? Sehol egy kis ordítozás, gyűlölködés? Darunál még az sincs, csak egy pici szúró fájdalom szívtájékon, hogy a volt feleség végeredményben egy basszusgitárossal költözött össze”.

Olvass bele>>
Kritika a regényről>>
Interjú a szerzővel>>

18. Andy Weir: A marsi

Andy Weir: A marsi

Fordította: Rusznyák Csaba, Fumax Kft, 2014, 344 oldal

 

Robinson Crusoe a Marson. Egy asztronauta hátramarad a vörös bolygón, miután társai halottnak hiszik, és visszaindulnak a Földre. Mark Watney-nek a szűkös, egy hónapra tervezett készletekkel ki kell húznia valahogy négy évig, amíg a következő expedíció megérkezik. Andy Weir könyve (a filmadaptációt mostanság forgatja Budapesten Ridley Scott, Matt Damon főszereplésével) a lassan épülő feszültségre, a főhős karakterére, az életben maradás mikéntjére építő, izgalmas, ötletes és a maga szarkasztikus módján frenetikusan vicces túlélő-sci-fi.

17. David Cronenberg: Konzum

David Cronenberg: Konzum

Fordította: Hegyi Pál, Európa Könyvkiadó, 2014, 392 oldal, 2797 HUF

 

A légy, a Videodrome, az Existenz vagy az Erőszakos múlt rendezője, a biohorror és a virtuális világok rajongója, David Cronenberg megírta az első regényét, a Konzumot. A regény messziről nézve kriminek tűnik: a párizsi rendőrség az ünnepelt francia professzorasszony, Célestine Arosteguy megcsonkított holttestére annak otthonában bukkan rá. A gyilkos feltehetően evett a bal melléből. A kannibalizmus gyanúja a férjre, Aristide Arosteguy filozófusra terelődik. Brutálisan hangzik elsőre, hogy a férj megeszi a feleség mellét, de egy szemtanú elmondásában már az egyik legerősebb bizonyítéka ez a szerelemnek: “Két testben egy lélek, ahogy mondani szokás. A nő beteg volt, értik? Haldoklott. Láttam a tekintetében. Valószínű agydaganat. (...) Szerintem megváltás volt neki a halál. Megkérte az urát, hogy ölje meg, az meg beleegyezett. És aztán, hát igen, azután pedig megette. (...) - Minél többet meg akart tartani belőle. Ezért aztán megette, és a testében vitte magával, bárhová is menekült” (19. old.).

Cronenberg egy újságírót, Naomit és barátját, a fotós Nathant küldi az ügy nyomába. Testkultúra, betegségek, szép, de rákos testek egy izgalmas első regényben, amelynek írói világa évtizedek óta ismerős lehet David Cronenberg filmjeiből.

Itt érdemes beleolvasni>>
Kritikánk a könyvről>>

16. Farkas Tiborc: Vadidegen

Farkas Tiborc: Vadidegen

Libri Könyvkiadó, 2014, 348 oldal, 1999 HUF

 

„A magyar irodalom feltámadt kicsit szemérmes, kicsit elitista hamvaiból, és egy lépéssel közelebb merészkedett a jelen problémáihoz. Farkas Tiborc a problémák feltárása érdekében a saját főhősét fektette a boncasztalra, a szikét pedig rezzenéstelen arccal húzta végig a mellkasán. Az olvasó szája széle alig észrevehetően megremeg.” Farkas főhőse Tom, a krematóriumigazgató, aki szabadidejét antropológiával és filozofálgatással tölti, és akinek lábai alól eközben egyre inkább kicsúszik a talaj. „Hogy a nagyvárosokban a legmagányosabb az ember, azt senkinek nem kell bizonygatni, aki várt már buszra egy idegen megállóban az előző napi ruhájában, vagy érezte már magát teljesen elveszve ismeretlen civilizációkat rejtő kapualjak között. Az avar-, cserje- és lombkoronaszinten nyüzsögnek az idegen organizmusok, a város épületei pedig az összes alrasszukkal, nemzetiségükkel és törzsükkel fenyegetően borulnak a céltalanul bolyongóra. Ám Farkas még ennél is mélyebbre hatol, be az elfeledett civilizációkat alkotó városlakók testébe, bűzlő bél és csontritkulásos bordák közé.”Urbánus környezet, urbánus szorongások, urbánus szervkereskedelem, és a jelen legégetőbb problémái, melyek épp olyan hidegen és szenvtelenül hasítanak belénk, ahogy a boncmester szikéje a tiltakozni nem tudó áldozatba. A Vadidegen teljesíti a borítóján ígérteket, és már az első oldalak után megzavarja a nyugalmunkat.

Kritikánk a könyvről>>

Olvass bele>>

15. Térey János: Átkelés Budapesten

Térey János: Átkelés Budapesten

Libri Könyvkiadó, 2014, 124 oldal, 2243 Ft

 

Térey János költői világa leginkább a Mátrixhoz hasonlít: a valóságnak gondolt világ mellett felépített egy gondolatritmusokból és rímekből álló világot. Az Átkelés Budapesten versnovellákat tartalmaz, vagyis sok hétköznapi történetet versben elbeszélve. Az egész kötetet úgy kell elképzelni, mintha sétálnánk össze-vissza Budapesten, és lenne egy audikommentár, amiben különböző, ismeretlen, szürke, hétköznapi emberekről tudnánk meg kisebb-nagyobb ügyeiket. A pornórendező például a volt Fekete Lyuk helyén forgat, az özvegy énektanár kivonul a városból, a budai orvost zaklatják, de a Gestapo is felbukkan az egyik versnovellában (az már szinte egy ballada). Életképek, hangulatok és szuper Fortepan-fotók alkotják a kötetet, amelyet egyébként le is sétálhatunk, mert minden versnovellának megvan a pontos helyszíne.

Az Átkelés Budapesten így kezdődik:

"Sokan ígérték már, hogy megmutatják Budapest láthatatlan arcát és minden titkát kifecsegik. Én idáig nem merészkednék. De huszonöt éve figyelem a várost, néhány olyan szögletét is, amelyre ritkán vetül a bédekkerírók pillantása. Nem koptatja ezeket az utcákat, csak az időjárás és az emberi erózió. A következő történetekben az a derűs kísértetváros nyílik meg, amelyik alattunk vagy mellettünk létezik."

14. Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Libri Könyvkiadó, 2014, 176 oldal, 2542 HUF

 

Rég használtunk el annyi papírzsebkendőt az olvasáshoz, mint PNÉ első könyvénél, pedig alig 180 oldal az egész. Ebbe a 180 oldalba viszont hét év minden öröme és bánata sűrűsödik. PNÉ életét egy rosszul választott társ, és egy hidegen, szenvtelenül hangzó diagnózis változtatta meg örökre. „Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő.” Kislánya, Zsuzsi, hét évvel élte túl a diagnózist, egy teniszezni siető szülészorvos kapkodásának eredményét. PNÉ kopogós, zsigeri prózával festi le életének legnehezebb időszakát, és nemcsak lánya, de halvaszületett kisfia és erőszakos első férje történetét is elmeséli, az olvasó pedig minden oldalon úgy érzi, hogy egyre nagyobb darabot szakítanak ki a szívéből. Ha anyukaként csak egy könyvet veszel meg a kamaszlányodnak, akkor az Egyasszony legyen az. 2014 legbátrabb könyve.

Interjúnk Péterfy-Novák Évával>>

Podcastunk PNÉ-val és férjével, Péterfy Gergellyel>>

13. Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen

Prae.hu, 2014, 220 oldal, 2392 HUF

 

Az idei év egyik legjobb könyvcíme kétségtelenül Mán-Várhegyi Rékáé, 2013-ban azonban ez még kevés lett volna a JAKkendő-díjhoz. Kellettek hozzá ezek a banális élethelyzeteket megörökítő, egyszerre nyomasztó és valahol mégis szórakoztató novellák, melyekben valahol mindenki szerencsétlen egy kicsit, meg csúf és szeretethiányos, de amelyekben mindig akad egy-egy olyan fordulat vagy mondat, amely megment minket és őket is (a dagadt ikerpárt, a bűzölgő lányt, vagy az izzadó nőt) az ön- és közsajnálattól. A kötet egyik novellája bekerült az idei Körkép válogatásába is, itt írtunk róla.

12. Babiczky Tibor: Magas tenger

Babiczky Tibor: Magas tenger

Magvető Könyvkiadó, 2014, 180 oldal, 2117 HUF

 

„Egy krimi, amiben nem a nyomozás a legfontosabb? Amiben nincs üldözés? Nincs egy igazi tettes se? Hogy egy krimi, amiben egy nyomozó francia írótól idéz?” Babiczky Tibor első prózai műve nem csak minket hozott először zavarba. Hőse egy szorongó, saját múltjától fuldokló, lényegében arctalan detektív, aki kétségbeesetten veti bele magát a város tekervényes zugaiba és a mindennapok nyomasztó bűneseteibe. „Az egész nyomozó-mivolt, a bűnesetek, a nyomozás – már ha létezik egyáltalán benne nyomozás, mert szerintem nem nagyon van –, tehát mindez leginkább csak díszlet annak a bemutatásához, hogy hogyan is működik ez a faszi. Mindez kellett ahhoz, hogy meg tudjam jeleníteni, mi zajlik a lelkében, ehhez pedig egy olyan világot kellett felépítenem köré, amelyben az a szorongás (...) hitelesen meg tud jelenni”  nyilatkozta nekünk Babiczky. Hősének mindenesetre nincs neve, sem identitása. Rövidtávú céljai vannak, hiszen ő aztán nagyon jól tudja, hogy ebben a világban nem hogy háborút, még csatát sem nyerhet.

Kritikánk a könyvről>>

Interjúnk Babiczky Tiborral>>

11. Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

Magvető Könyvkiadó, 2014, 228 oldal, 2542 HUF

 

Sóvárgó operatőr, frissen megözvegyült középkorú asszony, balul elsült Budapest-trip és nyomasztó huszonötödik születésnap is helyet kapott Tóth Krisztina új novelláskötetének huszonöt írása között. Tóth ismét terepe visz minket, a magányos, beteg, jóhiszemű, saját szabályai szerint élő, jóhiszemű, kilátástalanságba belekövesedett átlagember világába, aki néha saját, néha mások mocskát törölgeti a cipőjéről. Néhány novella (Játszódjatok!, Ahogy eddig, Falkavezér) még napokkal később is nyugtalanítja majd az olvasót, mások miatt fanyar mosolyra húzódik a száj (Földlakó, Pillanatragasztó), megint másokon pedig egészen addig nevetünk önfeledten, amíg a történet másik végén észre nem vesszük a reménykedő asszonyt, és a banalitásban sűrűsödő drámát (Végül is még nyár van). Tóth Krisztina épp huszonöt évvel ezelőtt jelentette meg első kötetét - a Pillanatragasztó pedig méltó ajándék az évfordulóra.

Interjúnk Tóth Krisztinával>>

Olvasd el a címadó novellát>>